De ce să nu mănânci când te uiţi la televizor

Publicat: 10/10/2017 | 12:14

Toată lumea ştie că văzul e unul dintre primele simţuri care-ţi fac poftă de mâncare. Dar nimeni nu se gândeşte ce rol au urechile în procesul alimentar. Iată de ce să nu mănânci când te uiţi la televizor!

În timpul în care ne uităm la televizor, concentrarea este direcţionată asupra emoţiilor pe care le simţim urmărind firul narativ de pe micul ecran. Nu există nici cea mai mică urmă de atenţie pentru ceea ce consumăm. În acest fel, putem mânca mai mult de 1.000 de calorii la o singură masă fără să ne dăm seama de asta.Digestia îngreunată, gastrita şi obezitatea sunt doar câtva dintre riscurile la care te supui dacă priveşti la televizor în timpul mesei. Nutriţioniştii avertizează că nu este bine să mănânci în timp ce te uiţi la televizor, pentru că nu mai eşti atent la cantitatea de hrană pe care o consumi.

De ce să nu mănânci când te uiţi la televizor: cum te păcălesc urechile

Autorii Ryan S. Elder de la Universitatea Brigham Young şi Gina S. Mohr de la Universitatea din Colorado au analizat percepţia sunetului pe care îl face mâncarea când o consumăm. E vorba de sunetul mâncării, şi nu de sunetele produse de gura umană când suge, mestecă sau înghite. Ei susţin că atunci când ne uităm la televizor, nu mai suntem atenţi la sunetul mâncării, ceea ce ne face să consumăm tot mai multă hrană, fără să ne dăm seama. Totuşi, ar trebui să avem grijă la bombonelele şi chipsurile care fac zgomot. Genul acela de sunet te face să vrei să mănânci mai mult, conform spuselor cercetătoarei.

 

 

Citește și...