Cura de slăbire cu orez. Cum se pierde în greutate consumând orez. Secretele dietei japoneze

Publicat: 15/08/2017 | 21:01
Cura de slăbire cu orez. Cum se pierde în greutate consumând orez. Secretele dietei japoneze

Dieta cu orez este cunoscută ca una din cele mai eficiente soluţii atunci când este nevoie de pierderea în greutate. Evident, vine din Asia, continent cunoscut pentru asemenea culturi iar efectul ei curativ a fost ”specializat” de...japonezi. Aceştia sunt cunoscuţi în general pentru stilul de viaţă sănătos, opţiunile foarte naturale în ceea ce priveşte dieta, dar şi longevitatea şi puţinele probleme legate de greutate.

De ce sunt atât de sănătoşi japonezii

Călugării niponi se situează chiar la extremă, întrucât îmbină o dietă foarte sărăcăcioasă cu meditaţia, rugăciunile, gândirea pozitivă, tehnici de concentraţie şi sport. 

Elementele dietei călugărilor niponi se bazează pe trei ingrediente: orez simplu, murături din legume sau chiar fructe diverse şi usturoi. Cu toate acestea, ei sunt extrem de activi, străbat pe jos kilometrii întregi şi chiar se antrenează cu elemente de artă marţială, extreme de solicitante. 

De-a lungul vremii şi multe persoane din zona asiatică au recurs la această dietă în dorinţa de a scăpa de kilogramele în plus. Însă medicii specialişti atenţionează că ar trebui consultat medicul înainte de orice dietă restrictivă, cum este aceasta, şi că dieta nu ar trebui ţinută mai mult de 7- 10 zile. 

Cum poţi slăbi cu orez

Se fierb zilnic 500 de grame de orez de buna calitate, integral şi după ce fiertura se răceşte, se adaugă câteva murături tocate, precum o gogonea, două – trei buchetele de conopidă, un castravete murat, un sfert de pepene mic sau o prună murată, ori două trei foi de varză murată. Poate fi ales si soiul de orez asa zis „lipicios”, negru, care are un continut caloric scazut si este foarte sanatos si gustos.

Cantităţile de murătură sunt la bunul simţ, astfel încât să nu aglomereze sau săreze prea mult orezul şi amestecul să aibă un gust plăcut. Deci în principiu, se aleg murăturile preferate sau se alternează zilnic, pentru diversitatea gustului. 

Cei care iubesc ghimbirul murat îl pot adaugă în amestec. Acesta poate fi preparat acasă, amestecat în borcan cu celelalte murături, cărora le împrumută gustul uşor picant; însă se găseşte şi la supermarket în borcan, preparat după metode tradiţionale asiatice, chinezeşti sau japoneze.

Murăturile pot fi înlocuite şi cu legumele că atare, crude ori fierte, însă japonezii le preferă pentru aportul lor de probiotice extreme de preţios, obţinut prin fermentaţie. 

Persoanele cardiace, hipertensive, supraponderale sau obeze, care trebuie să slăbească pentru a-şi salva sănătatea şi a reduce marea presiune asupra inimii de a iriga întregul sistem circulator supradimensionat, dacă recurg la aceatsa dietă timp de 7-10 zile ar trebui să desăreze murăturile înainte de a le amesteca cu orezul şi să adauge alte legume simple, precum dovlecei fierţi simpli. 

În plus, pentru cei care îi iubesc aroma, se poate toaca o legătură de  pătrunjel proaspăt şi se amestecă în orez. Pentru cei care suportă gustul de usturoi, se adaugă şi unul-doi căţei proaspeţi de usturoi în amestec, pentru ajutorul pe care îl oferă imunităţii şi creşterii senzaţiei de saţietate. 

Vestea bună este că se poate consuma o lingură – două sau mai mult din această “mâncare” ori de câte ori se iveşte foamea şi în afara celor trei mese principale. 

Dieta cu orez: alte reguli

Pentru a nu încărca caloric, dar pentru a aduce un plus de beneficii nutriţionale, pentru cei care iubesc sashimi se pot alătura o dată la două zile, doar la una dintre mese 2-3 felii de sashimi de somon sau sashimi de ton. 

În loc de murături poţi alterna o zi cu frunze de salată verde, lăptuci, baby spanac, castravete din care s-au curăţat complet seminţele.  

Se poate aromă cu o linguriţă de ulei de măsline şi dacă nu puneţi murături, puteţi săra orezul cu sare roz de Himalaya sau altă sare preferaţi şi vă este indicată, cum este cea medicinală, cu conţinut de potasiu în loc de sodiu. 

Sfatul călugărilor niponi este să mâncaţi încet, să mestecaţi foarte bine fiecare linguriţă de orez, de 20 de ori.  

Pe parcursul dietei se bea multă apă şi după fiecare masă principală un ceai verde, preferabil matcha, de calitate superioară, cu un conţinut important de polifenoli şi antioxidanţi, care accelerează uşor metabolismul şi asigură un transit intestinal corect. Sunt persoane obeze sau supraponderale spre limita superioară care au reuşit să slăbească în cele 10 zile de regim în jur de 10 kg.

Cura nu se recomandă mai des de o dată la 6 luni! Dacă aveţi probleme grave de sănătate trebuie să vă sfătuiţi cu medicul de familie înainte de a începe o astfel de dietă, să vă faceţi analizele şi să mergeţi la câteva zile pentru control şi monitorizarea tensiunii arteriale, pulsului, stării generale.

Citește și...