Acasă » Trending » Florin Cîțu, despre bugetul alocat Ministerului Sănătății: „E mai mare decât anul trecut. Există discuții în spaţiul public pentru că oamenii nu ştiu să citească un buget”

Florin Cîțu, despre bugetul alocat Ministerului Sănătății: „E mai mare decât anul trecut. Există discuții în spaţiul public pentru că oamenii nu ştiu să citească un buget”

De: Cristian Lisandru 15/02/2021 | 13:40
Florin Cîțu, despre bugetul alocat Ministerului Sănătății: „E mai mare decât anul trecut. Există discuții în spaţiul public pentru că oamenii nu ştiu să citească un buget”
Florin Cîțu, despre bugetul alocat Ministerului Sănătății: „E mai mare decât anul trecut. Există discuții în spaţiul public pentru că oamenii nu ştiu să citească un buget”

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că bugetul alocat Ministerului Sănătăţii pentru acest an este mai mare ca în ultimii doi ani. Cîţu a afirmat că sunt mulţi oameni în spaţiul public care „nu ştiu să citească un buget” sau „vor să facă doar scandal”.

Premierul a spus că, anul acesta, Ministerul Sănătăţii a primit chiar mai mulţi bani decât într-un an normal, înainte de pandemie, informează GÂNDUL.RO.

„Nu este adevărat şi asta arată că avem foarte mulţi oameni în spaţiul public care nu ştiu să citească un buget, este şi o explicaţie pentru faptul că suntem astăzi aici cu România. Sunt foarte mulţi oameni care vorbesc în spaţiul public fără să înţeleagă cum se face un buget, fără să înţeleagă cum se citeşte un buget şi aruncă aceste informaţii. Repet, Ministerul Sănătăţii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decât anul trecut, un an special, cu cea mai mare criză de sănătate în ultima sută de ani şi am alocat mai multe resurse într-un an în care nu o să avem aceeaşi situaţie, în plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decât am avut în 2019, când era un an normal, deci toate aceste discuţii în spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu înţeleg şi nu ştiu şi nu ştiu să citească un buget ori vor să facă doar scandal şi atât, ceea ce este trist, pentru că totuşi noi trebuie să mergem mai departe, economia trebuie să meargă mai departe şi nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget”, a spus Cîţu, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Florin Cîţu: „La Ministerul Sănătăţii banii sunt alocaţi, nu este nicio problemă”

El a afirmat că nu are nicio problemă cu ministrul Sănătăţii şi că acesta nu s-a plâns cu privire la bugetul alocat acestui domeniu.  Florin Cîţu a mai precizat că liderii coaliţiei de guvernare şi-au asumat un deficit de 7,16% din PIB şi că nu vor fi probleme la plata facturilor.

„Am discutat cu liderii coaliţiei, cu toată lumea, discutăm şi astăzi. Nu există discuţii. Liderii coaliţiei şi-au asumat un deficit bugetar de 7,16%. Am prezentat acest buget public, am făcut alocările. Bugetul a fost publicat săptămâna trecută pentru a vedea dacă există nevoi în unele zone. S-au identificat unele nevoi dar sunt sume mici. În rest pentru plata facturilor la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Sănătăţii banii sunt alocaţi, nu este nicio problemă. Am avut aceste discuţii şi în anii anteriori şi vom vedea că nu există probleme cu plata facturilor”a declarat premierul.

Alexandru Nazare: ”Aparent e o scădere, pentru că de fapt, dacă ne raportăm la bugetul anului 2019, e o creştere”

Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare a spus despre situatia de la Ministerul Sanatatii ca este „doar aparent o scădere”.
„Aparent e o scădere, pentru că de fapt, dacă ne raportăm la bugetul anului 2019, e o creştere. Aici ce a scăzut: subvenţia de echilibrare, iar subvenţia de echilibrare la Casă de la 9 la 6 miliarde scade în condiţiile în care Casa în acest an în care ne revenim va avea o colectare a contribuţiilor mult mai bună. Deci, ca atare, 6 miliarde va fi subvenţia de echilibrare şi va fi cu un miliard mai mare decât subvenţia de echilibrare din 2019 pe care îl luăm ca an de referinţă pentru un an normal…. Nicio cheltuială care este destinată bunurilor şi serviciilor, a medicamentelor, a tuturor celor necesare în sănătate (nu scade – n. r.), cheltuiala pentru sănătate creşte. Este la 102% faţă de anul trecut. Deci, nu se umblă la cheltuiala pentru sănătate. Este strict subvenţia pe echilibrare şi faptul că nu mai plătim atâtea concedii medicale cum am plătit anul trecut pentru că nu va mai fi aceeaşi situaţie, iar acolo facem încă o economie în jur de 700 milioane de lei. Aceasta este explicaţia”, a afirmat şeful de la Finanţe.
Cu privire la bugetul local, premierul a explicat că nu mai este nevoie de o reechilibrare, deoarece bugetelor locale le revin 100% din veniturile pe care le încasează.

„Trebuie să citim bugetul de anul acesta, faţă de condiţiile de anul trecut. În primul rând, bugetelor le revin 100% din veniturile pe care le încasează, deci aici nu este nicio problemă. Anul acesta estimăm că vor încasa 2 miliarde de lei. Anul trecut, bineînţeles că au primit mai mulţi bani, pentru că ştiam, prin reechilibrare, că nu vor încasa aceşti bani. Deci, noi am luat decizii, măsuri fiscale, prin care am amânat aceste încasări şi am compensat prin redistribuiri, reechilibrare de la bugetul de stat. Nu mai este nevoie anul acesta”, a declarat Cîțu.

Florin Cițu: ”Avem foarte mulţi oameni care nu înţeleg şi nu ştiu cum să citească un buget”

Premierul a adăugat că în acest an vor fi susţinute de la buget „toate cheltuielile”, respectiv „90% pentru centre, pentru persoane cu handicap şi pentru însoţitori, 90% de la bugetul de stat”.

„Deci, aceşti bani se duc acolo. În plus, susţinem 100% bursa minimă pentru elevi de 100 de lei, de la bugetul de stat. Este iarși un fake news să spui că bugetul este mai mic, doar pentru faptul că primesc mai mulţi bani din taxe şi impozite şi atunci nu mai este nevoie să aloci de la buget. Repet, aceste lucruri apar în spaţiul public pentru că avem foarte mulţi oameni care nu înţeleg şi nu ştiu cum să citească un buget şi apoi aruncă aceste informaţii în spaţiul public”, a completat Cîţu.

Întrebat dacă taxele şi impozitele la nivel local ar trebui să crească, el a precizat:Nu, nu a spus nimeni aşa ceva. Doar încasările vor fi, pentru că anul trecut au fost măsuri fiscale luate prin care noi am amânat încasarea, ca să îi ajutăm pe cetăţeni, anul acesta se vor încasa banii. Deci este simplu: banii nu mai vin de la buget, vin din taxe şi impozite”.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre bugetul înaintat de Guvernul Cîțu, pe care îl consideră „aspirațional”. „E o situație gravă, încercăm să alocăm niște fonduri”, a spus specialistul în cadrul emisiunii Emmei Zeicescu.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în Mamaia și nu era cu ea
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Când pică, de fapt, Paştele în 2025. Ce scrie în calendarul ortodox
Când pică, de fapt, Paştele în 2025. Ce scrie în calendarul ortodox
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Secretul milionarului român care, la 67 de ani, arată ca în tinerețe. Ce face, în fiecare zi, chiar și șase ore!
Secretul milionarului român care, la 67 de ani, arată ca în tinerețe. Ce face, în...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce înseamnă “asumat”, de fapt
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce înseamnă “asumat”,...
Județul din România cu cele mai multe terenuri agricole. Are un sol foarte fertil și fermierii își doresc să cumpere pământ aici
Județul din România cu cele mai multe terenuri agricole. Are un sol foarte fertil și...