Românii vor purta masca de protecție, obligatoriu – după data de 15 mai -, atunci când se vor afla în spații închise sau în mijloacele de transport în comun.
Masca de protecție nu trebuie purtată mai mult de 4 ore, avertizează specialiștii. După acest interval de timp, particulele respiratorii o umezesc, iar eficiența măștii este zero. Bineînțeles, este foarte important ca masca de protecție să fie purtată corect, în cele 4 ore, nu plasată sub nas sau sub gură, așa cum se întâmplă – din păcate – de multe ori, unii oameni neînțelegând la ce pericol se expun și îi expun pe cei din jurul lor.
“Este necesar ca aceste măşti să fie purtate de toată populaţia. Dacă toţi oamenii vor purta masca şi vor înţelege să poarte masca când vor fi în contact cu alţii. Masca va fi purtată şi de infectaţii asimptomatici. Infectatul asimptomatic nu prezintă simptomele bolii, dar elimina virusul. Protecţia e mai bună dinspre cel care poartă masca spre cel care e în vecinătatea lui şi nu invers”, spune conf. univ. dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog.
(CITEȘTE ȘI: ȘASE ANGAJAȚI STB AU FOST CONFIRMAȚI CU NOUL CORONAVIRUS)
Masca de protecție, purtată corect, este esențială în lupta împotriva COVID-19. Chiar dacă, după data de 15 mai, în România vor fi relaxate unele măsuri restrictive, românii vor trebui să poarte masca de protecție atunci când se află în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. Va mai trece o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp până la descoperirea unui vaccin, iar igiena și distanțarea socială nu trebuie tratate cu superficialitate.
“Virusul de transmite foarte eficient prin intermediul aerosolilor. Când densitatea populaţională e foarte mare, favorizează trecerea virusului de la o gazdă la cealaltă. Pe suprafeţe, desigur, dacă căutăm genomul viral îl vom găsi, dar asta nu ne spune nimic despre infecţiozitatea acelei particule care este prezenta pe o suprafaţă”, trasmite conf. dr. Carmen Chifiriuc (Facultatea de Biologie), potrivit stirileprotv.ro.
“Nivelul de imunizare al populaţiei testate, pe care am testat-o, este foarte mic, sub 2%, asta înseamnă că până la apariţia unei vaccin, este esenţial să respectăm măsurile de igiena şi distanţare socială”, avertizează și dr. Larisa Chiriac, director medical, potrivit aceleiași surse.
(VEZI ȘI AICI: CEL MAI TÂNĂR PACIENT VINDECAT DE COVID-19 ARE DOAR 16 ZILE: ”M-AM SPERIAT, DAR AM DECIS SĂ-L LAS PE MÂNA MEDICILOR”)