Acasă » Galerie foto » De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice

De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice

De: Cancan 02/10/2017 | 16:41
De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice
De ce nu e bine să iei antibiotice

De ce nu e bine să iei antibiotice. În fiecare an, familia ta se confruntă, probabil, cu răceli, dureri în gât şi viruşi. Când duci copilul la medic ca să primească un tratament pentru aceste afecţiuni te aştepţi la o reţetă pentru antibiotice? Mulţi părinţi asta îşi doresc, ba chiar sunt surprinşi ori chiar furioşi dacă pleacă fără o astfel de prescripţie. Dar, de cele mai multe ori, medicul probabil că v-a făcut o favoare, ţie şi copilului tău, atunci când a ales să nu vă prescrie antibiotic. (VEZI ŞI: Ce înseamnă când transpiri mult! Semnele că suferi de hiperhidroză!)

Folosite încă din anii ’40, antibioticele reprezintă un pas uriaş în evoluţia medicinii, însă prescrierea lor abuzivă a dus la dezvoltarea unor bacterii rezistente, care nu mai reacţionează la antibioticele folosite în trecut. În plus, atunci când copiii iau antibiotice riscă să se confrunte cu efecte secundare, cum ar fi durerile de stomac sau diareea ori chiar reacţiile alergice.

Pentru a înţelege cum funcţionează antibioticele, trebuie să ştiţi că există două tipuri de germeni care îmbolnăvesc oamenii: bacteriile şi viruşii. Deşi anumite bacterii şi anumiţi viruşi provoacă boli cu simptome similiare, modurile în care aceste microorganisme se multiplică şi împrăştie boala sunt diferite, spun specialiştii.

Bacteriile sunt organisme unicelulare care se găsesc oriunde, iar, de cele mai multe ori, nu fac niciun rău. În anumite cazuri sunt chiar benefice, cum este, de exemplu, Lactobacillus, care trăieşte în intestine şi ajută la digerarea alimentelor. Alte bacterii sunt, însă, nocive şi pot îmbolnăvi organismul uman, interferând cu procesele normale care au loc în corp. Antibioticele sunt eficiente împotriva bacteriilor pentru că omoară aceste organisme vii, prin oprirea creşterii şi reproducerii lor. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile ceaiului de tei. Ajută imunitatea, previne cancerul, detoxifică organismul, reduce febra, scade tensiunea)

Pe de altă parte, viruşii nu sunt vii şi nu pot exista independent. Ei sunt particule care conţin material genetic, ascuns într-un înveliş de proteine. Viruşii cresc şi se reproduc doar după ce au invadat alte celule vii. Sistemul imunitar poate lupta cu anumiţi viruşi înainte ca ei să cauzeze îmbolnăviri, dar alţii (cum ar fi virusul răcelii) trebuie, pur şi simplu, să îşi urmeze cursul. Antibioticele nu funcţionează împotriva viruşilor.

De ce nu e bine să iei antibiotice la întâmplare

Ministerul Sănătăţii (MS) a iniţiat, de altfel, şi o campanie împotriva utilizării abuzive a antibioticelor, intitulată „Nu-antibiotice la-ntâmplare”.

Ministerul Sănătăţii a lansat, în octombrie 2016, o campanie împotriva abuzului de antibiotice
Ministerul Sănătăţii a lansat, în octombrie 2016, o campanie împotriva abuzului de antibiotice

În cei 75 de ani de când sunt utilizate, antibioticele au salvat sute de milioane de vieţi, au scurtat durata suferinţelor prin infecţii şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariţia unor sechele ale infecţiilor, spun reprezentanţii MS.

Ei atrag, însă, atenţia că, la fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. (VEZI ŞI: Beneficiile vitaminei C. În ce alimente o găseşti şi la ce te ajută)

„Candidozele şi diareea severă pot astfel de consecinţe ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scară tot mai largă rezistenţa bacteriilor faţă de antibioticele la care sunt expuse. Iar infecţiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente şi va fi nevoie de antibiotice mai toxice şi mai costisitoare; într-unele cazuri, rămân foarte puţine soluţii pentru tratamentul infecţiilor cu bacterii rezistente”, explică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Ei mai arată că, dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecţii care răspund la tratamentul cu antibiotice.

„Pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de aproape 20 de spitale din ţara noastră indică în mod constant în ultimii ani (2012-2015) niveluri ale rezistenţei mai mari decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene. S-au comunicat în ultimii ani cele mai mari niveluri ale rezistenţei la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) şi unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital precum Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, dar şi pentru unii care produc infecţii în afara spitalelor: Escherichia coli (principala cauză de infec ii urinare), pneumococ (principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite), enterococi”, explică MS.

Medicii accentuează că gripa şi răceala sunt două exemple de infecţii peste care antibioticele nu ne ajută să trecem. Aceste două boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice!

„Te vei simţi mult mai bine dacă bei mai multe lichide, te odihneşti suficient şi foloseşti medicamente care elimină simptomele. Din păcate, în multe cazuri se administrează antibiotice pentru aceste boli, ceea ce:

– nu ne va ajuta să ne vindecăm mai repede;

– ar putea face să ne simţim poate chiar şi mai rău, dacă apar efectele secundare amintite: diareea postantibiotică, candidoze etc”, mai spun reprezentanţii MS:

Câteva reguli simple de utilizare a antibioticelor

– Nu folosi antibiotice dacă nu îţi sunt prescrise de un medic. Nu insista să primeşti antibiotic dacă medicul îţi spune că nu este necesar.
– Nu păstra antibiotice pentru o viitoare infecţie şi nu folosi antibiotice rămase de la un episod anterior de boală.
– Nu lua antibiotice prescrise altei persoane şi nici nu împărţi antibioticele prescrise ţie cu alţi bolnavi, chiar dacă manifestările bolii par asemănătoare. Ar putea fi ineficient şi cu toate riscurile menţionate mai sus.
– Previno infecţiile prin spălarea regulată a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave şi prin efectuarea la timp a vaccinurilor recomandate.
– Evită aglomerările de persoane în perioadele de epidemii de infecţii respiratorii.

Din toate aceste motive, inclusiv pentru posibilitatea de a trata eficient generaţiile viitoare, este foarte important să luăm antibiotice DOAR la recomandarea medicului, să nu sporim astfel rezistenţa bacteriilor la ele, subliniază oficialii Ministerului Sănătăţii. (NU RATA, AICI: Beneficiile apei alcaline. De la sănătatea pielii la buna funcţionare a sistemului digestiv)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Facturi mai mari la curent. Cu cât se SCUMPEȘTE energia electrică în noua ofertă a Hidroelectrica și de ce
Facturi mai mari la curent. Cu cât se SCUMPEȘTE energia electrică în noua ofertă a...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după numeroasele operații estetice! Caută tinerețea veșnică și atenția femeilor frumoase
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
S-a pozat fără HAINE într-o FARFURIE! Alexandra Stan, cele mai INCENDIARE imagini din 2024
S-a pozat fără HAINE într-o FARFURIE! Alexandra Stan, cele mai INCENDIARE imagini din 2024
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă în epoca romană
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă în epoca...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis unei prietene un mesaj bizar, însă poliția are altă pistă
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Claudia Puican, primele imagini cu bebelușul: „Micuța prințesă a venit pe lume”. Vedeta a povestit totul în mediul online
Claudia Puican, primele imagini cu bebelușul: „Micuța prințesă a venit pe lume”. Vedeta a povestit...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără el. „Nu cred că îmi mai găsesc echilibrul fără el niciodată. Nu cred.”
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e la cură de slăbire, îl întreabă: - Ce faci...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală:...
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la bază alte ingrediente
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Locul din România care a renăscut cu fonduri europene. Gradul de absorbție a depășit 140% aici
Locul din România care a renăscut cu fonduri europene. Gradul de absorbție a depășit 140%...
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Despărțire – șoc în showbiz, la doar o zi de când vedeta a adus pe lume cel de-al doilea copil. E posibil să rămână la ea!
Despărțire – șoc în showbiz, la doar o zi de când vedeta a adus pe...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Doctorul Vlad Ciurea dezvăluie care este alimentul de pe masa de Paște care ne face mai INTELIGENȚI
Doctorul Vlad Ciurea dezvăluie care este alimentul de pe masa de Paște care ne face...
Cât de frumoasă este sora lui Alexandru Chipciu. Bianca întoarce toate privirile şi are o relaţie strânsă cu fratele ei
Cât de frumoasă este sora lui Alexandru Chipciu. Bianca întoarce toate privirile şi are o...
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din Capitală
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
Dorința pe care Cristina Spătar refuză să i-o îndeplinească soțului ei, Vicențiu Mocanu: ”Bărbații spun multe…”
Dorința pe care Cristina Spătar refuză să i-o îndeplinească soțului ei, Vicențiu Mocanu: ”Bărbații spun...
Produsul adorat de români care nu va mai avea niciodată același gust. Este directivă de la UE
Produsul adorat de români care nu va mai avea niciodată același gust. Este directivă de...
Părintele Pimen Vlad, adevăruri nespuse despre Gigi Becali. A fost miracol de la Maica Domnului. ”Aveți pământ acolo?”
Părintele Pimen Vlad, adevăruri nespuse despre Gigi Becali. A fost miracol de la Maica Domnului....