Ce avantaj au barbatii care dorm suficient de mult! Descoperirea recenta a medicilor, despre beneficiile nestiute ale somnului

Publicat: 20/01/2014 | 18:11

Barbatii care dorm suficient in timpul noptii prezinta un risc cu pana la 75% mai redus de cancer la prostata, datorita nivelurilor mari ale hormonului melatonina secretat pe timpul noptii, au descoperit cercetatorii americani, potrivit dailymail.co.uk.

Organismul uman secreta melatonina in timpul intunericului, acest hormon regland somnul si numeroase alte functii asociate cu ritmul circadian.

Oamenii de stiinta au testat nivelurile de melatonina in cazul a 928 de barbati din Islanda, pe care i-au monitorizat timp de sapte ani. In acest interval, 111 subiecti au fost diagnosticati cu cancer de prostata, dintre care 24 aveau o forma avansata a bolii.

——————————————————————

De ce este bine sa beti mult SUC de portocale! Daca ar sti acest DETALIU, femeile nu ar ezita nicio clipa!

Efectul prea putin cunoscut al sucului de ROSII. Iata de ce FEMEILE trebuie sa-l consume cat mai des!

——————————————————————

Cercetatorii au descoperit ca barbatii cu niveluri de melatonina peste medie prezentau o probabilitate cu 75% mai scazuta de a dezvolta cancer de prostata in forma avansata decat aceia care aveau niveluri sub medie.

“Somnul insuficient si alti factori pot influenta cantitatea secretata de melatonina sau chiar o pot bloca in totalitate. Problemele de sanatate asociate cu un nivel scazut al melatoninei, dereglari ale somnului si intreruperea ritmului circadian sunt numeroase, inclusiv un factor de risc potential pentru cancer”, a declarat coordonatoarea studiului, Sarah Markt, de la Scoala de sanatate publica de la Harvard.

Si plimbarile sunt benefice

Totodata, un studiu separat, efectuat pe 572 de pacienti bolnavi de cancer la prostata, a relevat ca pacientii care practicau plimbarile intr-un ritm mai alert inainte de a fi diagnosticati aveau prognoze mai bune de vindecare.

Este un fapt cunoscut ca barbatii cu o viata activa, care s-au imbolnavit de cancer la prostata, au un risc mai scazut de revenire a bolii si de moarte, dar pana acum oamenii de stiinta nu au putut explica acest fenomen.

R.R.

Citește și...