Astăzi este cea mai grea zi a anului! Cum poţi evita depresia care poate duce la sinucidere

Publicat: 15/01/2018 | 17:10
Astăzi este cea mai grea zi a anului! Cum poţi evita depresia care poate duce la sinucidere

A treia zi de luni din ianuarie este considerată cea mai deprimantă a anului. În această zi, oamenii sunt mai trişti, mai inactivi şi consumă carbohidraţi sau ciocolată în exces, spun cei care cred în teoria „Blue Monday/ Lunea Albastră”. 

Lunea cu cel mai mare risc suicidar

Cunoscută în întreaga lume drept „Blue Monday” (Lunea cea Tristă), prima zi din a treia săptămână a lunii ianuarie este ziua cu cel mai mare risc suicidar din an. Concret, statisticile arată că peste 15% din tentativele de sinucidere au loc într-o zi de luni, iar cea de-a treia zi de luni din an este recunoscută pentru rata crescută a învoirilor de la locul de muncă, ce ajunge pânã la 25% cât si pentru randamentul profesional redus.

Potrivit specialiştilor, în această zi de luni tentativele suicidare sunt mai numeroase şi mai grave, în special din cauza asocierilor medicamentoase şi a utilizării de substanţe cu o toxicitate ridicată.

Cum a apărut conceptul de „Blue Monday”

Teoria celei mai deprimante zile din an a apărut în anul 2005. Numele de „Blue Monday” i-a fost dat de o companie turistică, în cursul unei campanii publicitare de promovare a ofertelor de vacanţă, iar data a fost calculată de psihologul britanic Cliff Arnall, care a creat chiar şi o formulă matematică pentru a calcula care sunt cele mai dificile zile ale anului.

Formula prevede calcularea unor parametri clari, precum analizarea condiţiilor meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, ziua plăţii facturilor, numărul zilelor care s-au scurs de la Crăciun sau lipsa de motivaţie.

Pentru evitarea depresiei din această zi, care poate conduce chiar la sinucidere în cazul persoanelor vulnerabile, psihologii recomandă evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activitati fizice în aer liber şi consultul psihologic la cei care se remarcă modificări comportamentale.

Sursa: unica.ro

Citește și...