Acasă » Știri » Armata Ucrainei luptă până la capăt! Așii din mânecă folosiți împotriva lui Putin: Javelin, Stinger & Bayraktar

Armata Ucrainei luptă până la capăt! Așii din mânecă folosiți împotriva lui Putin: Javelin, Stinger & Bayraktar

De: Alina Nistor 04/04/2022 | 12:22

Armata Ucrainei continuă să lupte și nu se lasă intimidată de adversar. Pe lângă curajul de care dau dovadă, se pare că ucrainenii au un și as în mânecă.

Aceștia au la dispoziție un armament ușor, dar foarte eficient, capabil să provoace pierderi mari, printre care arme antitanc de ultimă generație. Pe lângă resursele proprii, în ajutorul ucrainenilor, SUA și aliații au pregătit țara cu arme pentru contracararea armatei ruse.

În ultimii ani, Ucraina a achiziționat un număr important de grenade antitanc moderne, produse de Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Aici vorbim de sistemele Javelin și NLAW. Grenadele antitanc moderne au apărut la finalul celui de-al doilea Război Mondial, cel mai cunoscut fiind Panzerfaust-ul german, însă în ultimele decenii tehnologia a făcut ca acest tip de aruncător de grenade să devină mult mai periculos. S-a transformat într-o rachetă de mici dimensiuni și a devenit o armă periculoasă care poate fi folosită de un soldat sau doi, în funcție de situație.

Javelin și NLAW fac parte din tipul lansatoarelor „fire and forget”

Javelin și NLAW fac parte din tipul lansatoarelor „fire and forget” (trage și uită). După ce sunt stabilite coordonatele țintei cu ajutorul unui radar, proiectilul își atinge ținta fără ca soldatul să mai ghideze proiectilul. Asta se întâmplă pentru că racheta primește coordonatele prin infraroșu. Până la finalul anului 2021, Ucraina a achiziționat 377 de lansatoare Javelin cu 1.200 de rachete, dar și 2.000 de sisteme britanice NLAW.

Racheta FGM-148 Javelin a fost fabricată în Statele Unite în anul 1989 și a fost folosită din 1996. Este una dintre cele mai importante sisteme portabile de rachete antitanc din întreaga lume. Rachetele Javelin pot fi folosite de unul sau doi infanteriști, iar lansatoarele pot fi folosite de două ori. Odată fixată ținta cu ajutorul radarului, racheta poate urmări vehiculul pe care îl are ca țintă. În tot acest timp, soldații pot reîncărca lansatorul pentru o nouă țintă.

Unitatea de lansare a comenzii poate deservi drept un dispozitiv perfect de scanare a teritoriilor, mereu la îndemâna infanteriei. Vizoarele termice ale rachetei Javelin trebuie să fie reci pentru a funcționa corect din punct de vedere tehnic.

Când este încărcat, Javelin cântărește 22.3 kg

Când este încărcat, Javelin cântărește 22.3 kg, dar cea mai mare parte a greutății se datorează rachetei – unitatea de lansare a comenzii cântărește doar 6.4 kg. Lansarea este una „ușoară”, care creează o explozie relativ mică în spate, ceea ce o face și greu de depistat de inamic.

Un alt avantaj care vine cu aceste lansatoare este cel că rachetele pleacă mai întâi cu o viteză mai mică, iar după câteva secunde se declanșează aprinderea primei încărcături de propulsie, care crește viteza proiectilului. Astfel, soldatul poate fi ascuns în interiorul unor clădiri, pentru siguranță.

Raza lor de acțiune poate ajunge până la 4 kilometri. Modelul mai performant al lansatorului Javelin are o rachetă cu o dublă încărcătură. Prima explodează la contactul cu tancul, iar a doua, o fracțiune de secundă mai târziu atunci când lovește blindajul pentru a ucide echipajul din interior.

Tehnologia acestor lansatoare este puțin mai sofisticată față de cele ale lansatoarelor normale. Acesta poate fi amplasat atât pe vehicule, cât și pe umărul trăgătorului, în timp ce acesta poate pune o nouă încărcătură explozivă. În aceeași temă, un agent de marketing canadian a plănuit să strângă bani pentru o organizație caritabilă care ajută familiile soldaților uciși, precum și veteranii care suferă de stres post-traumatic din Ucraina.

Agentul s-a folosit de imaginea unui sfânt înarmat cu o astfel de rachetă. Imaginea, cunoscută ca și Sfântul Javelin o înfățișează pe Fecioara Maria în timp ce leagănă o armă antitanc FGM-148 fabricată în SUA. O parte din succesul Javelin este considerat de autor ca fiind rezultatul importanței pe care o au armele antitanc produse de SUA în eforturile Ucrainei de a rezista în fața armatei Federației Ruse.

Christian Borys: ”Vor fi zeci de ani de reconstrucție”

Christian Borys, agentul de marketing, susține că rachetele au permis forțelor ucrainene să lupte împotriva invaziei, în ciuda numărului mare de tancuri rusești și a vehiculelor blindate și se arată încrezător că donațiile vor fi necesare după ce focurile de arme vor înceta, iar războiul se va termina: „Ceea ce vedeți acum este doar prima parte. Vor fi zeci de ani de reconstrucție, din cauza amplorii distrugerii pe care o vedem”, susține acesta.

Un alt lansator puternic de care dispune Ucraina sunt rachetele NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon) denumite și MBT-LAW sau RB-57. Acestea sunt niște arme destinate soldaților și sunt ușoare și portabile. Rachetele NLAW funcționează ca un lansator de rachete, dar au o rază scurtă de acțiune. Este înarmată cu un focos puternic antitanc de 150 mm, cu explozibil HEAT, conceput pentru a doborî, de la distanțe scurte, tancurile de luptă.

În loc de o pârghie sau de un declanșator încorporat pe tubul său de lansare, NLAW are un mâner ergonomic pe partea dreapta, care o face mult mai ușor de manevrat. Pentru a ținti cu ajutorul NLAW, pe lansator este instalat un vizor optic cu zoom de până la 2.5x, iar pentru o precizie mai bună sunt disponibile lunete cu vedere pe timp de noapte.

Conceput ca un sistem de armament de unică folosință, NLAW nu poate fi reîncărcat. În plus, raza sa de acțiune este destul de modestă – cea mai mare rază de acțiune asupra țintelor staționare fiind de 600 de metri. Distanța efectivă împotriva țintelor în mișcare este de până la 400 de metri. În schimb, rachetele mai noi au un software de ghidare actualizat și pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 1 km.

Nu în ultimul rând, dronele de fabricaţie turcească Bayraktar TB2 sunt folosite cu succes de ucraineni. Acestea pot distruge chiar și convoaie militare rusești și au în componenţă şi sisteme antiaeriene BUK cu rachete care, în mod teoretic, ar putea fi folosite chiar şi împotriva aparatelor fără pilot.

Ucraina a primit primele drone de acest fel în anul 2019. Dronele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore și o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră și un plafon de zbor la 5.500 de metri. Acestea sunt dotate cu camere foarte puternice și sunt folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament și atac la sol.

Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg. TB2 are patru puncte de prindere pentru armament. Pot fi folosite rachete anti-tanc, bombe inteligente sau rachete aer-sol. Având în vedere eficiența crescută a acestor drone, ucrainenii i-au dedicat chiar și un cântec: „Spaima avioanelor și elicopterelor”….

Rachetele antiaeriene Stinger se află și ele în dotarea Ucrainei și se află pe lista armelor care îi sperie pe ruși. Aceste rachete au un sistem portabil de apărare aeriană care seamănă cu un aruncător de grenade. Funcționează ca o rachetă sol-aer cu ghidare în infraroșu și poate fi adaptat astfel încât tragerea să se facă de pe vehiculele terestre, dar și de pe elicoptere.

Sistemul a fost dezvoltat în Statele Unite ale Americii, iar racheta simplă cântărește 10,1 kg în timp ce racheta cu tubul său de lansare și antena de identificare de prieteni sau inamici cântărește 15,2 kg. Rachetele antiaeriene Stinger au o rază de țintire de până la 4.800 de metri și pot ataca amenințările de la o joacă altitudine, de până la 3.800 de metri.

”Documentarea acestui material a fost făcută de gandul.ro”

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să...
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se...
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Continuă războiul pe averea lui Ion Dolănescu. Frații Ionuț și Dragoș, la cuțite: „Nu duce deloc spre neamul lui tata. Maria Ciobanu știe de ce”
Continuă războiul pe averea lui Ion Dolănescu. Frații Ionuț și Dragoș, la cuțite: „Nu duce...
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă...
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât...