Acasă » Showbiz » Cum sărbătoresc străinii Naşterea lui Iisus? Obiceiuri şi traditii de Crăciun în alte ţări

Cum sărbătoresc străinii Naşterea lui Iisus? Obiceiuri şi traditii de Crăciun în alte ţări

De: Cancan 24/12/2016 | 19:10
Cum sărbătoresc străinii Naşterea lui Iisus? Obiceiuri şi traditii de Crăciun în alte ţări

Crăciunul se sărbătoreşte în data de 25 decembrie şi este asociat cu naşterea lui Iisus Hristos. Originile Crăciunului sunt diverse şi diferă în funcţie de cultură, religie, istorie şi societate.

Crăciunul a fost sărbătorit înainte de era pre-creştină ca fiind prima zi a Anului Nou. Majoritatea ţărilor din Europa au păstrat Crăciunul ca fiind prima zi din noul an până în secolele XV – XVIII, iar în Ţările Române s-a păstrat tradiţia până în secolul XIX. Motivul pentru care Crăciunul este sărbătorit în 25 decembrie este acela că este aproape de Solstiţiul de iarnă. Această sărbătoare a fost întotdeauna asociată cu un moş bătrân şi darnic.

masa Craciun

Atât în România, cât şi în străinătate, de Crăciun, oamenii au anumite tradiţii şi obiceiuri pe care le păstrează din moşi strămoşi.

Iată cum sărbătoresc Crăciunul cei de peste hotare

Italia

Italienii pun mare preţ pe Crăciun şi pe familia reîntregită în zilele de sărbătoare, ba chiar existând o zicală a lor „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (Crăciunul cu ai tăi, Paştele cu cine vrei). Masa oficială de Crăciun este una bogată, cu aperitive, supe şi mai multe feluri principale, durează cel puţin trei ore şi începe cu o rugăciune. Se mănâncă mult peşte şi fructe de mare. Înainte de masă se deschid cadourile aduse în noaptea anterioară de Babbo Natale (Moş Crăciun). În unele zone ale Italiei cadourile vin abia la câteva zile diferenţă şi sunt aduse de o vrăjitoare bună. Italienii merg la Biserică înainte şi după prima zi de Crăciun.

craciun

Grecia

Crăciunul se sărbătoreşte după Calendarul Iulian (calendar ortodox de rit vechi), pe 7 ianuarie, iar cadourile se primesc de Anul Nou. Tot în noaptea dintre ani, cel mai bătrân membru al familiei spune o rugăciune şi stropeşte casa cu apa sfinţită, ca să o apere de necazuri şi de Killantzaroi, nişte spiriduşi răi care intră pe horn sau pe geam şi fac dezordine: sting focul, leagă cozile cailor şi acresc laptele.

craciun

Franţa

În privinţa cadourilor, în această ţară se dă o luptă între Moş Crăciun (Père Noel) şi Moş Nicolae (Père Nicolas). În unele zone ale Franţei, copiii primesc cadourile de Sărbători la începutul lui decembrie, din partea lui Moş Nicolae. Alţi copii primesc cadourile de la Moş Crăciun, în prima zi de Crăciun.

O tradiţie culinară respectată de către toţi francezii în ziua de Crăciun este să servească „Bûche de Noel”, o prăjitură cu multă ciocolată, care seamănă cu o buturugă.

craciun

Germania

Nemţilor trebuie să le mulţumim pentru obiceiul împodobirii bradului, care pare a avea origini germanice. Tot de la ei avem şi cântecul „O, Tannenbaum!” („O, brad frumos!”), tradus de-a lungul timpului în zeci de limbi diferite. În Germania sunt două mese principale: masa din Ajun, cu carne de porc sau purceluş de lapte şi budincă de macaroane şi masa din prima zi de Crăciun, cu gâsca la cuptor şi tradiţionala prăjitură Stollen. Această prăjitură seamănă cu cozonacul românesc, însă este umplută cu fructe confiate, marţipan şi ghimbir.
O tradiţie nemţească spune că toată noaptea de Crăciun este bine să ardă lemne în curte sau în sobă, ca să apere casa de hoţi şi necazuri tot anul ce urmează.

craciun

Cehia
Bradul de Crăciun se împodobeşte doar în seara de Ajun, altfel aduce ghinion familiei. Masa de Crăciun nu este foarte bogată, ci echilibrată, şi se bazează pe ouă şi peşte. O tradiţie puţin mai ciudată a cehilor este aceea că la masă trebuie să fie un număr par de persoane, altfel persoana care nu are pereche/partener va muri în anul ce vine.

craciun

Finlanda
După masa de Crăciun, bazată pe carne de vânat şi peşte, finlandezii se întâlnesc la saună. După aceea, se odihnesc puţin şi apoi merg cu toţii la mormintele rudelor.

craciun

Islanda
Islandezii sunt tare norocoşi! Pentru ei vin 13 Moşi şi fiecare lasă câte un mic cadou copilaşilor cuminţi. Câte un Moş cu nume haios vine de departe din munţi în fiecare zi, începând cu 12 decembrie. Copiii cuminţi primesc dulciuri, jucării, fructe şi lozuri în plic, iar copiii răi primesc doar cartofi. Marea Sărbătoare a Crăciunului se încheie abia pe 6 ianuarie, când şi cel de-al 13-lea Moş a ajuns înapoi acasă, în munţi.

craciun

Suedia

Pentru suedezi, cea mai importantă zi este Ajunul, prilej cu care se pregăteşte o masă specială bazată pe şuncă, peşte şi fasole. De obicei, după masa din Ajun, rudele îşi fac cadouri. Cei mici îşi primesc cadourile a doua zi de dimineaţă şi le descoperă, ca de fiecare dată, într-un sac ascuns în zăpadă. Acolo le lasă Moşul, care este un pitic îmbrăcat în roşu, cu barba albă şi mare amator de orez cu lapte.

craciun

 

Australia


În Australia, Crăciunul se sărbătoreşte în timpul aşa-zisei vacanţe de vară. Cel mai popular moment este acela al colindelor la lumina lumânării, când toţi oamenii din fiecare comunitate se întâlnesc, aprind lumânări şi cântă. De Crăciun, casele australienilor sunt decorate cu flori, frunze de palmier şi ferigi, iar în noaptea de Ajun se merge la Biserică. După micul dejun al dimineţii de Crăciun, oamenii se întorc la Biserică şi abia când revin acasă are loc masa festivă, bazată pe curcan, preparate la grătar şi budincă cu fructe.

craciun


În timpul zilelor libere de Crăciun, cei mai mulţi australieni ies la plimbare pe jos sau cu bicicleta, merg la picnic sau la înot. Există obiceiul ca în cea de-a doua zi de Crăciun să se strângă bani pentru cei mai importanţi oameni ai comunităţii (preotul, poştaşul, cel care aduce ziarul etc). Acesta este un mod de a le mulţumi pentru ajutorul adus în anul care se încheie.


Cuba

Cumva tradiţia tăierii porcului din România seamănă cu cea din Cuba, doar că aici porcul, după ce se taie se pârleşte într-o groapă săpată în pământ, animalul sacrificat fiind acoperit cu cărbuni încinşi. Masa de Crăciun se bazează pe friptură de porc, fasole, orez şi Yuca – un piure din plante tradiţionale.

craciun

Jamaica

La capitolul culinar, Crăciunul din Jamaica este cu siguranţă cel mai exotic. Aici la masa festivă se serveşte orez, fasole, pui, coadă de viţel şi carne de capră, iar băutura specifică sărbătorii de Crăciun este preparată din măcriş, chimen, coajă de portocală, rom şi zahăr.

craciun

Statele Unite ale Americii

În America, sărbătoarea Crăciunului este prilej de voie bună, luminiţe prin tot oraşul, brazi imenşi cu decoraţiuni strălucitoare şi multă agitaţie pentru pregătiri. Ba chiar se nasc adevărate competiţii între vecini în funcţie de cât de frumos îşi decorează casa. Masa festivă este bazată pe curcan şi o prăjitură asemănătoare cozonacului, cu fructe confiate. Pe continentul american există 11 oraşe cu numele Santa Claus şi 50 de localităţi cu numele Noel.

craciun

 

Rusia

La fel ca în Grecia, conform calendarului ortodox de rit vechi, Crăciunul se sărbătoreşte în Rusia pe 7 ianuarie. Extrem de importante pentru ruşi sunt slujbele ţinute în biserici şi catedrale, de la care nimeni nu lipseşte. Sunt două mese principale de Crăciun: masa de Ajun, la care se mănâncă de post, felul principal fiind Kutya, un terci din boabe de grâu, mâncat de toţi mesenii din aceeaşi farfurie şi masa de Crăciun, cu 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare dintre cei 12 Apostoli. Cadourile sunt aduse de Babuşka (Moş Crăciun), împreună cu Snegurocika (Albă ca Zăpada).

craciun

Aşa cum românii au tradiţii din străbuni de care ţin cont în sărbătoarea naşterii Mântuitorului, aşa în fiecare colţ al lumii oamenii au alte obiceiuri şi sărbătoresc într-un mod diferit Crăciunul. Deşi tradiţiile lor sunt diferite de ale noastre, au şi un lucru în comun: cu prilejul acestei sărbători toată familia se reuneşte şi petrece timp alături de cei dragi.

(Bogdan Stănescu)

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
A INCENDIAT plajele din Grecia! Cum arată fiica Anamariei Prodan fără HAINE
A INCENDIAT plajele din Grecia! Cum arată fiica Anamariei Prodan fără HAINE
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie să îl știe toți românii
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este adevăratul motiv: „Nimeni nu a încercat să vă țepuiască.”
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce să nu faci după masa de Paște: “În caz contrar, veți avea nevoie de serviciul de urgență”
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce să nu faci după masa de Paște: “În caz...
Lucrul pe care trebuie să-l faci în dimineața de Paște. Îți aduce prosperitate pentru tot restul anului
Lucrul pe care trebuie să-l faci în dimineața de Paște. Îți aduce prosperitate pentru tot...
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de nerecunoscut la 51 de ani
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Prima ţară din Vest care anunţă sus şi tare că nu-şi trimite armata în Ucraina
Prima ţară din Vest care anunţă sus şi tare că nu-şi trimite armata în Ucraina
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost atât de incredibil...
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Dispută Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „E de datoria noastră să spunem oamenilor adevărul nepopular?”
Dispută Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „E de datoria noastră să spunem oamenilor adevărul nepopular?”
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: ”O să mă duc pe câmp să alerg un miel”
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: ”O să mă duc pe câmp să...
Slujba de Înviere 2024 live online și la TV. Vezi ceremonia de la Catedrala Patriarhală din București
Slujba de Înviere 2024 live online și la TV. Vezi ceremonia de la Catedrala Patriarhală...
Vremea se schimbă, iar fenomene meteo extreme sunt așteptate. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza până la final de lună
Vremea se schimbă, iar fenomene meteo extreme sunt așteptate. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza până...