Acasă » Știri » Știri interne » Astazi ne alegem preşedintele. Află aici tot ce trebuie să ştii despre principalii candidaţi

Astazi ne alegem preşedintele. Află aici tot ce trebuie să ştii despre principalii candidaţi

De: Cancan 31/10/2014 | 18:11
Astazi ne alegem preşedintele. Află aici tot ce trebuie să ştii despre principalii candidaţi

Duminică, 2 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. În alegerile de anul acesta sunt înscrişi 14 candidaţi, însă lupta se duce, de fapt, între principalii doi competitori: Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

În prima lună de campanie, candidaţii şi-au expus programele prezidenţiale şi nu s-au ferit să lanseze acuzaţii unul la adresa celuilalt. Citiţi mai jos o sinteză a principalelor subiecte atinse în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Klaus Iohannis

Familia şi viaţa personală

Victor Ponta, actualul prim-ministru al României, este un om tânăr, de 42 ani, care nu face politică după vechile tipare şi nu are nicio legătură cu perioada de dinainte de 1989. Ponta avea doar 17 ani la Revoluţie şi a fost cel mai tânăr premier din Europa la momentul desemnării. Acum ar putea fi şi cel mai tânăr preşedinte. Ponta este tată de familie, creştin, acesta declarân în mai multe rânduri că este ataşat de tradiţiile româneşti şi că este mândru că este român. Ponta susţine că este foarte important să fim europeni, dar păstrându-ne specificul şi tradiţiile.

Klaus Iohannis este mai în vârstă, are 55 ani, este căsătorit şi nu are copii. Candidatul ACL a fost criticat în campanie pentru faptul că deţine şase imobile în Sibiu, în ciuda faptului că a încasat venituri exclusiv de la stat, acestuia reproşându-i-se că, din salariul de profesor de fizică, nu avea cum să-şi achiziţioneze cei peste 1.000 de metri pătraţi în şase case diferite. Într-un interviu din campanie, Iohannis a afirmat că a ajuns la numărul de şase case pentru că a investit în imobiliare în loc de copii. Iohannis a fost acuzat că a fost implicat în traficul de copii din România la începutul anilor 1990 şi că refuză să facă lumină în trecutul său.

victor ponta

Viziunea economică

Victor Ponta a vorbit în campanie despre faptul că, în calitate de şef al Executivului, a reîntregit salariile şi a mărit pensiile, a făcut 200.000 de locuri de muncă, a stimulat mediul privat, a redeschis spitale, a crescut salariul minim cu 200 RON, a scăzut CAS, a eliminat peste 90 de taxe, a scăzut TVA la pâine şi a promovat programe pentru tineri: Prima Maşină, Prima Casă, stimularea angajării tinerilor, susţinerea tinerilor întreprinzători etc. Ponta se mândreşte cu faptul că este şeful guvernului care a dus România la creştere economică record – cea mai mare din Uniunea Europeană. Ca premier, acesta a declarat că a combinat creşterea economică şi protecţia socială, făcând dreptate pentru cei care prea mult timp au fost ignoraţi, acesta fiind şi modelul pe care îl propune în calitate de Preşedinte!

Klaus Iohannis a avut propuneri evazive pentru economie, măsurile despre care acesta a vorbit în campanie putând aduce România la un deficit bugetar de 6,6 miliarde de Euro. Iohannis nu a vorbit despre sursele de finanţare pentru proiectele sale, dar s-a împotrivit reducerii contribuţiilor de asigurări sociale la angajator cu cinci puncte procentuale, invocând tocmai sursele de finanţare neclare ale măsurii. Candidatul ACL, Klaus Werner Iohannis, a şocat în campanie prin faptul că nu cunoaşte indicatorii de bază ai economiei româneşti: întrebat direct, Iohannis nu a ştiut să răspundă cât este salariul minim în România şi cât este salariul mediu în Sibiu, oraşul pe care îl conduce la al patrulea mandat.

Klaus Iohannis

CITESTE SI

BLOOMBERG il prezinta pe Victor Ponta drept favorit in alegeri!

INFO SONDAJ CSCI! Victor Ponta – 37% turul I; 53% – in turul II

Modelul de preşedinte

Ponta s-a definit drept candidatul care reprezintă un alt model de preşedinte, total diferit de Traian Băsescu. Mesajul său este o chemare la înfăptuirea “Marii Uniri a românilor”: Ponta vrea să pună capăt scandalului şi certurilor din ultimii 10 ani şi să aducă o echipă unită, care trage în aceeaşi direcţie.

Din punctul de vedere al modelului de preşedinte, Iohannis a afirmat în repetate rânduri că nu are nicio legătură cu Traian Băsescu, dar în acelaşi timp a fost acuzat că înaintează o retorică a dezbinării şi a conflictelor sociale, întocmai ca şi locatarul actual al Cotrocenilor. Iohannis a vorbit despre “România noastră” şi “România lor” şi a pus accent pe mesajele negative îndreptate împotriva contracandidaţilor săi. În acelaşi timp, Iohannis a afirmat, la fel ca Traian Băsescu, că preşedintele poate face mai mult decât este prevăzut în Constituţie şi că nu-i „poartă pică” lui Traian Băsescu.

victor ponta

Susţinerea externă

Ponta este susţinut de marii lideri externi. La lansarea candidatului PSD, acestuia i-au fost transmise mesaje de susţinere din partea a numeroşi foşti şi actuali şefi de state şi de instituţii europene: Sigmar Gabriel – vice-cancelarul Germaniei, Iurie Leancă – premierul Moldovei, Martin Schulz – Preşedintele Parlamentului European, Gianni Pittella – Presedintele Grupului S&D din Parlamentul European, Bohuslaw Sobotka – Prim-ministrul Cehiei, Elio di Rupo – fostul Prim-ministru al Belgiei, Serghei Stanişev – Preşedintele PES şi fost Prim-ministru al Bulgariei, Robert Fico – Prim-ministrul Slovaciei, premierii Serbiei, Albaniei, Georgiei.

La lansarea candidaturii lui Iohannis, singurul susţinător de peste hotare prezent la eveniment a fost Antonio Lopez, secretarul general al popularilor europeni. Iohannis mai beneficiază, însă, şi de susţinerea controversatului Elmar Brok. Brok este preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European. Acesta a intrat în atenţia presei româneşti din cauza declaraţiei sale de la începutul anului, potrivit căreia românii care vin în Germania ar trebui să fie amprentaţi înainte de a fi trimişi înapoi în ţara de orgine.

A.D.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu despre ea
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și apoi cu amanta!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să alerg un miel”. Blondina face dezvăluiri inedite
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Sâmbătă, 4 mai 2024, de la ora 11, viața acestor 5 zodii intră într-o nouă etapă. Le așteaptă bogăție și succes
Sâmbătă, 4 mai 2024, de la ora 11, viața acestor 5 zodii intră într-o nouă...
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește ușor și are un preț accesibil
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește...
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie conroversată
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții de minimă decență”
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții...
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de euro pe lună”
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de...
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu Nicolae Ceaușescu
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu...
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită