Adrian Năstase nu mai contestă pedeapsa în dosarul „Trofeul calităţii”!

Publicat: 14/01/2013 | 10:15
Adrian Năstase nu mai contestă pedeapsa în dosarul „Trofeul calităţii”!

Fostul premier Adrian Năstase a decis să nu mai conteste pedeapsa primită în dosarul "Trofeul calităţii", informează RTV.
 

Năstase a retras luni contestaţia în anulare în cazul condamnării din acest dosar, avocaţii acestuia depunând la instanţa supremă solicitarea formulată de fostul premier.

Instanţa supremă urma să ia luni în discuţie contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calităţii”, după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinţei.

Motivarea condamnărilor din „Trofeul calităţii” a fost făcută publică în 26 noiembrie, iar în absenţa acesteia, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu a putut lua în discuţie admisibilitatea contestaţiei în anulare, aceasta fiind amânată în 3 septembrie, 1 octombrie şi 5 noiembrie 2012.

La ultima amânare, completul de cinci judecători a stabilit ca termen data de 5 decembrie 2012, timp în hotărârea a fost depusă, însă avocaţii au cerut termen pentru studierea motivelor de condamnare a fostului premier, reţinute de instanţa supremă.

Şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarul „Trofeul calităţii” la şase ani de închisoare, a formulat o contestaţie în anulare.

Avocaţii lui Adrian Năstase au spus că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza riguros motivarea deciziei definitive prin care clientul lor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, astfel stabilindu-se termen pentru judecare data de 14 ianuarie.

În motivarea deciziei definitive din dosarul „Trofeul calităţii”, judecătorii au arătat că inculpaţii au obţinut un beneficiu constând în sume de bani sau menţinere în funcţii publice, avantajul substanţial revenind, „fără îndoială, persoanei pentru care întreaga «afacere» a fost pusă în mişcare, respectiv lui Adrian Năstase.

Judecătorii au mai notat, în motivare, că activitatea desfăşurată de inculpaţii din acest dosar reprezintă, „fără echivoc, un caz de corupţie la cel mai înalt nivel”, întrucât era Năstase „unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie la acel moment şi candidat cotat cu şanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român”.

Totodată, instanţa a arătat că, în acest caz, nu a fost vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia lui Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestuia.

Condamnarea lui Adrian Năstase la închisoare, au mai arătat judecătorii, este „singura aptă să asigure îndreptarea atitudinii acestuia faţă de comiterea de infracţiuni” şi „resocializarea sa pozitivă.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Citește și...