A renuntat la un job bine platit pentru a isi face o afacere cu dulceturi! Nu, nu este o gluma, ci este vorba despre povestea de viata a lui Mihai Zaharia, care s-a saturat sa mai lucreze pentru altii si a vrut sa fie propriul sau sef.
Tanarul ne-a spus de ce a decis sa renunte la job-ul sau, dar si de ce a deschise o afacere cu dulceturi. “Am renuntat in primul rand din cauza lipsei de timp. Nu am nimic impotriva multinationalelor, doar ca ei au nevoie de angajati nu de antreprenori.
Eu visam noaptea numai la ce sa fac pentru mine, ce sa incep, cum, cand si alte framantari de genul asta. Parerea mea este ca unu din cinci oameni pot face o afacere de succes si nu o vad ca pe un lucru rau ci pur si simplu este chimie. Asumarea continua de riscuri pe cei patru din cinci ii scoate din minti”, ne-a spus, mandru, Mihai Zaharia.
“Cand am povestit colegilor de munca au crezut ca ma refer la ceva ilegal cu nume de cod „dulceata””
Dorinta de a avea propriul lor job a invins, iar Mihai Zaharia alaturi de jumatatea sa, Alexandra Rapaila, iar totul a pornit din livada lor, mostenita de la rude, din Costesti, judetul Arges.
“Am inceput-o pur si simplu sa facem dulceata si gem la ceaun, nu a fost ceva planificat. Am adunat nucile verzi din livada noastra, am pus mana pe cutite si am inceput sa curatam. Apoi dulceata de visine si tot asa. Cand am povestit prietenilor si colegilor de munca au crezut ca vorbesc codificat, ca ma refer la ceva ilegal cu nume de cod „dulceata””, ne-a mai spus el razand.
Cei doi au plecat la drum nu cu gandul de a deveni milionari peste noapte. “Nu am visat la milioane de euro profit, ne-am asumat inca de la inceput ca vom munci mai mult decat o faceam ca angajati”, ne-a spus Mihai.
Din punctul sau de vedere cel mai greu lucru intr-o afacere este sa iti vinzi produsul finit. “Poate suna banal dar cel mai important si cel mai greu lucru dint-un business este sa-ti vinzi produsul sau serviciul. Restul sunt probleme rezolvabile insa daca nu monetizezi esti precum un „peste pe uscat””, a mai spus el.
Foloesc retete vechi de 70 de ani
Retetele lor au fost indelung cautate, unele dintre ele au o vechime de chiar 70 de ani, iar altele sunt pur si simplu inventate de ei. “Am citit poate mii de retete de peste tot. Insa am considerat ca este bine sa mergem pe doua directii mari: unu retetele traditionale mentionate in acte mai vechi de 70 de ani si doi- retetele unice, care pur si simplu nu exista (sunt combinatiile pe care le facem, dulceata de pepene galben, mere verzi si scortisoara sau dulceata de capsuni, zmeura si ghimbir sau gemul de piersici, corcoduse si cardamom)”, ne-a mai povestit tanarul intreprinzator.
“Am reusit sa vindem tot stocul de 1.200 de borcane din primul an de productie”
Afacerea merge de minune, dupa cum spun si cifrele. Mihai ne-a spus ca a epuizat stocul de 1.200 de borcane, iar pentru acest an vrea sa il mareasca la 3.000.
“Perioada cea mai aglomerata este cea din sezonul rece. Vanzarile variaza in functie de perioade, evenimente, aparatii media, rank-ul google pe cuvinte cheie etc. Am reusit sa vindem tot stocul de 1.200 de borcane din primul an de productie si anul acesta ne-am propus sa marim capacitatea la 3.000 de borcane. Cred ca 5000 de borcane este limita noastra fizica de productie. Deci s-ar putea ca timp de doi, trei ani sa stagnam cu filozofia de a face un stoc limitat de dulceata cu nimic industial in productie (ceva asemanator sa face la vinuri)”, ne-a mai explicat tanarul.
A investit circa 5.000 de euro
Cat despre partea financiara, el ne-a spus ca nu a investit mai mult de 5.000 de euro intr-un an si jumatate. Toti banii pe care ii incasa din vanzare, erau investiti in afacere. “Am investit treptat intr-o perioada cat mai mare de timp si foarte cumpatat. Nu a fost o investitie de genul am 10.000 de euro si intr-o luna, imi amenajez spatiu si imi cumpar tot ce imi trebuie. Noi am avut la inceput undeva la 2.000 de euro si totalul cred ca nu sare de 5.000 de euro intr-un an si jumatate de activitate. In pricipiu cu cat se cumpara mai multa dulceata cu atat noi prindeam curaj si mai investeam in cate ceva”, ne-a mai spus el.
Afacerea trebuie sa ramana una de familie
Despre viitor Mihai ne-a spus ca ar vrea ca brandul creat sa ramana un business de familie, de suflet. “Inainte de a incepe altceva trebuie sa-l facem pe acesta unul de succes. Vrem sa atingem limita de productie. Desi retele par simple sunt o gramada de greseli pe care le facem si din care invatam continuu. Avem foarte mult de munca la imbunatatirea produselor din toate punctele de vedere”, ne-a mai povestit tanarul.
CITESTE SI
“Cu siguranta inainte viata noastra era mai linistita”
Cine a spus ca a conduce o afacere, chiar daca este mica, este un lucru usor se inseala amarnic. Mihai avea o viata linistita la multinationala, dar a vrut sa faca cu totul altceva.
“Cu siguranta inainte viata noastra era mai linistita, insa acum satisfactiile sunt enorme si inclina balanta fericirii spre prezent. Alexandra, logodnica mea, inca mai lucreaza la birou deci pentru ea nu a fost o schimbare majora. Eu am activat in vanzari si distributie deci am fost foarte mobil si in trecut. Nu vrem sa ne schimbam viata, vrem doar sa o imbunatatim. Acesta este motivul pentru care am ales sa luptam in Romania sa o iubim, sa o intelegem si sa o acceptam asa cum este ea”, a conchis Mihai.
(Sursa foto bunicel.ro) (A.S.)