Angajații care ignoră această lege extrem de importantă riscă amendă de 1.000 de lei! Toți cei ce lucrează în acest domeniu trebuie să țină cont de o lege importantă pentru mediu, dar și pentru sănătatea populației. Iată despre ce este vorba! Și unitățile sunt vizate în acest sens!
Nu vă mai ținem prea mult timp în suspans și vă spunem că spitalele publice și private de la noi din țară sunt vizate de un nou proiect legislativ care le impune obligații stricte privind preluarea medicamentelor expirate sau neutilizate. Ministerul Sănătății a propus această măsură cu scopul de a proteja mediul, dar totodată și sănătatea publică.
Este important de precizat faptul că unitățile care nu respectă această lege ar putea fi sancționate cu amenzi ce pot ajunge și până la 4.000 de lei. Potrivit actului normativ inițiat de Ministerul Sănătății, spitalele, indiferent dacă sunt private ori publice, sunt obligate să amenajeze spații pentru colectarea medicamentelor expirate de la populație.
Nu putem să nu aducem în discuție faptrul că scopul acestei măuri este eliminarea în condiții de siguranță a produselor farmaceutice. Aruncate necorespunzător, acestea pot reprezenta un pericol pentru sănătate și mediu.
Legea 269/2023 stipulează că spitalele au responsabilitatea de a prelua medicamentele expirate, iar costurile asociate colectării și distrugerii sunt acoperite, de asemenea, din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Spitalele care nu vor respecta această lege vor risca amenzi, totul în funcție de gravitate. Persoanele juridice, adică unitățile, vor primi sancțiuni cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, iar persoanele fizice din cadrul unităților spitalicești riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei.
Ministerul Sănătății a subliniat faptul că spitalele dispun deja de infrastructura necesară, de spații adecvate pentru gestionarea deșeurilor medicale periculoase, dar și de personal calificat în acest sens. Ba chiar mai mult, atribuirea responsabilității către aceste unități asigură un proces controlat, minimizând riscurile de manipulare și eliminare incorectă.
Citește și: Amendă de 1.000 de lei pentru toți românii de la orașe sau sate care încalcă această lege