Cum să slăbim sănătos! Patru paşi care te ajută să scapi de surplusul de kilograme

Publicat: 24/02/2017 | 23:03

Experţii au ajuns la o concluzie tristă: cu cât greutatea unei persoane fluctuează mai tare, cu atât mai greu îi va fi să slăbească real şi definitiv.

Revista Ciao! îţi prezintă cum poţi să scapi de obsesia curelor de slăbire şi să scapi definitiv de kilogramele în plus:

Primul pas:

Conopida
Conopida

Schimbaţi-vă definitiv stilul de viaţă. Kilogramele în plus apar din cauza alimentaţiei necorespunzătoare: prea mult ca şi cantitate sau prea concentrat în calorii. Nu există nici o soluţie prin care, după o cură de slăbire, să vă puteţi întoarce la aceleaşi obiceiuri culinare fără să revină şi excesul ponderal. Deşi sună trist, e adevărat. Dacă vreţi să scăpaţi pentru totdeauna de lupta cu kilogramele în plus, trebuie să modificaţi defintiv felul în care mâncaţi. Asta nu înseamnă o cură de slăbire pe viaţă, ci obiceiuri alimentare corecte. Consumaţi zilnic legume proaspete, sunt bogate în apă, fibre, vitamine, minerale, fitonutrienţi şi sărace în calorii. Alegeţi produsele integrale şi pâinea neagră şi încercaţi să beţi cât mai multă apă, chiar dacă nu vă este sete.

Pasul doi

Sport
Sport

Activitatea fizică şi alimentaţia merg mână în mână, iar menţinerea unei greutăţi corporale constante este echilibrul dintre caloriile primite prin mâncare şi cele consumate prin mişcare. Pentru a preveni îngrăşarea este nevoie de mişcare zilnică de 30-60 de minute. Nu săriţi peste micul dejun, corpul are nevoie de un aport de energie în prima parte a zilei şi dacă nu primeşte va fi obligat să-şi reducă cheltuielile metabolice corespunzătoare. Totodată, redefiniţi noţiunea de porţie corectă şi obişnuiţi-vă să puneţi în farfurie doar atât cât ar trebui să mâncaţi , nu cât v-aţi dori. Mâncaţi cât mai încet cu putinţă, mestecaţi bine şi analizaţi toate senzaţiile pe care alimentele le produc în corpul vostru. Degustaţi în loc să înfulecaţi, vă veţi sătura mai repede, dintr-o cantitate mult mai mică de mâncare.

Pasul trei

Peste
Peste

Mâncaţi variat şi asociaţi alimentele. Puneţi la loc de cinste diversitatea, fiţi aventuroşi şi încercaţi să consumaţi alimente noi cu argumentul că fac bine pentru sănătate. Într-o săptămână, în alimentaţie trebui să existe: produse făinoase (de 3-5 ori pe zi), carne slabă sau roşie (de 3-5 ori pe săptămână), produse lactate degresate (de 1-2 ori pe zi), ouă (3 pe săptămână), peşte (cât mai des), fructe (zilnic, în cantitate limitată), legume (zilnic, nelimitat), leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte – de minimum două ori pe săptămână), grăsimi (zilnic- o lingură de ulei sau un cub de unt, neprelucrate termic), seminţe şi fructe oleaginoase (de 3-5 ori pe săptămână), condimente şi ierburi (nelimitat), apă (minimum 1,5 litri pe zi).

Pasul patru

Mezeluri
Mezeluri

Limitaţi cât mai mult consumul de produse sărate: afumături, mezeluri, produse de patiserie, brânzeturi fermentate. Încercaţi să înlocuiţi sarea cu ierburi aromate atunci când gătiţi. Feriţi-vă de alimentele gata preparate, nu puteţi şti cu exactitate ce cantitate de zahăr sau de grăsime conţin. Încercaţi să gătiţi acasă, pornind de la produse simple şi proaspete. Reduceţi consumul de alcool, deoarece scade la 30% capacitatea organsimului de a transforma grăsimea alimentară în energie şi favorizează depunerea excesului de calorii în ţesutul adipos. Alcoolul îngraşă atât prin conţinutul caloric propriu, cât şi prin schimbarea metabolismului spre sinteza de grăsime. Oferiţi-vă săptămânal un moment de plăcere alimentară şi bucuraţi-vă de el din plin, fără nici o urmă de vină. Mâncarea este şi trebuie să rămână o plăcere.

Ştiaţi că…

79% dintre femei cred că viaţa ar fi mai frumoasă dacă ar fi mai slabe

83% se simt deprimate după ce au încercat un costum de baie

50% au o viaţă sexuală nesatisfăcătoare din cauza sentimentului de jenă indus de grăsime

56% ar prefera să fie mai slabe decât să aibă un coeficient de inteligenţă mai ridicat

Coperta revista Ciao nr. 326
Coperta revista Ciao nr. 326

Citește și...