Alergia la ambrozie. Simptome, cauze, tratament

Autor:
Publicat: 11/09/2019 | 08:56
Alergia la ambrozie. Simptome, cauze, tratament

Ambrozie alergie. Ambrozia este o plantă cunoscută ca având un alergen foarte des întâlnit ce poate cauza alergii severe, mai ales în lunile iulie-septembrie. Alergia la ambrozie nu afectează  atât copiii, cât și pe adulți. Iată tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și cum să tratezi această alergie.

Specualiștii estimează că aproximativ jumătate de milion de români sunt alergici la polenul de ambrozie, iar manifestările acestor alergii apar mai ales la începutul toamnei. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.

Ce este și cum arată ambrozia

Ambrozia sau Ambrosia artemisiifolia, așa cum este denumită științific,  este o plantă anuală, prezența în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină, tocmai de aici și denumirea populară: iarbă de paragină. Ambrozia se găsește în locuri precum  marginea drumurilor și în apropierea căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respective pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.

Ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani. Iată cum arată ambrozia:

Câmp cu ambrozie- Ambrozie alergie
Ambrozia poate provoca alergie destul de gravă

Ambrozie alergie. Simptome

Manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta, însă majoritatea celor afectați de alergia la ambrozie acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii.

 • Nas care curge;
 • Obstrucție nazală;
 • Strănut;
 • Tuse;
 • Gât iritat;
 • Astm alergic;
 • Ochi roșii care lăcrimează;
 • Agravarea sau acutizarea astmului bronșic;
 • Apatie;
 • Somnolență;
 • Pierderea totală a mirosului.

Ambrozie alergie. Cauze

Polenul produs din abundență de ambrozie este foarte alergen, o cantitate de doar 5- 10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru a provoca frecvent alergii  de toamnă la persoanele sensibile: rinită alergică, conjunctivita alergică și chiar astm bronșic.

Atunci când o persoană inhalează particule de polen, acestea pot fi considerate, în mod eronat, de către sistemul imunitar drept un pericol. În mod normal, aceste proteine sunt inofensive, dar uneori corpul unei persoane le percepe ca fiind dăunătoare pentru organism şi reacţionează prin producţia de anticorpi IgE (imunoglobuline). Aceştia atacă celulele albe, care, în apărarea lor, provoacă secreţia de histamină, substanţa responsabilă de apariţia simptomelor alergiei la polenul de ambrozie.

Cauzele exacte ale alergiei sunt încă un mister pentru medici. Se pare însă că ereditatea joacă un rol important în apariția acestei afecțiuni. Astfel, dacă părinții sau o rudă apropiată suferă de alergie, eczemă sau astm, copilul pre-zintă un risc de 40% să fie și el alergic la rândul lui. La apariția alergiilor contribuie și alți factori: poluarea, contactul frecvent cu praf, fum de țigară sau substanțe chimice iritante, virozele respiratorii frecvente în copilărie etc.

Alergia la ambrozie. Tratament

Cele mai multe dintre persoanele alergice la polenul de ambrozie tratează doar simptomele acestei alergii, asta pentru că nu există încă un medicament care să trateze cauza imediat.

Schemă de tratament medicamentos

Pentru a trata simptomele, de obicei se folosesc antihistaminice și deconegstionante nazale (spray-uri și picături). În schimb, există o schema de tratament ce poate fi urmată pe termen lung, schemă despre care medicii spun că dă rezultate foarte bune.

Schema de desensibilizare la polen poate dura chiar și cinci ani și este întotdeauna nevoie de o vizită la medicul specialist pentru a fi prescrisă corespunzător. De obicei, tratamentul de desensibilizare se urmează 3 luni înainte de sezon şi 3 luni peste sezon în care să urmezi tratamentul specific de desensibilizare, cel puţin cinci ani consecutiv.

Remedii naturiste pentru alergia la ambrozie

Ca și în cazul tratamentului medicamentos pe termen scurt, și cele naturiste acționează doar pentru a ameliora simptomele alergie la ambrozie, nu tratează cauza și nu desesibilizează organismul.

 • Coacăz-negru – Are o putere apropiată de cea a corticosteroizilor sintetici, substanţe medicamentoase folosite atunci când răspunsul imun al organismului este exagerat. Acesta este şi motivul pentru care coacăzul negru este numit şi cortizon natural
 • Lavanda îşi păstrează efectele calmante şi în cazul alergiilor! Este responsabilă pentru calmarea iritaţiilor pielii, dar şi pentru reducerea inflamaţiei căilor respiratorii şi decongestionarea mucoaselor

Când trebuie combătută ambrozia

Atunci când vârful de creștere moare, ambrozia începe să ramifice de la bază și produce în continuare semințe, continuând ciclul evolutiv. Acesta începe cam pe la 15 aprilie (în funcție de condițiile meteorologice). Dacă ambrozia nu a fost erbicidată sau eliminată mecanic până la 15 Iulie, se ajunge la perioada în care începe să își scuture semințele, în funcție de cultura pe care a infestat-o. Și este vorba de mii sau zeci de mii de semințe.