Acasă » LIFE STYLE » Utile » De ce are, de fapt, Marea Neagră culoarea neagră. Ce taine ascunde în adâncuri. Unii oceanografi plasează aici Potopul lui Noe

De ce are, de fapt, Marea Neagră culoarea neagră. Ce taine ascunde în adâncuri. Unii oceanografi plasează aici Potopul lui Noe

De: Dan Mlădinoiu 13/09/2023 | 12:21
De ce are, de fapt, Marea Neagră culoarea neagră. Ce taine ascunde în adâncuri. Unii oceanografi plasează aici Potopul lui Noe

Marea Neagră este mai importantă ca niciodată, nu doar din punct de vedere geografic, ea făcând legătura între Balcani, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. O întindere de apă, care scaldă cu valurile ei minunatul tărâm dobrogean având pe rând nuanțele unui “triunghi” de pe șevaletul unui artist al penelului: azuriu, turcoaz, lila deschis, albastru intens, bleumarin, alb, gri – sunt tot atâtea culori cu care ne încântă.

De ce are, de fapt, Marea Neagră culoarea neagră

Este drept, destul de rar. Dacă la adâncimi de sub 200 de metri este lipsită de viaţă, la suprafaţă, marea oferă un admirabil spectacol ori de câte ori o privim.

Specialiştii domeniului găsesc întotdeauna o explicaţie pertinentă şi spun că îşi schimbă culoarea în funcţie de cantitatea de sedimente pe care le varsă Dunărea, de substratul mării, de microalgele care trăiesc şi se dezvoltă în apă, de felul în care razele soarelui se oglindesc pe luciul apei.

“Nași” de botez, turcii

Nu puțini se întreabă de unde vine denumirea de „Marea Neagră“. Pascale Roibu, scafandru la ONG Club Marine Explorer, crede că denumirea i-au dat-o turcii, care îi spuneau „Kara Deniz“, iar ruşii „Ciornoe More“, din cauza furtunilor care se iscau brusc, din senin. „Turcii erau învăţaţi cu Mediterana, căreia îi spuneau „Ak Deniz“, adică „Marea Albastră“, cu vizibilitatea de acolo, şi când ajungeau în marea noastră, normal că li se părea neagră“, spune el.

Denumirea de azi a fost primită în perioada de expansiune a Imperiului Otoman, din secolul al XV-lea. Numele de Marea Neagră provine de la otomani, aceștia asociau culorile cu punctele cardinale și fenomene meteorologice (Est-Răsărit, Vest-Apus, Nord-Miazănoapte, Sud-Miazăzi). Astfel, turcii selgiucizi din Anatolia (regiune din sudul Turciei) spuneau Kara (întunecat) pentru Nord-Miazănoapte și Ak (luminos) pentru Sud-Miazăzi. Prin urmare, turcii au ajuns să denumească marea dinspre nord „Kara Deniz” care înseamnă „Marea Neagră”, conform adevarul.ro.

Comandantul unei nave, Gheorghe Cioc, ne-a povestit că a traversat cele mai cumplite furtuni din Oceanul Indian şi din Mediterană, care ţineau şi câte trei zile, însă spune că Marea Neagră e cea mai periculoasă. „Aici, furtuna apare instantaneu. Pleci în cursă pe o mare lină şi deodată se încreţeşte apa şi apare furtuna”, povesteşte omul mării.

Pescarii şi marinarii cu mulți ani de vechime spun că orice obiect metalic scufundat în apele Mării Negre la peste 100-150 de metri devine negru. De unde provine fenomenul? Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ spun că la adâncimi de peste 200 de metri, în Marea Neagră nu mai există oxigen, ci doar hidrogen sulfurat, un gaz dizolvat în apele Mării Negre, care formează săruri metalice de culoare neagră, cum ar fi sulfura de plumb, sulfura de fier. După această adâncime, nu există viaţă. Singurele microorganisme care se dezvoltă într-un mediu fără oxigen sunt doar bacteriile.

Cimitirul din adâncuri

Potrivit unor estimări ale oceanografilor, se odihnesc pe fundul Mării Negre mai mult de 20 de epave care fac parte din patrimoniul naţional, însemnând că au o vârstă de peste 100 de ani. Un punct de interes ar putea fi epava distrugătorului Moskva, cea mai mare navă de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperită de scafandrii de la Respiro în 2011. Vasul s-a scufundat în timpul conflagraţiei mondiale, după ce de la bordul lui s-a deschis focul asupra oraşului Constanţa. Ea se află la circa 40 de metri adâncime şi la o distanţă de 20 de kilometri de ţărm, în zona Tuzla.

Oraşe înecate

La fel de importante sunt şi urmele vechilor cetăţi Tomis, Histria, Callatis şi Argamum, cândva înfloritoare centre urbane la Pontul Euxin.

„Avem indicii sigure că în Marea Neagră sunt situri ale unor corăbii greceşti şi din perioada epocii romane, fapt ce reprezintă o continuitate a civilizaţiilor în această parte a lumii. Cele mai vechi datează din secolul III înainte de Hristos şi ajung până în epoca romano – bizantină, din secolele III – IV după Hristos. Noi putem spune că tot platoul continental al Mării Negre (care se întinde în larg până la 100 kilometri în zona Deltei Dunării şi până la 60 de kilometri în sud) este sit arheologic”, afirmă cercetătorul Constantin Chera, de la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa.

Aici și-a construit Noe biblica lui Arcă?

Sfânta Scriptură vorbeşte despre un global potop, ce a avut loc în jurul anului 3.300 î.Hr. căruia nu i-a supravieţuit decât Noe şi familia sa. Exploratorul și geologul american, Robert Ballard, cel care a descoperit şi epava Titanicului, în anul 1985, a venit cu o echipă de cercetători în Marea Neagră, pentru a căuta dovezi referitoare la Potopul lui Noe pe meleagurile noastre. Împreună cu echipa sa, celebrul om al adâncurilor a făcut fotografii şi a cules mostre de sedimente de pe fundul Mării Negre, de la o adâncime de aproximativ 170 de metri, potrivit unui articol publicat în prestigiosul Washington Post. Zonele care au fost inundate aparţineau unui ţinut uscat, inundat brusc de apă sărată. După îndelungi și minuțioase cercetări, Ballard a plasat catastrofa în urmă cu 7.500 de ani.

Totuși, de ce îngheaţă marea noastră

Marea Neagră este locul unde iarna scrie cele mai frumoase poveşti în gheaţă. Peisajul aproape ireal creat de anotimpul geros la Constanţa a fost admirat de o lume întreagă. De ce îngheaţă Marea Neagră? Explicaţia o dau specialiştii: pentru că este una dintre cele mai slab salinizate mări de pe glob. Valorile de sare se încadrează între 10-22 la mie, faţă de 35 la mie cât are, de pildă, Marea Mediterană.

Mareele din Marea Neagră

La o scară mult mai redusă, şi în Marea Neagră se produc flux şi reflux. Diferenţa dintre înaintarea mării spre uscat şi retragerea ei este de doar 10-11 centimetri.
Aceste fluctuații ale nivelului apelor apar datorită forţei de atracţie combinate a Lunii şi Soarelui. În cazul Mării Negre, mareea este la scară mică întrucât avem o întindere de apă cu o singură ieşire, cea prin strâmtoarea Bosfor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să...
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se...
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Profețiile clarvăzătoarei Baba Vanga devin realitate. Ce s-a adeverit din ce a prezis bulgăroaica pentru 2024
Profețiile clarvăzătoarei Baba Vanga devin realitate. Ce s-a adeverit din ce a prezis bulgăroaica pentru...
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă...
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât...