Este oficial! Miercuri, 13 decembrie 2023, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului, privind circulația pe drumurile publice punctul de amendă va crește începând cu 1 ianuarie 2024. Care este, de fapt, noua formula de calcul al amenzilor.
Miercuri, 13 decembrie 2023, Guvernul României a decis o nouă modalitate de calcul al punctului de amendă. Astfel, conform proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscale bugetare, publicat de Ministerul Finanțelor, valoarea punctului de amendă ar urma fie 5% din salariul minim brut pe economie. În prezent, punctul de amendă este de 145 de lei – valoare valabilă până la finalul acestui an.
Citește și: AMENDĂ DACĂ TE PLIMBI CU BOXA ȘI COLINZI. CE SANCȚIUNE PRIMESC CEI CARE ÎNCALCĂ NORMA DE CONVIEȚUIRE SOCIALĂ
„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență.
Astfel, dacă Guvernul va decide majorarea salariului minim brut pe economie, proiect ce a fost dezbătut recent, de la 3.300 la 3.700 de lei, punctul de amendă crește la 185 de lei, ceea ce înseamnă o majorarea a amenzilor cu 40 de lei. Dacă salariul minim brut pe economie va rămâne la 3.300 de lei, punctul de amendă va crește la 165 de lei. Reamintim că valoarea punctului de amendă a fost înghețat de Guvern prin ordonanțe de urgență la valoarea din anul 2017, respectiv la 145 de lei.