Care sunt pasii procedurali pana cand Traian Basescu isi poate relua atributiile de sef al statului! Vezi ce spune presedintele Camerei Deputatilor!

Publicat: 21/08/2012 | 00:00
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca va convoca sedinta Biroului Permanent in momentul in care va primi hotararea Curtii Constitutionale in privinta referendumului, explicand pasii procedurali la nivelul Parlamentului.

„Decizia trebuie citita in plenul Curtii, dupa aia se trimite celor doi presedinti de Camere, cei doi presedinti convoaca Birourile Permanente, care trebuie sa fie in cvorum – pentru ca aici se aplica si Regulamentul Senatului. Birourile Permanente convoaca plenul reunit intr-o sedinta extraordinara, plenul trebuie sa fie in cvorum, se citeste decizia Curtii si se inchide plenul. Apoi se publica in Monitorul Oficial, de indata”, a explicat Zgonea pentru Mediafax.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si mentioneaza ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curtii Constitutionale a decis cu majoritate de voturi ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost respectata.

De asemenea, CC confirma rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns „DA” la intrebarea „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”, iar 943.375 (11.15 %) au raspuns „NU”.

Totodata, CC constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil.

In comunicatul dat publicitatii de Curtea Constitutionala se precizeza ca la data publicarii acestei hotarari in Monitorul Oficial inceteaza interimatul lui Crin Antonescu in exercitarea functiei de presedinte, iar Traian Basescu isi reia atributiile de sef al statului.

Citește și...