Cel mai mare peşte din România. Captură impresionantă de anul acesta

Publicat: 23/08/2017 | 22:55
Cel mai mare peşte din România. Captură impresionantă de anul acesta

Cel mai mare peşte din România. Pescarii bătrâni, care au preluat povestea de la bunici şi străbunici, spun că cel mai mare morun pescuit în apele româneşti a fost prins în anul 1890 la Sfântu Gheorghe şi cântărea 888 kilograme.

Morunul este cel mai mare peşte din România. Din nefericire este o specie periclitată şi nici pe plan mondial nu o duce prea bine acest peşte. Este căutat pentru carnea, dar mai ales pentru icrele sale. Morunul, cel mai mare peşte din România, ajunge la maturitate la 15 ani şi sunt indivizi care trăiesc şi 100 de ani. 
 
Luna trecută, un morun de peste 100 de kilograme a fost prins accidental de nişte pescari la Feteşti, pe braţul Borcea al Dunării. Pentru că este protejat, a fost microcipat de cercetători şi elibreat în mediul său natural. 
 
Morunul este o specie protejată, iar pescarii aveau obligaţia, în momentul în care l-au prins, să anunţe autorităţile. Au venit imediat mai mulţi reprezentaţi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, dar şi de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. 

Cel mai mare peşte din România. Au primit bani pentru captură

Potrivit legii, pescarii au primit şi o sumă de 60 de lei pentru fiecare kilogram al peştelui. Potrivit obiectiv.net, sturionii din România sunt cea mai mare populaţie naturală din Uniunea Europeană. La ora actuală, morunul, nisetrul, cega şi păstruga sunt strict protejaţi, iar pescuirea lor este interzisă.
 
Printre cei mai mari peşti prinşi în România au fost somni. În urmă cu doi ani, pescarul Claudiu Cernea a prins în Cazanele Dunării un somn de 90 de kilograme, care avea o lungime de peste 2 metri. Două ore s-a luptat să-l scoată la mal. Pescarii spun că şi în 2013 a fost prins un somn chiar mai mare, de 105 kilograme şi doi metri şi jumătate lungime.

Cel mai mare peşte din România. Captură impresionantă în Franţa

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, un pescar a prins un somn de 2,7 metri şi a doborât recordul mondial pentru această specie. Uriaşa captură a fost prinsă pe un râu din sudul Franţei, iar întreaga operaţiune a durat în jur de zece minute.
 
Acesta a povestit că a observat că e un peşte mare, însă nu şi-a imaginat că va scoate la mal unul uriaş. Precedenta captură de cartea recordurilor a fost realizată tot într-un râu din Franţa. Somnul prins acum are cu un centimetru mai mult decât precedentul.
 
Somnul este un peşte răpitor de talie mare, foarte răspândit mai ales în Europa Centrală şi de Est, dar şi în Asia de Vest, în ţări precum Afganistan sau Kazahstan. Acest peşte preferă locurile adânci, cu mâl şi ape tulburi. În medie, are o lungime de 2 metri şi poate ajunge până la 3 metri.
Citește și...