Această tânără din Iași s-a întors în țară după 15 ani de muncă în Italia. Ce a făcut cu banii: „Nu pot dormi noaptea”

Publicat: 19/04/2019 | 16:27

O tânără din Iași s-a întors în țară după 15 ani de muncă în Italia. A economisit bani și a decis să se întoarcă în țară pentru a trăi o viață decentă. 

Veronica Cîmpeanu din comuna Boureni a plecat în Italia pentru a-și asigura un trai mai bun. Timp de 15 ani a muncit pe brânci ca să-și strângă niște bani. Bani care să-i permită să ducă o viață decentă în România. Împreună cu familia ei, Veronica a decis să-și deschidă o afacere și a investit în agricultură. A făcut demersurile necesare pentru a obține fonduri nerambursabile în valoare de 40.000 de euro și a făcut un credit bancar pentru a achita tot ce era necesar derulării proiectului.

Totul însă s-a schimbat la 180 de grade când a primit o veste șocantă.

„Ne-a adus la sapa de lemn. Eu nu mai pot dormi noaptea. Nu mai pot pune capul pe perna, pentru ca vin sa-mi ceara banii imprumutati. Noi am lucrat in strainatate 15 ani si am venit in tara pentru ca am vrut sa fim acasa la noi, sa ne hranim natural, sa le dam copiilor hrana sanatoasa, sa cream locuri de munca. M-am imprumutat cu 20.000 de euro de la banca sa ridic o cladire pentru animale, constructia, bani pentru proiect, intabulare, am cumparat vaci, porci, pui. Toate au fost OK o perioada.

Pe 4 septembrie am depus proiectul, iar pe 24 a venit o comisie pentru fondurile europene si ne-a spus ca totul e in regula, ca sigur luam banii europeni. Noi ne-am straduit pe viata si pe moarte sa indeplinim toate conditiile. Am facut spatiu pentru vaci, ca asa se cerea, tot ce ni s-a cerut, am facut. Cu ce ma ajuta pe mine acum aceste vorbe dulci, ca proiectul e bun, e eligibil, daca nu primesc banii? Ne-au determinat sa ne instalam ca tineri fermieri, dar apoi ne-au dat in cap ca nu primim banii”, a mărturisit Veronica Cîmpeanu pentru bzi.ro.

Veronica Cîmpeanu nu vrea să mai aștepte un an pentru a afla dacă ia banii, în cazul în care se deschide o nouă sesiune de depunere a dosarelor. Disperată din cauza situației în care se află, femeia face un apel către Petre Daea, Ministrul Agriculturii.

„Am stat atatea luni cu sufletul la gura sa aflam raspunsul si acum ne-a venit aceasta veste trista. Puneti-va dumneavoastra in situatia mea. In planul de investitii avem achizitionarea a 12 vaci de rasa plus terenul pentru a le asigura mancarea naturala animalelor, nu ce gasim in alte magazine. Ceea ce spun as vrea sa ajunga si la domnul ministru Petre Daea, ministrul care spune ca e alaturi de fermieri. Sau e numai publicitatea de la televizor cand el e printre fermieri? Toti spun sa vina tinerii in tara ca pot trai bine si aici. Dar in loc sa ne ajute statul, mai mult ne ingroapa”, a mai spus femeia.

Citește și...