Tudor Chirilă (48 de ani), enervat la culme pe subiectele de la Evaluarea Națională. Cântărețul s-a arătat revoltat de cerințele care le-au fost date elevilor la proba de Limba și Literatura Română.
Tudor Chirilă este recunoscut pentru faptul că are mereu un cuvânt de spus și își expune părerile pe Internet. De această dată, a făcut un live pe Facebook în care a vorbit despre Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română.
Ce l-a nemulțumit atât de rău pe cântăreț este că absolvenții de gimnaziu au avut exerciții bazate pe înțelegerea unui text, perfect firești și conforme cu programa publicată de Ministerul Educației. Artistul consideră că verificarea gradului de literație, prin intermediul textului, nu este justificată și este de părere că examenul ar trebui să fie oral, nu scris. (CITEȘTE ȘI: Tudor Chirilă îi pune la zid pe Klaus Iohannis și Florin Cîțu: “Ticăloșia lor au aruncat țara în criză. Terminator și Superman…”)
Literația este capacitatea de înțelegere, folosire și reflectare asupra textelor scrise. Nivelul scăzut al acesteia se poate vedea cel mai bine în procentul de analfabetism funcțional din România. Acesta este de 42% pentru elevii claselor I-VIII, conform datelor din Raportul Național de Literație pentru anul 2022.
„De ce ne interesează pe noi ce să află în magazia vasului? Ce este examenul ăsta? Este un examen de Academia de Poliţie? Vrem să ne asigurăm că, de fapt, copiii ăştia au citit textul, îi verificăm dacă au ţinut minte ce era în magazia vasului? Este neimportant.
Pur şi simplu la Evaluarea Naţională nu avem încredere că aceşti copii citesc textele şi îi verificăm ca la poliţie: cine e persoana responsabilă de pregătirea mesei? Cam ce importanţă poate avea asta în felul în care un copil va privi literatura de acum înainte?”, a spus Tudor Chirilă într-un live pe Facebook
Competențele de literație sunt esențiale în procesul de educare al elevilor. Ca urmare, acestea sunt verificate și prin intermediul Evaluării Naționale. Astfel, absolvenții de gimnaziu se pregătesc și exersează înțelegerea de text, exercițiu care le va folosi pe tot parcursul educațional. (CITEȘTE ȘI: Pentru Tudor Chirilă nu există relaxare. L-am filmat cum „promovează” masca și la terasă)