Basescu, inapoi la Cotroceni! Referendumul a fost invalidat, nu s-a indeplinit conditia de cvorum!

Publicat: 21/08/2012 | 00:00
Basescu, inapoi la Cotroceni! Referendumul a fost invalidat, nu s-a indeplinit conditia de cvorum!
Sedinta Curtii Constitutionale, in care ar urma sa fie luata o decizie referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a inceput, marti, la ora 10.00.

UPDATE 12.51

Curtea Constitutionala a decis ca referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui este invalid, iar Traian Basescu va reveni la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse oficiale, decizia a fost luata cu 6 voturi la 3. Decizia CCR merge in Parlament, nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

UPDATE 11.40

200 de protetatari scandeaza lozinci impotriva presedintelui demis, in fata sediului Curtii Constitutionale.

Actiunea de protest are loc in timp ce judecatorii Curtii Constitutionale discuta valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Protestatarii au venit in fata sediului Curtii Constitutionale incepand cu ora 9.30, unii dintre ei purtand in piept un ecuson roz pe care scrie „Cetatean roman”. Ei spun ca vor ca judecatorii constitutionali sa valideze referendumul din 29 iulie si astfel Traian Basescu sa fie demis.

Protestul are loc intr-o zona delimitata cu garduri de protectie, in fata carora sunt cordoane de jandarmi. De asemenea, in apropierea zonei de protest sunt mai multe dispozitive de jandarmi, precum si echipaje de politie.

O masina de interventie a jandarmilor a venit in zona protestului, moment in care oamenii au inceput sa huiduie si sa strige „Jandarmeria apara hotia”.

Pichetul este organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, printre protestatari fiind si revolutionari.

10.00

Curtea Constitutionala s-a reunit in sedinta pentru a analiza datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente, fiind asteptata o decizie a judecatorilor constitutionali referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, potrivit Mediafax.

La sosirea la sediul CC, judecatorul CC Tudorel Toader a declarat, raspunzand unei intrebari, ca este posibila amanarea unei decizii a Curtii Constitutionale privind referendumul de demitere a sefului statului. El a fost intrebat si daca CC ar putea lua o decizie si cu un vot de 5 la 4, spunandu-le jurnalistilor sa astepte sa fie anuntati de catre presedintele Curtii.

Totodata, judecatorul Valentin Zoltan Puscas a spus, la intrarea in sediul CC, ca, din punctul sau de vedere, Curtea Constitutionala va lua marti o decizie privind referendumul. Intrebat, la randul sau, despre o posibila decizie cu un vot de 5 la 4, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a raspuns: „Asta va doriti?”.

Sedinta CC are loc dupa ce judecatorii Curtii au decis devansarea termenului stabilit initial pentru 31 august, in urma unei solicitari a presedintelui suspendat, Traian Basescu. Schimbarea termenului a fost motivata de instabilitatea politica si impactul asupra economiei.

Astfel, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului sa comunice pana la 21 august listele electorale permanente actualizate pana la 10 iulie. CC a invocat in solicitare textele legale potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca a trimis Curtii Constitutionale o adresa cu informatiile primite de la Ministerul Administratiei si Internelor, care nu sunt listele electorale permanente, pentru ca Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni seara, ca CC va lua in calcul raspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, precizand insa in cazul includerii romanilor din strainatate in cvorumul de la referendum ca „toate legile lasa loc de interpretari”.