Cu câți lei se vinde un kilogram de roșii în piețe. Românii au crezut că nu văd bine

Publicat: 09/03/2024 | 15:51

Românii abia mai fac față scumpirilor din ultima perioadă, coșurile pline de alimente fiind doar o amintire veche. Cei mai mulți au tăiat numeroase produse de pe lista de cumpărături, iar acum mulți vor renunța și la a mai consuma roșiile românești. Cât a ajuns că coste un kilogram de roșii în piețele din România?

Ultima perioadă a fost marcată de scumpiri pe bandă rulantă, însă nimeni nu se aștepta ca și prețul roșiilor să explodeze. Ei bine, scumpirile se resimt și în piețele din România, acolo unde legumele, fructele și verdețurile au ajuns să coste mai mult decât carnea. Printre produsele ale căror prețuri au explodat se numără și roșiile românești.

(CITEȘTE ȘI: CU CÂȚI LEI SE VINDE 1 KILOGRAM DE SCĂRICICĂ DE PORC, ÎN KAUFLAND. ROMÂNII AU CREZUT CĂ NU VĂD BINE)

Cu câți lei se vinde un kilogram de roșii românești

Începutul de primăvară a umplut piețele cu fructe, legume și verdețuri, însă prețurile acestora i-au speriat pe români. Deși mulți sunt cei care și-ar dori să consume produse românești, prețul lor îi face să stea departe și să le aleagă pe cele din import, care au ajuns să fie cu mult mai ieftine.

De exemplu, în prezent, un kilogram de roșii românești a ajuns să coste în jur de 35 de lei în piețe. Prețul este unul extrem de piperat pentru buzunarele românilor, care aleg roșii de import din Turcia sau Grecia, pe care le găsesc în supermarket. Prețul unui kilogram fiind în acest caz de 7-8 lei, adică de aproximativ cinci ori mai mic decât cel al roșiilor românești.

Însă, agricultorii români au o explicație pentru aceste prețuri ridicate. Aceștia spun că se confruntă cu un cost uriaș de producție și sunt nevoiți să își vândă recolta mult mai scump ca în anii trecuți. Potrivit spuselor acestora, costurile ridicate includ nu doar inputurile necesare în procesul de cultivare, ci și diverse taxe și impozite pe care trebuie să le suporte în contextul actual al economiei.

Astfel, deșii și-ar dori să cumpere din piețe fructele și legumele de care au nevoie, românii au abandonat această idee și se orientează tot mai mult către produse de import, pe care nu sunt nevoiți să dea atât de mulți bani.

Urzicile, trufandaua românească

Verdețurile de primăvară au apărut, iar printre cele mai așteptate de către români sunt urzicile. Mulți sunt cei care au dat iama în piețe pentru a cumpăra plantele care aduc multe beneficii pentru sănătate, însă entuziasmul li s-a tăiat în momentul în care au văzut cu cât se vinde un kilogram de urzici.

Dacă în anii trecuți se făcea haz de prețul cireșelor, se pare că acum urzicile sunt noile cireșe, prețul acestora lăsându-i pe cumpărători cu gura căscată. Urzicile se numără printre verdețurile cele mai apreciate primăvară, însă și printre cele mai scumpe, în acest an.

În majoritatea piețelor o pungă de urzici costă 10 lei, însă aceasta are în jur de 250 de grame, deci nu ajung nici măcar pentru o singură masă. Iar prețul unui kilogram de urzici este acum de 50 de lei, adică mai multe decât scot românii din buzunar pentru carnea de porc sau de pui.

(VEZI ȘI: VERDICTUL DEVASTATOR PENTRU BUZUNARUL ROMÂNILOR DUPĂ COMPARAȚIA FĂCUTĂ DE UN CUPLU DIN GERMANIA: „DIFERENȚA ESTE ENORMĂ”)