Acasă » Știri » Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină

Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină

De: Luciana Polite 10/06/2022 | 09:00
Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină
Bulgaria

Institutul Național de Statistică a dezvăluit că 1,2 milioane de turiști români au venit anul trecut în Bulgaria, cererea fiind în creștere cu 52,7% față de anul trecut. Agențiile de turism se așteaptă ca și vara aceasta să fie un număr enorm de persoane din România care aleg destinația. 

Românii sunt pe locul doi ca număr de turiști ce aleg Bulgaria, locul întâi fiind ocupat de turci. În perioada mai-august 2019, 302.131 de persoane din România au ales destinația fără ezitare, ca în 2021, 270.000 să vină în luna august. 

Printre motivele pentru care românii își fac vacanțele în Bulgaria se numără nu doar vecinătatea, ci și hotelurile cu opțiunea de all inclusive, raportul dintre calitate și preț, dar și litoralul. În timp ce pe perioada verii, stațiunile preferate ale turiștilor români sunt Nisipurile de Aur, Varna și Nesebar, în timpul iernii sunt la mare căutare stațiunile de iarnă, cum ar fi Bansko. (CITEȘTE ȘI: Faza verii, joi, după prânz! Întâlnire de gradul 0 între Laurențiu Reghecampf și (încă) soția lui. Toate detaliile aici)

Cele mai căutate destinații de vacanță din Bulgaria

VARNA

O excursie în Varna este pe lista tuturor turiștilor pentru că au o multitudine de obiective pe care le pot admira, printre care se află și Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care este principalul obiectiv turistic din zonă. Este cea mai mare catedrală ortodoxă de pe litoralul din Bulgaria. Dupa catedrala din Sofia, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna este a doua ca  dimensiune din țară. Turiștii pot opta și pentru un tur la Muzeul Arheologic Varna care are ca principală atracție cea mai veche comoară de aur din întreaga lume, care a fost descoperită în anul 1972. Termele Romane sau Băile Romane reprezintă o altă atracție importantă, pentru că aici turiștii pot admira ruinele vechilor băi publice care aparțineau de orașul Odessos.

Pentru familii, Grădina Mării sau Parcul Primorski cum mai este cunoscută este ideală pentru plimbări și este, totodată, una dintre cele mai importante atracții turistice din Varna. De neratat este și Portul Varna, care se află la aproximativ un kilometru de centrul orașului. Acest port este cel mai mare complex maritim din Bulgaria.

Din România se poate ajunge foarte ușor cu mașina. Dacă plecarea se face din București, distanța este de doar 268 de kilometri.

SUNNY BEACH

Sunny Beach este o cea mai mare stațiune turistică de pe litoralul Mării Negre. Este celebră și datorită învecinării cu istoricul Nesebăr. Datorită poziționării sale față de orașele Burgas și Varna, zona este accesibilă și pentru turiștii care călătoresc cu avionul, aeroporturile cele mai apropiate fiind în cele două orașe, aflate la 30, respectiv 90 km distanță. Aici se poate ajunge ușor și cu mașina.

Plajele sunt acoperite cu un nisip auriu și fin, pe o distanță de 8 km lungime. De-a lungul acesteia s-au format dune de nisip unde se regăsesc 16 specii de plante rare. Pasionații de aventură au la dispoziție echipamente de sporturi nautice, printre care: windsurfing, para-sailing și schi nautic și sporturi terestre precum, teren de tenis, tenis de masă, volei de plajă, bowling, mini-golf și închirieri de biciclete.

NESEBAR

Nesebar este un oraș si stațiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, fiind o cetate-muzeu foarte bogată într-o istorie care se întinde peste trei milenii. Nesebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria. Nesebarul, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice. Plajele sunt lungi și late, cu un nisip fin iar apa mării este foarte curată. Peninsula este legată de partea continentală printr-un istm îngust, lung de 400 m.

Tot aici se mai poate vizita și Muzeul Arheologic Vechiul Nesebar, Muzeul Etnografic, Biserica Sfânta Sofia, Băile Bizantine, sau Izvoarele termale bizantine. Se spune că, în anul 680, împăratul bizantin Constantin al IV-lea şi-a vindecat picioarele în aceste ape tămăduitoare. Băile au fost distruse în anul 812 în timpul invaziei hanului Krum.

În Nesebar se poate ajunge cu mașina, distanța de la București fiind de 365 de kilometri.

NISIPURILE DE AUR

Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, dar și una dintre cele mai căutate de turiștii români, fiind renumită pentru plaja sa și pentru combinația unică de mare, munte și ape minerale. Turiștii sunt atraşi de clima placută, peisajul pitoresc şi de preţurile rezonabile. Plajele acoperite cu un nisip fin şi auriu sunt considerate printre cele mai bune din Europa.

Plaja are o lungime de 4 kilometri și o lățime maximă de aproximativ 100 metri. Apa mării este de obicei curată şi liniştită, iar în mare există ușoare pante de nisip. Apele minerale termale care izvorăsc în zona stațiunii sunt captate și folosite în hoteluri pentru tratamentele balneare. Tot aici se mai pot vizita și Parcul Naţional Nisipurile de Aur și Mânăstirea ortodoxă Peştera Aladzha.

BALCIC

Balcic este un alt oraș care se află la țărmul Mării Negre, în  regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, din nord-estul Bulgariei, situat la o distanță de 42 km de Varna. În prezent, este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei, la Marea Neagră. Nu de alta, dar în perioada 1913-1940 a aparținut de România, împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic.  În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria. Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive Faleza din stațiune este una pietonală, cu foarte multe terase aliniate, cu vedere la mare. Plajele din Balcic sunt înguste, nu sunt porțiuni generoase cu nisip.

Plaja este puțin mai mare doar în extremitatea nordică și sudică a stațiunii, în rest a fost exploatată faleza cu amenajarea pe pontoane a teraselor. Tocmai acesta este și farmecul stațiunii, pe lângă Grădina Botanică și Castelul Reginei Maria. Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria. Castelul este înconjurat de celebra Grădină Botanică, unicat în Europa Centrală și de Est, în special datorită colecției impersionante de cactuși.

În Balcic se ajunge repede din țară, fiind la doar 60 de kilometri de Vama Veche.

SOFIA

Sofia este oraşul cu mai multe faţete din vestul Bulgariei. În afara monumentelor istorice şi a locurilor romantice cu cafenele primitoare, orașul oferă bulevarde animate şi, nu în ultimul rând, străzi cu o arhitectură impresionantă. Sofia a fost, încă din vremurile trecute, un punct nodal pe drumurile comercianţilor europeni, iar această poziţie şi-a păstrat-o şi în prezent.

Sofia se numără printre cele mai vechi oraşe ale Europei, drept pentru care nu este nicio noutate că se mândreşte cu nenumărate monumente istorice. Turiștii pot vizita aici cea mai mare biserică, Alexander Nevsky, care este de fapt, cea mai mare construcţie de acest gen din Balcani. Cea mai veche biserică ortodoxă din oraş este biserica Sf. Sofia, care datează de la jumătatea secolului al VI-lea. Pe lista UNESCO a patrimoniului mondial figurează şi o altă biserică din Sofia, respectiv Biserica Boyansky, care datează din secolul al XIII-lea. Cea mai veche construcţie de pe teritoriul Sofiei este Rotonda Sf. Gheorghe din secolul al IV-lea, care este în prezent ascunsă într-o construcţie modernă.

În capitala Bulgariei se poate ajunge și cu avionul, dar și cu mașina, fiind o distanță de aproximativ 370 km.

VELIKO TÂRNOVO

Veliko Târnovo este cunoscut ca fiind „Orașul Țarilor”. Orașul se află pe malul râului Iantra, iar zona este căutată de turiști pentru panoramele superbe, dar și pentru aerul curat. Veliko Tarnovo este un oraș care are numeroase străduțe pitorești. De departe locurile care pot fi vizitate în acest oraș sunt Cetatea Tsarevets, Peninsula Boruna. La 3 km de oraș se află satul Arbanassi, unul dintre cele mai vechi sate pitorești din Bulgaria, care se află pe un platou de piatră. La nici 30 de minute de mers cu mașina se află și Cascada Kaya Bunar.

Veliko Târnovo se află la aproximativ 180 de kilometri din București, adică trei ore de mers cu mașina.

Însă turiștii români nu caută destinațiile din această țară doar pentru sezonul estival. Românii aleg să își petreacă vacanțele la ski, dar și cele de revelion în stațiunile montane ale Bulgariei, care rămân, în continuare și printre cele mai preferate destinații de iarnă.

BANSKO

Bansko este cea mai populară zonă de schi din Bulgaria, situată la poalele Munților Pirin, la o altitudine de 925 metri deasupra nivelului mării.  De altfel, Bansko este, în ultimii ani, și una dintre destinațiile favorite ale multor amatori de sporturi de iarnă din România, și asta datorită distanței relativ scurte față de sudul țării, a prețurilor bune și, nu în ultimul rând, a condițiilor oferite.

Cele 16 pârtii de schi amenajate în Bansko sunt răsfirate pe trei vârfuri montane, astfel că cea mai înaltă dintre ele pornește de la 2.600 de metri altitudine, chiar de lângă vârful Todorka. Pentru a facilita urcarea, la dispoziția schiorilor există o rețea de teleschiuri performante, la care se adaugă performanta gondolă de mare capacitate, care urcă la mai mult de 600 de metri altitudine. Stațiunea montană dispune și de o școală de schi cu prețuri accesibile atât pentru copii, cât și pentru adulții începători. De asemenea, echipamentul complet se poate închiria din centrul special amenajat. (CITEȘTE ȘI: Vestea cea mare pentru pensionarii din România. Se majorează punctul de pensie în 2022)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani. Prima soție a avut 17 ani
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani....
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din pat”. Cum l-a afectat pe artist procedura secretă și când a avut loc, de fapt, separarea celor doi
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din...
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul chiar în ședința de guvern
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în familie. „Niciodată nu a ținut de note sau copiii să fie olimpici.”
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești nativi!
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești...
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de ziua ei de naștere
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un duhovnic care “deschide cartea”
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un...