Sfântul Nicolae, cunoscut în rândul copiilor drept Moș Nicolae, este sărbătorit în data de 6 decembrie. Iar o mulțime de tradiții și obiceiuri sunt legate de această zi.
Potrivit tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. Sfântul îi ajută pe toți cei nevoiași, pe orfani și pe văduve, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec și protejează soldații pe timp de război.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc în schimb o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor.
Bineînțeles… și cei mari primesc cadouri de Sf. Nicolae! Se spune, însă, că în această zi nu este bine să oferi în dar obiecte ascuțite sau de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii. Potrivit tradiției, toate aceste obiecte aduc ghinion celui/celei care le primește.
În popor, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.
În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții. În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.