BOBOTEAZA 2018. Agheasma mare are puteri miraculoase! Ce nu se ştie despre apa sfinţită de la Bobotează

Publicat: 05/01/2018 | 18:42
BOBOTEAZA 2018. Agheasma mare are puteri miraculoase! Ce nu se ştie despre apa sfinţită de la Bobotează

BOBOTEAZA 2018. În fiecare an pe 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se mai spune în popor. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Unii dintre oameni nu ştiu diferenţa dintre agheasma mare şi cea mică şi nici cum să le folosească. Sfinţirea apei se realizează la rugăciunile preoţilor, prin pogorârea Duhului Sfânt.  

BOBOTEAZA 2018. În funcţie de importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: mică şi mare. Agheasma mică se săvârşeşte de preot în tot timpul anului, cu scopul sfinţirii oamenilor, caselor, pământului şi a întregii zidiri, potrivit evz.ro. Dimineaţa, pe nemâncate, se ia anafora (anafura, pâinea rămasă de la prescură şi sfinţită în altar) şi apoi agheasma mică.

BOBOTEAZA 2018. Agheasma mare se săvârşeşte de arhiereu sau preot, şi numai într-un cadru festiv: la biserică, lângă o apă curgătoare, un lac, sau pe malul mării şi numai de Bobotează (6 ianuarie) sau în Ajunul ei. Ea coincide cu ziua în care Iisus a fost botezat de Ioan, ocazie cu care a sfinţit toate apele pământului şi, prin ele, ca printr-un sistem sanguin, toată Natura. Potrivit tradiţiei, creştinii ţin post negru până ce consumă din agheasma mare. În timpul slujbei, pe lângă troparul Bobotezei, copiii cântă colinde speciale care arată minunea care a avut loc la Iordan, respectiv Botezul Domnului. Agheasma luată de la biserică în ziua de Bobotează are puteri tămăduitoare miraculoase.

BOBOTEAZA 2018. Rugăciunea de sfinţire a Agheasmei Mari este foarte puternică, pentru că se face o întreită chemare a Duhului Sfânt. De aceea, dacă este păstrată bine închisă şi fără a lăsa înăuntru impurităţi, Agheasma Mare rămâne curată şi proaspătă timp de ani de zile. Este una dintre marile minuni care se săvârşeşesc an de an sub ochii noştri. Atenţie, dacă în Agheasmă rămân fire de busuioc de la sfinţire, acestea trebuie scoase, pentru că o alterează. Cu atât mai multe, este greşit să pui în Agheasmă busuioc cu bună ştiinţă.

BOBOTEAZA 2018. Agheasma Mare se ia pe nemâncate din 6 ianuarie până pe 14 ianurie. După ea, se ia anafora. În restul anului, preotul duhovnic poate recomanda celor opriţi de la împărtăşanie să ia Agheasma Mare ca mângâiere. Totuşi, Agheasma Mare nu ţine loc de Împărtăşanie. Pe 7 ianuarie, cu Agheasma Mare se stropesc casele, ogoarele, viile, animalele, pentru a le feri de rele.

Citește și...