Afla de la psiholog ce se ascunde in mintea sinucigasilor

Publicat: 14/12/2011 | 00:00
In ultimi ani, asistam la cresterea alarmanta a numarului de sinucideri si ne intrebam, firesc, care sunt cauzele acestui grav fenomen.

“De ce a facut acest gest disperat ?”, “Cine este vinovatul pentru situatia la care s-a ajuns?”, etc. Acestea sunt intrebarile inevitabile la care incercam sa gasim raspuns. Psihologul Ionut Ghiugan ne explica ce se ganduri se ascund in mintea celor care vor sa-si ia viata si ce i-ar putea impiedica sa faca acest gest. Daca si tu ai avut – sau ai – astfel de ganduri, trebuie sa citesti neaparat sfatul dat de psihologul nostru.

Sinuciderea, un capat de drumExista moment in viata fiecaruia, cand ne punem intrebari fundamentale legate de viata noastra si drumul pe care am ales sa-l parcurgem. “Exista raspunsuri si solutii la toate aceste probleme si ele sunt de foarte multe ori aproape de noi. Trebuie doar sa le vedem si sa ne dorim sa fim ajutati, pentru a face alegerea potrivita. Sinuciderea nu este o alternativa si nu poate fi o solutie, prin simplu fapt ca este un capat de drum”, spune psihologul.

Statistici dureroase:

In anul 2004 numarul sinuciderilor a fost egal cu cel al victimelor generate de accidente rutiere si omucideri la un loc; In anul 2008, sinuciderea a fost a treia cauza de moarte prin violenta, in Romania;La nivel mondial se estimeaza ca in fiecare an, au loc intre 10 si 20 milioane de tentative de suicid;Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca sinuciderea este cea mai des intalnita cauza de deces, in randul adolescentilor si adultiilor pana in 35 de ani;In peste 90% din cazurile de sinucidere, persoanele sufera de depresie sau de alte afectiuni psihice si tulburari emotionale.

Psihologul: Antecendetele familiale sunt un semnal de alarma!

Abuzul de alcool, dependent de substante toxice, antecedentele familiale de sinucidere, evenimentele traumatice sau tragice, asociate cu alti factori de risc, precum starile de depresie pot conduce la sinucidere. Din pacate, in Romania, ca si in cele mai multe tari din lume, depresia este greu de recunoscut de nespecialisti, rejectata de societate si in cel mai fericit caz, tratata superficial si incomplet. Trebuie sa stim, ca depresia nu este o simpla tristete, sau un moment trecator, cand nu avem chef sau ne simtim fara vlaga, energie, ci o tulburare serioasa care afecteaza profund, modul in care o persoana gandeste, simte sau actioneaza.

Persoana care traieste o depresie severa, este atat de afectata, incat ajunge sa se gandeasca la sinuciderea ca singura solutie, alternativa la problemele reale sau imaginare cu care se confrunta. Oamenilor care nu au trecut niciodata printr-o experienta personala legata de depresie sau ganduri suicidare, le este foarte greu sa inteleaga si sa accepte, cum ar putea cineva, o persoana, vazuta din exterior “perfect” sanatoasa si integrata in familie si societate, sa se simta atat de lipsita de speranta incat sa-si doreasca propria moarte.

“Sinucigasii isi ascund foarte bine sentimentele”

Ideea legata de sinucidere, ca solutie finala, nu apare brusc. Cei care ajung sa se gandeasca la sinucidere parcurg de regula un drum lung, adeseori invizibil, subapreciat sau complet ignorant, de catre familie sau cei apropiati. Multe persoane care sufera de depresie, stiu sa isi ascunda bine emotiile si gandurile, si sa pretinda fata de cei din jur ca totul este in ordine in viata lor.

Cei care gandesc in acest mod disfunctional, transforma intamplariile vietii in catastrofe de dimensiuni uriase, devin coplesiti de sentimente si emotii de vina, inutilitate, si de imposibilitatea de a schimba ceva in viata lor. Se simt neacceptati si exclusi, iar intreg echilibrul lor interior este pus sub semnul intrebarii. In acest caz este esential ajutorul specialistiilor. Principala metoda de terapie este tratamentul medicamentos (substante antidepresive), consecutiv cu psihoterapie, care isi propune sa ofere suportul necesar si prevenirea recaderilor.

Citește și...