Potrivit experților, piața imobiliară din 2023 ar putea să înregistreze o scădere cu 20-30% comparativ cu această perioadă. Iată ce se va îmtâmpla cu prețul apartamentelor în 2023. Experții au făcut anunțul!
După ce Rusia a atacat militar Ucraina, pe 24 februarie, interesul cumpărătorilor pentru achiziţia unui apartament sau a unei case pentru a locui acolo, sau pentru a o închiria, s-a redus dramatic. Telefoanele nu au mai sunat la dezvoltatori, iar la întrebarea „Când veţi reveni pentru a discuta despre o posibilă achiziţie?” răspunsul este „Când se termină războiul!”.
Războiul din Ucraina a dus la scăderea cererii, dobânzile cresc, salariile nu mai cresc peste inflaţie iar puterea de cumpărare scade, investiţia imobiliară s-ar putea să nu mai fie aşa de rentabilă în anul 2023, potrivit zfr.ro
De la mijlocul anului trecut, piața imobiliară a avut de suferit. Creșterea energiei electrice, a gazului, creșterea inflației au fost simțite de către români.
Cererea de credite ipotecare şi imobiliare a scăzut cu 30-50% imediat după începutul războiului din Ucraina, dobânzile la lei sunt în creştere, creşterea preţurilor la utilităţi, creşterea preţurilor la produsele alimentare, creşterea preţurilor la alte bunuri şi servicii, creşterea inflaţiei.
De asemenea creşterea preţurilor la materiale de construcţii, creşterea preţurilor la toate utilităţile, creşterea preţurilor la terenuri, va aduce pe piaţă apartamente cu preţuri mult mai mari.
Războiul din Ucraina şi faptul că suntem la graniţă cu acest conflict militar, reduce interesul investitorilor de a cumpăra pachete întregi de apartamente, o operaţiune care susţinea cererea. Economia României, ca de altfel toate economiile, se confruntă cu creşterile de preţuri, creşterea dobânzilor, reducerea unor pieţe de desfacere, schimbările geopolitice – de la globalizare ne îndreptăm spre deglobalizare, potrivit sursei citate.
Sursa foto: Facebook.ro