Cum să economisești un sfert din consumul la energie electrică. Trucul fabulos care îți micșorează factura

Publicat: 26/11/2022 | 18:31

Odată cu venirea sezonului rece, facturile pentru energie electrică au început să crească simțitor. Inflația afectează și prețul plătit pentru curent, motiv pentru care românii trebuie să găsească metode de a face economie. Cei care vor să rămână cu mai mulți bani în buzunar trebuie să prevină greșeala care le aduce consumul mare.

În România, mai ales în Capitală, încălzirea de la bloc este departe de a fi ideală. Ca urmare, mulți optează pentru caloriferele electrice, pentru a putea avea căldură la discreție. Aceste dispozitive nu doar că „umflă” facturile, dar au și un secret care te costă cu 25% mai mult decât ar trebui să plătești.

Din moment ce caloriferele electrice sunt convectoare în exterior, acestea atrag praful. În cazul în care aceste depuneri nu sunt curățate, caloriferul va consuma chiar mai mult cu un sfert față de valoarea firească. Chiar dacă poate părea grea îndepărtarea prafului, trucul este simplu: pune un prosop ud sub caloriferul oprit (scos din priză) și apoi folosește un feon pentru a „zbura” murdăria pe prosop. Rezultatele se vor vedea imediat! Bonus: vei vedea diferența pe factura de la distribuitorul de curent electric.

(CITEȘTE ȘI: Cum s-ar putea reduce prețul la facturile de energie elctrică. Soluția găsită de Grecia)

Cât vor plăti românii la facturile de energie electrică în anul 2023

De la 1 ianuarie 2023 vor avea loc schimbările următoare, în ceea ce privește piața energiei electrice:

– 0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună

– 1 leu/kWh pentru IMM

– preț fix de maxim 1,3 lei/KWh pentru un consum ce depășeste 255KWh/lună

– preț fix de maxim 1,3/KWh pentru industria mare/marii consumatori.

Din păcate, unii dintre români vor plăti pe un kWh mai mult decât firmele. În această situație sunt cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWH/lună.

– 1,3 lei kWh – consum peste 255 de kWH/lună

– 1 leu/kWh – pentru IMM-uri.

(CITEȘTE ȘI: Ai primit factura la energie electrică greșită? Iată ce trebuie să faci în acest caz)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult