Home » Stiri » Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină

Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină

De: Luciana Polite 10/06/2022 | 09:00
Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină
Bulgaria

Institutul Național de Statistică a dezvăluit că 1,2 milioane de turiști români au venit anul trecut în Bulgaria, cererea fiind în creștere cu 52,7% față de anul trecut. Agențiile de turism se așteaptă ca și vara aceasta să fie un număr enorm de persoane din România care aleg destinația. 

Românii sunt pe locul doi ca număr de turiști ce aleg Bulgaria, locul întâi fiind ocupat de turci. În perioada mai-august 2019, 302.131 de persoane din România au ales destinația fără ezitare, ca în 2021, 270.000 să vină în luna august. 

Printre motivele pentru care românii își fac vacanțele în Bulgaria se numără nu doar vecinătatea, ci și hotelurile cu opțiunea de all inclusive, raportul dintre calitate și preț, dar și litoralul. În timp ce pe perioada verii, stațiunile preferate ale turiștilor români sunt Nisipurile de Aur, Varna și Nesebar, în timpul iernii sunt la mare căutare stațiunile de iarnă, cum ar fi Bansko. (CITEȘTE ȘI: Faza verii, joi, după prânz! Întâlnire de gradul 0 între Laurențiu Reghecampf și (încă) soția lui. Toate detaliile aici)

Cele mai căutate destinații de vacanță din Bulgaria

VARNA

O excursie în Varna este pe lista tuturor turiștilor pentru că au o multitudine de obiective pe care le pot admira, printre care se află și Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care este principalul obiectiv turistic din zonă. Este cea mai mare catedrală ortodoxă de pe litoralul din Bulgaria. Dupa catedrala din Sofia, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna este a doua ca  dimensiune din țară. Turiștii pot opta și pentru un tur la Muzeul Arheologic Varna care are ca principală atracție cea mai veche comoară de aur din întreaga lume, care a fost descoperită în anul 1972. Termele Romane sau Băile Romane reprezintă o altă atracție importantă, pentru că aici turiștii pot admira ruinele vechilor băi publice care aparțineau de orașul Odessos.

Pentru familii, Grădina Mării sau Parcul Primorski cum mai este cunoscută este ideală pentru plimbări și este, totodată, una dintre cele mai importante atracții turistice din Varna. De neratat este și Portul Varna, care se află la aproximativ un kilometru de centrul orașului. Acest port este cel mai mare complex maritim din Bulgaria.

Din România se poate ajunge foarte ușor cu mașina. Dacă plecarea se face din București, distanța este de doar 268 de kilometri.

SUNNY BEACH

Sunny Beach este o cea mai mare stațiune turistică de pe litoralul Mării Negre. Este celebră și datorită învecinării cu istoricul Nesebăr. Datorită poziționării sale față de orașele Burgas și Varna, zona este accesibilă și pentru turiștii care călătoresc cu avionul, aeroporturile cele mai apropiate fiind în cele două orașe, aflate la 30, respectiv 90 km distanță. Aici se poate ajunge ușor și cu mașina.

Plajele sunt acoperite cu un nisip auriu și fin, pe o distanță de 8 km lungime. De-a lungul acesteia s-au format dune de nisip unde se regăsesc 16 specii de plante rare. Pasionații de aventură au la dispoziție echipamente de sporturi nautice, printre care: windsurfing, para-sailing și schi nautic și sporturi terestre precum, teren de tenis, tenis de masă, volei de plajă, bowling, mini-golf și închirieri de biciclete.

NESEBAR

Nesebar este un oraș si stațiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, fiind o cetate-muzeu foarte bogată într-o istorie care se întinde peste trei milenii. Nesebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria. Nesebarul, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice. Plajele sunt lungi și late, cu un nisip fin iar apa mării este foarte curată. Peninsula este legată de partea continentală printr-un istm îngust, lung de 400 m.

Tot aici se mai poate vizita și Muzeul Arheologic Vechiul Nesebar, Muzeul Etnografic, Biserica Sfânta Sofia, Băile Bizantine, sau Izvoarele termale bizantine. Se spune că, în anul 680, împăratul bizantin Constantin al IV-lea şi-a vindecat picioarele în aceste ape tămăduitoare. Băile au fost distruse în anul 812 în timpul invaziei hanului Krum.

În Nesebar se poate ajunge cu mașina, distanța de la București fiind de 365 de kilometri.

NISIPURILE DE AUR

Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, dar și una dintre cele mai căutate de turiștii români, fiind renumită pentru plaja sa și pentru combinația unică de mare, munte și ape minerale. Turiștii sunt atraşi de clima placută, peisajul pitoresc şi de preţurile rezonabile. Plajele acoperite cu un nisip fin şi auriu sunt considerate printre cele mai bune din Europa.

Plaja are o lungime de 4 kilometri și o lățime maximă de aproximativ 100 metri. Apa mării este de obicei curată şi liniştită, iar în mare există ușoare pante de nisip. Apele minerale termale care izvorăsc în zona stațiunii sunt captate și folosite în hoteluri pentru tratamentele balneare. Tot aici se mai pot vizita și Parcul Naţional Nisipurile de Aur și Mânăstirea ortodoxă Peştera Aladzha.

BALCIC

Balcic este un alt oraș care se află la țărmul Mării Negre, în  regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, din nord-estul Bulgariei, situat la o distanță de 42 km de Varna. În prezent, este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei, la Marea Neagră. Nu de alta, dar în perioada 1913-1940 a aparținut de România, împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic.  În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria. Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive Faleza din stațiune este una pietonală, cu foarte multe terase aliniate, cu vedere la mare. Plajele din Balcic sunt înguste, nu sunt porțiuni generoase cu nisip.

Plaja este puțin mai mare doar în extremitatea nordică și sudică a stațiunii, în rest a fost exploatată faleza cu amenajarea pe pontoane a teraselor. Tocmai acesta este și farmecul stațiunii, pe lângă Grădina Botanică și Castelul Reginei Maria. Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria. Castelul este înconjurat de celebra Grădină Botanică, unicat în Europa Centrală și de Est, în special datorită colecției impersionante de cactuși.

În Balcic se ajunge repede din țară, fiind la doar 60 de kilometri de Vama Veche.

SOFIA

Sofia este oraşul cu mai multe faţete din vestul Bulgariei. În afara monumentelor istorice şi a locurilor romantice cu cafenele primitoare, orașul oferă bulevarde animate şi, nu în ultimul rând, străzi cu o arhitectură impresionantă. Sofia a fost, încă din vremurile trecute, un punct nodal pe drumurile comercianţilor europeni, iar această poziţie şi-a păstrat-o şi în prezent.

Sofia se numără printre cele mai vechi oraşe ale Europei, drept pentru care nu este nicio noutate că se mândreşte cu nenumărate monumente istorice. Turiștii pot vizita aici cea mai mare biserică, Alexander Nevsky, care este de fapt, cea mai mare construcţie de acest gen din Balcani. Cea mai veche biserică ortodoxă din oraş este biserica Sf. Sofia, care datează de la jumătatea secolului al VI-lea. Pe lista UNESCO a patrimoniului mondial figurează şi o altă biserică din Sofia, respectiv Biserica Boyansky, care datează din secolul al XIII-lea. Cea mai veche construcţie de pe teritoriul Sofiei este Rotonda Sf. Gheorghe din secolul al IV-lea, care este în prezent ascunsă într-o construcţie modernă.

În capitala Bulgariei se poate ajunge și cu avionul, dar și cu mașina, fiind o distanță de aproximativ 370 km.

VELIKO TÂRNOVO

Veliko Târnovo este cunoscut ca fiind „Orașul Țarilor”. Orașul se află pe malul râului Iantra, iar zona este căutată de turiști pentru panoramele superbe, dar și pentru aerul curat. Veliko Tarnovo este un oraș care are numeroase străduțe pitorești. De departe locurile care pot fi vizitate în acest oraș sunt Cetatea Tsarevets, Peninsula Boruna. La 3 km de oraș se află satul Arbanassi, unul dintre cele mai vechi sate pitorești din Bulgaria, care se află pe un platou de piatră. La nici 30 de minute de mers cu mașina se află și Cascada Kaya Bunar.

Veliko Târnovo se află la aproximativ 180 de kilometri din București, adică trei ore de mers cu mașina.

Însă turiștii români nu caută destinațiile din această țară doar pentru sezonul estival. Românii aleg să își petreacă vacanțele la ski, dar și cele de revelion în stațiunile montane ale Bulgariei, care rămân, în continuare și printre cele mai preferate destinații de iarnă.

BANSKO

Bansko este cea mai populară zonă de schi din Bulgaria, situată la poalele Munților Pirin, la o altitudine de 925 metri deasupra nivelului mării.  De altfel, Bansko este, în ultimii ani, și una dintre destinațiile favorite ale multor amatori de sporturi de iarnă din România, și asta datorită distanței relativ scurte față de sudul țării, a prețurilor bune și, nu în ultimul rând, a condițiilor oferite.

Cele 16 pârtii de schi amenajate în Bansko sunt răsfirate pe trei vârfuri montane, astfel că cea mai înaltă dintre ele pornește de la 2.600 de metri altitudine, chiar de lângă vârful Todorka. Pentru a facilita urcarea, la dispoziția schiorilor există o rețea de teleschiuri performante, la care se adaugă performanta gondolă de mare capacitate, care urcă la mai mult de 600 de metri altitudine. Stațiunea montană dispune și de o școală de schi cu prețuri accesibile atât pentru copii, cât și pentru adulții începători. De asemenea, echipamentul complet se poate închiria din centrul special amenajat. (CITEȘTE ȘI: Vestea cea mare pentru pensionarii din România. Se majorează punctul de pensie în 2022)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din Cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Şocant! Cântăreaţa Paula, găsită spânzurată în casă. Publicase un mesaj misterios cu câteva zile înainte:
Şocant! Cântăreaţa Paula, găsită spânzurată în casă. Publicase un mesaj misterios cu câteva zile înainte:...
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta balerină
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta...
 Inginerii RAR s-au crucit când au văzut mașina care a fost adusă pentru redobândirea talonului
Inginerii RAR s-au crucit când au văzut mașina care a fost adusă pentru redobândirea talonului
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Începe RĂZBOIUL NUCLEAR! Anunț cumplit de la Moscova. E Breaking news
Începe RĂZBOIUL NUCLEAR! Anunț cumplit de la Moscova. E Breaking news
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este...
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce...
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă, de fapt, și a rămas mască
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă,...
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Putin, reacţie după glumele liderilor G7: Ei ar arăta
Putin, reacţie după glumele liderilor G7: Ei ar arăta "dezgustător" dezbrăcaţi
Viorica de la Clejani, în stare de șoc! A FOST CONDAMNATĂ! Ce au decis judecătorii
Viorica de la Clejani, în stare de șoc! A FOST CONDAMNATĂ! Ce au decis judecătorii
Studiu. Munca de acasă a afectat viața angajaților. Efectele asupra sănătății nu vor întârzia să apară
Studiu. Munca de acasă a afectat viața angajaților. Efectele asupra sănătății nu vor întârzia să...
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare...
E oficial! Putin își retrage trupele. Anunțul făcut chiar de Rusia
E oficial! Putin își retrage trupele. Anunțul făcut chiar de Rusia
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la masă!
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la...
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul a fost filmat și postat pe net
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul...
Tensiunile ating cote maxime între Grațiela și Odeh:”Nu mai pot, nu mai pot” Concurenta a cedat nervos. Ce au de împărțit cei doi
Tensiunile ating cote maxime între Grațiela și Odeh:”Nu mai pot, nu mai pot” Concurenta a...
Un român plătea rata la casă 856.64 de lei în 2017. Ce mesaj a primit de la bancă în iunie 2022, după ce ROBOR a explodat
Un român plătea rata la casă 856.64 de lei în 2017. Ce mesaj a primit...
Avertisment șocant pentru toți românii: ”Închideți gazele și lumina!”. Ce se va întâmpla
Avertisment șocant pentru toți românii: ”Închideți gazele și lumina!”. Ce se va întâmpla
Ce au găsit muncitorii în Pasajul Unirii după ce au scos asfaltul: Sunt probleme mari!
Ce au găsit muncitorii în Pasajul Unirii după ce au scos asfaltul: Sunt probleme mari!
„Avalanșă” de gadgeturi la Lidl. Iată cele mai interesante oferte
„Avalanșă” de gadgeturi la Lidl. Iată cele mai interesante oferte