Cum sa evitati toxiinfectiile alimentare in sezonul cald

De: Cancan
Publicat: 06/06/2007 | 00:00

ADRIANA POPESCU Din cauza temperaturilor ridicate, atat alimentele in stare cruda, cat si cele preparate se altereaza repede, iar consumarea lor poate duce la boli digestive si toxiinfectii alimentare. Pentru a evita astfel de probleme, specialistii din cadrul Ministerul Sanatatii Publice fac urmatoarele recomandari: – nu preparati alimentele cu mai mult de doua-trei ore inainte de a le consuma, daca nu le puteti asigura conditiile necesare de temperatura; – in cazul in care consumati alimente la mai mult de doua-trei ore de la preparare ti- neti-le la temperaturi intre 4 si 8 grade Celsius; – cand gatiti, asigurati o temperatura ridicata de preparare; – evitati alaturarea alimentelor crude cu cele preparate, precum si a celor destinate consumului propriu cu cele destinate hranei animalelor; – spalati cu atentie fructele, zarzavaturile si verdeturile inainte de consumarea si prepararea lor, precum si vesela si suprafetele pe care le folositi la gatit; – folositi doar apa potabila pentru gatit, dar si pentru spalat. O atentie deosebita se va acorda apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii. Acolo unde exista indoieli asupra calitatii apei, fierberea acesteia inainte de consumare este obligatorie; – sugarii vor consuma hrana doar dupa prepararea acesteia, evitandu-se reincalzirea sau pastrarea ei la frigider; – incercati sa nu consumati alimente care se vand pe strada, precum: inghetata, prajiturile, produsele de patiserie, micii, hotdogii sau hamburgerii; – evitati fierberea laptelui nepasteurizat; – inainte de mese si inainte de a gati, spalati-va cu atentie pe maini cu apa si sapun; – nu gatiti daca aveti rani sau infectii la maini. Totusi, daca acest lucru nu e posibil, este indicat sa folositi un pansament steril care sa izoleze complet leziunea de exterior.