Scandal. Dupa gestul incalificabil de a spune despre o ziarista ca e „o tiganca imputita”, presedintele va fi audiat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, iar cazul va fi dezbatut si in CRP Bogdan Tiberiu Iacob Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va trimite citatii presedintelui Traian Basescu si jurnalistei postului Antena 1, careia i-a luat telefonul, pentru a-i audia in legatura cu acest aspect, precum si pentru modul in care i s-a adresat seful statului. CNCD a fost sesizat cu privire la incidentul de sambata dupa-amiaza, 19.05.2007, cand Traian Basescu, presedintele Romaniei, a smuls telefonul unui reporter al postului Antena 3, care-l filma in timp ce acesta era la cumparaturi, adresandu-i-se cu apelativul „pasarica”, iar mai apoi etichetand-o drept „tiganca imputita”. De asemenea, Colegiul Director a fost sesizat si cu privire la aspectele referitoare la considerarea jurnalistei drept „tiganca imputita”, se arata intr-un comunicat de ieri al CNCD. „Conform procedurii legale, Colegiul Director a stabilit data audierii partilor pentru maine, ora 10.00, urmand sa trimita citatii in cursul zilei de astazi”, a adaugat sursa citata.
Clubul Roman de Presa (CRP) va discuta azi, in Consiliul de Onoare, incidentul de sambata dintre presedintele Traian Basescu si reporterul Antena 1, a declarat ieri, pentru NewsIn, presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu. Reprezentantul jurnalistilor de la Antena 1 in cadrul CRP, Adelin Petrisor, va prezenta azi cazul in cadrul Consiliului de Onoare, iar CRP va lua o pozitie oficiala in legatura cu acest incident. Popescu a declarat, pentru NewsIn, ca CRP va lua pozitie vizavi de acest caz azi, dar parerea lui este ca presedintele Traian Basescu a comis mai multe infractiuni care se regasesc in Codul Penal. „Parerea mea, in calitate de jurnalist, este ca presedintele Traian Basescu a comis un potpuriu de faradelegi, precum talharie si agresiune fizica asupra reporterului Antena 1 care isi facea datoria, dar si ura de rasa, prin expresia inregistrata de telefon „tiganca imputita?”, a declarat presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu.
Presedintele Traian Basescu „o roaga pe doamna Andreea Pana sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata” si regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, a devenit publica provocand un „nemeritat prejudiciu moral” acesteia, informeaza Valeriu Turcan. Purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu, Valeriu Turcan, a remis, ieri, presei, un comunicat de presa, pe care il prezentam integral: „Presedintele Traian Basescu regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, desfasurata in autoturismul pe care il conducea, a devenit publica, provocand un nemeritat prejudiciu moral dnei Andreea Pana, reporter la postul de televiziune Antena 1. In acest context, presedintele o roaga pe d-na Andreea Pana sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata. Formula mentionata, utilizata sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica, nu reprezinta in nici un caz atitudinea presedintelui Basescu fata de comunitatea rroma din tara noastra, careia ii respecta identitatea si ii apreciaza aportul la viata democratica a societatii romanesti”.
Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru cere Parchetului General sa inceapa cercetarile in cazul Basescu-Pana si considera ca audierile celor doi la CNCD, „ca urmare a folosirii cuvintelor „tiganca imputita” de catre Traian Basescu”, sunt „extrem de necesare”, informeaza PIN. Partidul considera ca se acrediteaza, „in mod fals, ideea ca Traian Basescu ar fi confiscat telefonul jurnalistei”. In comunicat se mentioneaza ca actiunea de confiscare este „o competenta speciala a unor organe ale statului, cum ar fi : Parchetul, instantele de judecata, organele fiscale sau vamale” si ca „institutia Presedintiei nu are nici un fel de competente in confiscarea de bunuri”. „Prin urmare, institutiile statului trebuie sa cerceteze si sa stabileasca daca Traian Basescu, in calitatea lui de cetatean, nu a procedat conform art. 208, 209, 211 din Codul Penal: „luarea unui bun mobil din posesia sau detentia acestuia, fara consimtamantul acestuia”, „furtul savarsit intr-un loc public”, „furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari”. Aceste fapte se pedepsesc, dupa caz, cu inchisoare de la 1 la 20 de ani”, se arata in comunicat.