Catedrala Notre-Dame, salvată in extremis de la un incendiu devastator în luna aprilie, este încă în pericol de a se prăbuşi – o „urgenţă” care justifică reluarea lucrărilor de consolidare întrerupte de ameninţarea unei poluări cu plumb, a subliniat miercuri Ministerul Culturii, citat de AFP.
„Azi, edificiul face în continuare obiectul unei decret de pericol public din partea prefectului poliţiei, datând din 17 aprilie, iar noi căderi de pietre din bolţile naosului s-au produs foarte recent în urma episodului de caniculă”, a precizat Ministerul citat.
Lucrările de consolidare şi securizare la catedrală, care a fost aproape de a se prăbuşi în timpul incendiului devastator din 15 aprilie, au fost întrerupte pe 25 iulie din cauza riscului de contaminare cu plumb.
În timpul dezastrului, particule emise de sutele de tone de plumb din structura catedralei, în special din acoperiş şi din fleşa sa octogonală, s-au răspândit şi îi pot contamina acum pe lucrătorii de pe şantier, dar şi pe rezidenţi. Lucrările urmează să se reia luni.
„Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că trebuie reconstruită catedrala în cinci ani. Dar, în Franța, firmele de dulgheri și de construcție sunt impozitate pe stoc, astfel că, astăzi, nu au pregătit material în depozit. Materia primă există, sunt păduri, sunt arbori seculari, nu este o problemă. Problema este că lemnul nu poate fi pus în operă decât dacă e uscat. Pe vremuri, când s-a construit catedrala, lemnul era adus plutind pe Sena, iar prin această procedură era curățat de impurități, de insecte.
Ajungea curățat și era pus la uscat. Uscarea naturală a lemnului durează un centimetru pe an, deci dacă trebuie o bucată de 60 cm grosime înseamnă că avem nevoie de foarte mulți ani numai pentru uscare. Concluzia este că, dacă există constrângerea de cinci ani, nu este posibil să fie făcută corect reconstrucția, din păcate politicienii nu cunosc foarte bine ce se întâmplă pe șantier”, a spus Fonquernie.