Acasă » Știri » Dublă sărbătoare la TVR 2, Paştele pentru catolici şi Floriile pentru ortodocşi

Dublă sărbătoare la TVR 2, Paştele pentru catolici şi Floriile pentru ortodocşi

De: Maria Roșca 12/04/2022 | 17:29

Programe speciale la TVR 2 cu ocazia sărbătorii cu dublă însemnătate pentru creştini: prima zi de Paşte pentru romano-catolici şi Duminica Floriilor pentru ortodocşi.

În acest sfârşit de săptămână, TVR 2 a pregătit transmisiuni directe şi programe speciale dedicate ambelor sărbători creştine. Şi în acest an se respectă tradiţia, iar TVR 2 va transmite în direct de la Vatican atât slujba „Vigilia Pascala”, cât şi mesajul Papei ”Urbi et Orbi” de la balconul central al bazilicii „Sfântul Petru”, cu ocazia Paştelui catolic.

Nu vor lipsi momentele muzicale speciale, precum concertul susţinut la Catedrala Sfântul Iosif din București, „Rugă pentru Pace”, programat vineri, 15 aprilie, de la ora 22:10. Vor interpreta Orchestra Metropolitană Bucureşti, Corul Accoustic şi soliştii Marta Sandu Ofrim, Maria Miron Sîrbu, Leonard Bernad, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 12:30, emisiunea „Cap Compas” dedică o ediţie specială pelerinajelor catolice care au loc la Ierusalim. Sub genericul „Miresme la mormânt”, este prezentată fascinanta şi miraculoasa determinare a oamenilor de a ajunge la Ierusalim venind din depărtări şi, uneori, înfruntând greutăţi. Drumul creştinului la Ierusalim este în egală măsură jertfă şi bucurie iar din margine de cetate un prim popas poate fi pe urmele Sfântului Petru.

De la ora 20:00, TVR 2 va difuza documentarul „Umbria – Ţara lui Francisc”. Francisc, Benedict, Clara, Valentin, Constanţiu, Herculan, Rita, Laurenţiu, Juvenalie, Lucia şi mulţi alţi sfinţi care au trăit de-a lungul veacurilor pe meleagurile Umbriei au conferit acestei regiuni, prin viaţă exemplară şi operă misionară, dimensiunea profund spirituală, mistică şi supranumele de „Tărâmul Sfinţilor”. „Umbria-Ţara lui Francisc” este o călătorie pe urmele lui „Il Poverello di Assisi” prin frumoasele cetăţi medievale: Assisi, Norcia, Spoleto, Orvieto, Gubbio şi Perugia.

Ca în fiecare an, TVR 2 transmite în direct, slujbele dedicate Sărbătorii Pascale de la Catedrala „San Pietro” din Vatican. Sâmbătă, 16 aprilie, la ora 20.30, papa Francisc prezidează solemna „Vigilie Pascală” a Învierii Domnului. Duminică, 17 aprilie, pentru catolici este Duminica Învierii Domnului. La ora 13:00, din loja centrală a bazilicii San Pietro, Papa Francisc va adresa catolicilor din lume binecuvântarea „Urbi et Orbi”, tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică. (Se transmite simultan pe TVR Moldova şi TVR Internaţional).

De Florii, de la ora 12.00, echipa emisiunii „Sănătate cu de toate” a pregătit o ediţie specială: „Vin Floriile cu soare!”.
În zi de sărbătoare, Larisa Avram, Bogdan Ghiţulescu şi Ana Maria Mîndu ne vor explica ce trebuie să facă credincioşii de Florii cu ramurile de salcie şi de ce este salcia considerată o plantă medicinală.

Pentru că în această zi cei care au postit au dezlegare la peşte, vizităm în Ţara Dornelor o păstrăvărie tradiţională făcută pe apele repezi de munte. Avem nevoie de straie de sărbătoare, aşa că aflăm cum sunt făcute costumele populare la Tismana, iar în Maramureş, celebrul ceramist Dan Leş va povesti despre tradiţia dacică a modelarii lutului.

Pentru sărbătoriţii zilei, şi nu numai, echipa a pregătit o delicioasă reţetă de tort cu fructe de pădure şi ne invită să ne prindem într-o horă modernă pe muzica lui Horia Moculescu.

Florile noii generaţii ale folclorului românesc, de FLORII, LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!” Paul Surugiu Fuego și echipa sa propun duminică, 17 aprilie, de la ora 15:00, o ediție de colecție, o gală de folclor care ne va purta prin mai multe zone ale ţării.

Din Ardeal sosește frumoasa Oana Bozga Pintea, care alături de cântecul său povestește despre greutăţile unui artist tânăr care-şi susține propriile producții. Cu optimism, din Moldova, de la Botoșani, sosește Loredana Călin, solista Ansamblului „Rapsozii Botoșanilor”, care ne poftește la joc și îşi aminteşte despre lecțiile de preț învățate de la celebrul Ioan Bocșa.

Maramureșul este reprezentat de Oana Font, o artistă iubită care ne încântă cu glasul său și subliniază importanţa promovării în online a folclorului. Bucovina este reprezentată de Andra Matei, care a pregătit premiere muzicale, iar Gorjul va fi adus în platou de Maria Beatrice Băndoiu, absolventă de pedagogie muzicală și un artist implicat. Tânăra va povesti istoricul vechiului său costum popular şi va cânta.

Tot din Gorj, vine şi o altă frumusețe: Irina Maria Birou, care a pregătit melodii de suflet și va vorbi despre importanţa premiilor pentru un artist. Singurul cavaler invitat la „Drag de România mea!” vine din Oltenia. Este pe val, are melodii frumoase și mult umor. Este vorba de talentatul Valentin Sanfira, care va fi supus de Fuego la deja celebrul „test al sincerităţii”. („Drag de România mea” se transmite simultan pe TVR Moldova şi TVR Internaţional).

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea Hyperion din București. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Mesajul CINIC postat de adolescentul suspectat de crima din Parcul Crângași, cu puțin timp înainte de atac / Cine e Francis „Beleaua”
Mesajul CINIC postat de adolescentul suspectat de crima din Parcul Crângași, cu puțin timp înainte...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona Halep! Ce zice „regele mezelurilor” de relație
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de ani mai în vârstă ca ea!
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era de fapt un bărbat cu un plan ascuns
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Andreea Tonciu, adevărul despre divorț: „Să punem punct, gata”. Cum se înțelege vedeta cu Daniel Niculescu
Andreea Tonciu, adevărul despre divorț: „Să punem punct, gata”. Cum se înțelege vedeta cu Daniel...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun un lucru și sper să îți intre foarte bine în cap. Realizez că din asta s-a făcut o obișnuință.”
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi apere fiicele vitrege
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau mai târziu?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Domeniul în care România poate să devină un jucător major în toată Europa. Lovitură totală pentru multe alte țări: 10 miliarde de euro
Domeniul în care România poate să devină un jucător major în toată Europa. Lovitură totală...
Concedieri în masă la o mare firmă din România. Toți angajații dați afară
Concedieri în masă la o mare firmă din România. Toți angajații dați afară
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe...
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Care este cel mai SĂNĂTOS înlocuitor pentru zahăr, potrivit dr. Vlad Ciurea. Principalul avantaj este că nu schimbă gustul alimentelor
Care este cel mai SĂNĂTOS înlocuitor pentru zahăr, potrivit dr. Vlad Ciurea. Principalul avantaj este...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu!...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă în care m-a afectat teribil”
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
Ilinca Vandici, planuri de nuntă după divorț? Cum vrea să îmbrace, din nou, rochia de mireasă
Ilinca Vandici, planuri de nuntă după divorț? Cum vrea să îmbrace, din nou, rochia de...
Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai bun îngrășământ natural pentru grădină conține 2 ingrediente pe care le ai în bucătăria ta
Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai...
Se construiește o nouă autostradă în România. Va face legătura cu un important aeroport, mulți români vor ajunge mai repede la destinație
Se construiește o nouă autostradă în România. Va face legătura cu un important aeroport, mulți...
×