Acasă » Politica » Antonescu a dat dispozitie directorului STS sa intrerupa linia speciala de la Basescu

Antonescu a dat dispozitie directorului STS sa intrerupa linia speciala de la Basescu

De: Cancan 20/07/2012 | 00:00
Antonescu a dat dispozitie directorului STS sa intrerupa linia speciala de la Basescu

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a anuntat, vineri, ca a dat dispozitie directorului STS, Marcel Opris, sa intrerupa "de indata" linia speciala de la sediul de campanie al presedintelui suspendat, Traian Basescu.

„Am adresat astazi o dispozitie directorului STS, domnul Marcel Opris, in care i-am cerut sa ia de indata masurile pentru a se reintra in deplina legalitate, adica intreruperea functionarii acestui serviciu special pentru o persoana privata”, a spus Crin Antonescu, intr-o declaratie facuta la Palatul Cotroceni.

„Cred ca directorul STS va lua masurile necesare si, o data cu luarea acestor masuri, cazul, din punctul meu de vedere, este inchis”, a spus Antonescu.

El a aratat ca legea este lege si se aplica, „nu dupa cum crede Traian Basescu, nu dupa cum da ordine verbale din masina, de pe gard sau din alta parte, Traian Basescu, ci in conformitate si litera si spiritul acesteia”.

Antonescu a aratat ca pe el personal nu il intereseaza cate telefoane speciale au la dispozitie Traian Basescu sau oamenii din jurul sau si ca „poate sa aiba si o mie”.

„Problema este ca in tara asta exista legi, ca legile trebuie respectate si ca in tara asta sunt oameni care au obligatia de a face ca legile sa fie respectate. Nu puteam sa ma sustrag de la a lua o anumita atitudine si masuri, la fel ca si Comisia de aparare din Senat. (…) Lucrurile sunt foarte clare, echipamentele instalate acolo, au fost instalate in virtutea unei legislatii care prevede strict si exclusiv beneficiarii unor astfel de instalatii si au fost instalate printr-o interpretare mai larga decat permitea legea notiunii de presedinte al Romaniei”, a mentionat Crin Antonescu.

El a precizat ca este o singura persoana care exercita, efectiv, atributiile acestei functii si ca nu exista in legislatie notiunea de presedinte suspendat, nici in Constitutie, nici in legea specifica de functionare a STS, nici in alte documente cu caracter secret.

Antonescu a adaugat ca aceasta instalare s-a facut, din cate a inteles, pe baza unei dispozitii verbale a celui care era inca in exercitiu la data la care a dat aceasta dispozitie.

Crin Antonescu l-a acuzat pe Traian Basescu ca a folosit acest prilej, „in care nu putea sa raspunda decat in mod ridicol, si anume ca foloseste acele telecomunicatii speciale pentru a comunica cu SPP, pentru a extinde plaja de discurs si a delira intr-un mod jalnic despre noi lovituri de stat, despre destructurarea serviciilor si amenintarea sigurantei nationale”.

Presedintele interimar a explicat ca protectia la care are dreptul Traian Basescu, pe deplin, prin lege, este „deplin asigurata”.

„In prima zi a mandatului meu interimar, l-am chemat pe directorul SPP, domnul Pahontu, si primul lucru pe care i l-am spus si de care m-am interesat este privitor la repsecgtarea legii in aceasta privinta. I-am cerut sa se asigura ca tot ce trebuie sa faca prin lege Serviciul de Protectie si Paza pentru Traian Basescu, in aceasta perioada, trebuie facut si este foarte important. Am toate garantiile ca SPP isi face datoria si in acest caz si nu exista nicio problema, chiar daca nu exista telefoane speciale”, a mai declarat Antonescu.

Intrebat daca i-a dat un termen sefului STS, Marcel Opris, pentru ridicarea acestor echipamente, Antonescu a spus: „Nu am nicio indoiala ca directorul STS intelege exact ce si de ce trebuie sa faca, in raport cu legea. Eu nu i-am ordonat acest lucru, ca nu sunt la armata, nu fortez legea si nu am dorit sa fortez sau sa incalc deloc legea”.

Crin Antonescu a mai precizat ca este convins de faptul ca, in urma discutiei si adresei trimise, vineri, seful STS se va conforma.

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, joi, ca are nevoie de liniile STS instalate la sediul sau de campanie pentru a comunica cu SPP despre protectia sa si ca s-ar bucura daca l-ar suna si presedintele interimar Crin Antonescu sa ii ceara opinia in probleme care „ard”, cum ar fi Siria.

„Este una din marile gogosi ale unor oameni pur si simplu disperati. Trebuie sa il am, in primul rand pentru legatura cu SPP. Sunt, oricat ar vrea sa recunoasca sau nu Crin Antonescu, presedintele ales, care nu poate fi lasat neprotejat”, a afirmat Basescu intr-un interviu la RRA.

De asemenea, el a aratat ca protectia sa de catre SPP se impune nu pentru ca ar vrea el personal, ci pentru ca „angajatii SPP risca ani grei de puscarie” daca nu ii asigura nivelul de protectie prevazut de lege.

„Eu trebuie sa comunic cu SPP, altfel nu am nicio treaba cu nimeni. Sau poate vrea presedintele interimar, poate are nevoie de un punct de vedere intr-o problema care arde. As fi bucuros daca l-ar interesa parerea mea intr-o problema cum ar fi Siria”, a spus Basescu.

Totodata, el a precizat ca la sediul sau de campanie nu dispune de telefonul secretizat, „cel negru cu butoane”, ci de telefonul operativ. „Am telefonul operativ si telefonul scurt”, a mai spus presedintele suspendat.

Presedintele Comisiei de aparare din Senat, Cristian David, a declarat, joi, dupa audierea sefului STS, Marcel Opris, ca membrii comisiei au ajuns la concluzia ca instalarea si functionarea liniei speciale la sediul de campanie al presedintelui suspendat Traian Basescu se situeaza in afara prevederilor si normelor legale.

Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Marcel Opris, a declarat, joi, dupa audierea in Comisia de aparare a Senatului, ca a prezentat toate documentele, hotarari ale CSAT, care arata ca instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Basescu s-a facut in mod legal.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la Survivor All Stars
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de euro a lui Țiriac! A aşteptat 5 ani să o primească
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ireal cât costă să naști natural în America! Elle a publicat facturile primite de la spital: „Nu mă așteptam la atât de mult”
Ireal cât costă să naști natural în America! Elle a publicat facturile primite de la...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
De ce sunt pomi fructiferi care înfloresc, dar nu fac și fructe. Explicația e simplă
De ce sunt pomi fructiferi care înfloresc, dar nu fac și fructe. Explicația e simplă
Ce să pui în fasolea bătută ca să-i dai gustul din copilărie. Va ieși deosebit de savuroasă
Ce să pui în fasolea bătută ca să-i dai gustul din copilărie. Va ieși deosebit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
Joe Biden, declarații bizare despre unchiul său, Ambrose Finnegan: „A fost mâncat de CANIBALI...”
Joe Biden, declarații bizare despre unchiul său, Ambrose Finnegan: „A fost mâncat de CANIBALI...”
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie:
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie. Cum s-a vindecat după ce a mers la o mănăstire
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie....
Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”
Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Ultimele zile de Mercur retrograd, complicate pentru două zodii!
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Ultimele zile de Mercur retrograd, complicate pentru două zodii!