Acasă » Știri » Își pierd alimentele valoarea nutrițională dacă sunt congelate?

Își pierd alimentele valoarea nutrițională dacă sunt congelate?

De: Cancan 08/09/2021 | 13:40
Își pierd alimentele valoarea nutrițională dacă sunt congelate?

Cu toții știm cât de util este congelatorul, în special dacă avem o familie numeroasă pentru care preparăm mâncare. Însă, există o credință larg răspândită în societate că alimentele își pierd din substanțele nutritive din cauza congelării și că acest lucru le face mai puțin sănătoase. Acesta este un alt mit alimentar popular: valoarea nutrițională a alimentelor congelate.

Deja în neolitic, omul s-a folosit de frig ca metodă de conservare a alimentelor și și-a depozitat proviziile în peșteri naturale și în găuri săpate în pământul înghețat. Inventarea primului aparat de congelat este atribuită medicului și chimistului scoțian Willian Cullen, în 1748. Prima congelare comercială a alimentelor datează din 1842 și prima navă frigorifică din 1874. Conservarea alimentelor congelate la scară largă a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea odată cu apariția refrigerării mecanice. În 1927 au fost fabricate primele frigidere pentru uz casnic, iar din anii 1930 au început să fie comercializate primele alimente congelate, ceea ce a fost posibil datorită dezvoltării metodelor de congelare rapidă. Cauti lada frigorifica incearca Emag, ai o mare varietate de lazi frigorifice de unde sa o alegi pe cea mai buna!

Procesul de congelare a alimentelor nu provoacă pierderea nutrienților săi, ci are mai degrabă un efect asupra microorganismelor, care sunt în principal responsabile de deteriorarea alimentelor. În acest fel, atunci când congelăm un aliment, împiedicăm multiplicarea acestor microorganisme. Cu toate acestea, după decongelare, microorganismele își reiau activitatea.

Un alt efect care participă la deteriorarea alimentelor este activitatea enzimatică a produsului. În acest caz, înghețarea îl reduce pe cât posibil, prevenind oxidarea alimentelor și dobândirea un gust neplăcut. Multe microorganisme sunt încă în viață în timpul procesului de îngheț. Cu toate acestea, activitatea lor este paralizată. Prin urmare, atât înainte, cât și după congelare, este esențial să se manipuleze alimentele cu un nivel maxim de igienă. De asemenea, este important ca starea alimentelor să fie optimă înainte de congelare.

Una dintre preocupările generale legate de congelarea alimentelor este că își pierd o parte din valoarea nutrițională și, atunci când sunt consumate, nu sunt la fel de sănătoase ca alimentele proaspete. În funcție de alimentele pe care le congelăm, există o variantă sau alta, dar în orice caz sunt minime, în special în procesele de congelare. Dacă vorbim despre carne și pește congelate, înghețarea practic nu afectează mineralele, proteinele sau vitaminele A și D. Și, deși lichidul care conține vitamine și minerale se pierde în timpul dezghețării, acest proces are loc și la gătirea produsului.

Fructele și legumele sunt opărite înainte de congelare, pentru a dezactiva enzimele care ar putea duce la deteriorarea alimentului, chiar și atunci când este congelat. Acest proces poate provoca o pierdere de aproximativ 15-20% din vitamina C a produsului. Cu toate acestea, în ciuda acestei pierderi, dacă fructele și legumele sunt congelate în condiții optime, acestea au în continuare calități nutriționale excelente. Mâncarea poate sta într-un congelator sau o ladă frigorifică între 3 și 12 luni, în funcție de compoziția sa, în condiții de siguranță și fără a afecta calitatea.

Sfaturi și precauții pentru congelarea alimentelor

Este important să urmați o serie de sfaturi pentru înghețarea și depozitarea alimentelor în siguranță. Numai în acest fel vom obține cea mai înaltă calitate posibilă în mesele noastre.

  • În primul rând, alimentele care vor fi congelate trebuie să fie cât mai proaspete posibil.
  • Congelatoarele trebuie să fie întotdeauna la -18 ° C sau mai puțin.
  • Toate produsele care vor fi congelate trebuie ambalate pentru a nu transmite mirosuri, pentru a evita uscarea lor și pentru a nu se produce oxidarea alimentelor.
  • Congelarea vaselor cu mâncare gătită trebuie făcută atunci când acesta s-a răcit deja, pentru a evita dezghețarea altor alimente în congelator și condensul ce duce la stricarea congelatorului.
  • Este recomandat să utilizați pungi sau caserole speciale. Pungile pentru congelator sunt fabricate dintr-un material special care nu se schimbă odată cu temperatura și are închidere etanșă.
  • Un produs care a fost dezghețat anterior nu trebuie să fie congelat iar.
  • Alimentele congelate trebuie să fie complet decongelate înainte de a începe să se gătească.
  • Se recomandă utilizarea metodei FIFO („primul intrat, primul ieșit”) cu alimente congelate, adică consumați mereu prima oară alimentele care stau de cel mai mult timp în congelator.
  • Din motive microbiologice, se recomandă dezghețarea alimentelor la temperatura de refrigerare (4 ° C). Este un proces mai lent, dar multiplicarea posibilelor microorganisme patogene este prevenită. Puteți pune produsul înghețat într-un vas și să îl lăsați peste noapte în frigider pentru a se decongela.

Cu siguranță frigiderul și congelatorul au devenit indispensabile în viața noastră și reprezintă o investiție benefică din punct de vedere economic. Multe familii aleg să investească într-o ladă frigorifică și să prepare sau să păstreze la congelator, pentru iarnă, diverse alimente pe care în mod normal le găsesc doar vara sau toamna. Sunt o moteodă ușoară de a te bucura de rețetele preferate fără a fi nevoit să plătești sume mari pe anumite produse pe care le găsești greu în timpul sezonului rece.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Nu este o eroare! Cu cât se vinde un singur mic la Cocoșatu’, acum, de 1 MAI
Nu este o eroare! Cu cât se vinde un singur mic la Cocoșatu’, acum, de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat cel mai important comandant al Armatei Române în Primului Război Mondial
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia fetițele! Ce părere are Doctorul Psiholog Ion Duvac despre această situație
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a actorului?  „Nu se va anula nimic.”
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă un telefon
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
Mara Bănică și-a făcut o nouă operație estetică. Jurnalista a plătit 3200 de euro
Mara Bănică și-a făcut o nouă operație estetică. Jurnalista a plătit 3200 de euro
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de ani n-a trecut pe acolo!”
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de...
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e de periculos
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e...