Instanţa a decis! OLGUŢA VASILESCU, arestată la domiciliu

Publicat: 31/03/2016 | 16:52

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, plasarea în arest la domiciliu a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, în dosarul în care este acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Lia Olguţa Vasilescu a ţinut să precizeze că procurorul nu a adus în discuţie că primarul ar fi luat mită.

 “Nici măcar  procurorul nu a spus că în sarcina mea s-a reţinut vreo mită de bani, că aş fi luat vreo mită sau ceva. Să ştiţi că eu nu am avut probleme. Toată lumea s-a comportat frumos cu mine”, a declarat Olguţa Vasilescu, la ieşirea din tribunal.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, dispunând măsura arestului la domiciliu. Această decizie nu este definitivă, va putea fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Primarul Craiovei a stat în arestul Poliţiei Capitalei de miercuri după-amiază, când a fost reţinută de procurorii DNA.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

Astfel, Vasilescu ar fi primit ”donaţii” în valoare de 135.907 euro, constând în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei.

Concret, în perioada respectivă, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, şi al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocieţiei non-profit în cauză, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către acest ONG, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că oamenii de afaceri au acceptat solicitările, în considerarea atribuţiilor pe care Olguţa Vasilescu le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

De asemenea, ”edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, se mai arată în comunicatul DNA.

Elena Popescu şi Radu Preda au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. 

 

Citește și...