Femeile au jucat un rol esențal în apărarea Ucrainei încă din 2014, iar numărul recruților femei a crescut ca reacție la agresiunea rușilor. Pe măsură ce trupele lui Putin au intensificat atacurile împotriva Kievului, responsabilitatea apărării țării s-a mutat tot mai mult și pe umerii luptătoarelor ucrainene neoficiale, care au lăsat rochiile și uniformele de muncă pe hainele militare și armele de apărare. Încă de la începutul invaziei, femeile s-au implicat așa cum au putut în apărarea țării: au învățat să tragă cu arma au făcut cocktailuri Molotov și au distrus indicatoarele rutiere.
Deși inițial femeile nu au avut voie să lupte, unele au găsit o cale să ocolească restricțiile legale. Cu timpul însă, au apărut rapoarte despre discriminarea pe bază de gen și hărțuire sexuală în armată. Iar în anul 2018, s-a aprobat o lege pentru egalitatea între sexe în cadrul armatei și astfel, femeilor li s-au oferit aceleași drepturi ca ale bărbaților, lucru care a dat naștere unor schimbări în societate. Femeile soldat au început să fie luate în serios, ca niște soldați profesioniști.
Astfel, conform Ministerului Apărării, la începutul anului 2021, în armata ucraineană se aflau 57 de mii de femei, adică aproximativ 23% din totalul soldaților. Decizia ucrainencelor de a se înarma ca să apere țara în fața agresiunii ruse a dus la formarea unei armate care are în componență mai multe femei decât orice alte forță militară din lume. Cifra este cu mult mai mare decât în țările vecine cum ar fi Rusia, unde aproximativ 4% din numărul total al soldaților este reprezentat de femei, dar și Polonia, cu un procent de 7,5%.
Printre femeile înrolate se află și fosta regină a frumuseții Anastasiia Lenna, care a reprezentat Ucraina la Miss Grand International 2015. S-a hotărât să lase luxul și hainele de gală și s-a pregătit de luptă.
Katerina Primak, o tânără de 28 de ani, a fost paramedic pe prima linie, încă din războiul din 2014 din Donbas. Aceasta susține că s-a dus să apere țara, la fel cum o fac și bărbații. Totodată, a adăugat că în timp ce o femeie merge la război și face o carieră militară atunci când copilul ei este la școală, vecinii și neștiutorii vor spune că l-a abandonat, iar familia sa va fi ridiculizată. Datorită lobby-ului făcut de mișcarea veterană pe care Katerina Primak a cofondat-o, femeile sunt acum admise ca studente cu drepturi depline la academiile militare unde se antrenează pentru a deveni ofițeri, iar în spitalele militare au apărut medici ginecologi.
Și Kristina, o fostă cântăreață la nunți, a devenit soldat în armată. Ea locuia cu familia în Italia de mai bine de zece ani. Dar pe măsură ce tensiunile militare au crescut lângă granița de est a Ucrainei, femeia în vârstă de 29 de ani s-a întors în țara ei ca să se înroleze în armată. A făcut parte dintr-un regiment montan în care era singura femeie, însă a susținut că s-a antrenat cot la cot cu colegii ei: „Riscul de a ne pierde viața a fost mereu acolo. Nu ne temem de moarte; ne temem să nu devenim sclavi. Vreau să îmi apăr țara până în ultima clipă”.
Yevheniia Chekh a luat hotărârea încă de anul trecut să se înroleze în armată. Lucra ca manichiuristă la un salon din centrul Ucrainei, în regiunea Poltava. Înainte de invazie, Yevheniia era membră a unității locale de rezerviști formată din oamenii cu joburi, care luau parte la exercițiile militare și puteau fi mobilizați să susțină forțele armate: „Acum că suntem în război cu Rusia, sunt hotărâtă și încrezătoare, fără teamă și milă pentru inamic.”
Irina Ribakova s-a antrenat la o bază militară din estul Ucrainei. Aceasta a fost manager de relații publice, iar acum este sergent în cadrul forțelor armate ucrainene. Aceasta a petrecut o lună în prima linie a conflictului cu forțele sprijiite de Rusia, iar înainte de invazie a susținut că fiecare membru al armatei este pregătit: „Agresiunea inamicului ne face mai uniți”.
În luna martie, în mijlocul războiului, femeile din armata ucraineană au transmis un mesaj cu ocazia zilei internaționale a femeii. Ele au susținut că sunt gata să își protejeze țara cu orice preț: „Suntem femei din Ucraina. Ne-am binecuvântat bărbații să ne protejeze pământul. Ne-am dus deja copiii în locuri sigure, deci fondul genetic al națiunii noastre este protejat. Ne alăturăm bărbaților și armatei ucrainene. Vom distruge inamicii din Ucraina. Vom distruge inamicii din fiecare oraș, fiecare sat, fiecare pădure și de pe fiecare câmp de luptă. Glorie Ucrainei!”
În aceeași temă, la începutul acestei luni, au fost eliberați 86 de ostatici de război în schimbul dintre Ucraina și Rusia. Printre aceștia se aflau și 15 femei. Ele au fost rase în cap, ca semn de umilință, aroganță și dispreț, procedeu care a fost aplicat și în cazul femeilor germane, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și femeilor evreice din lagărele de concentrare.