Acasă » Știri » Știri interne » Este tigan si e mandru! Nicolae Feraru a ajuns celebru in SUA, iar Barack Obama l-a premiat pentru intraga cariera artistica!

Este tigan si e mandru! Nicolae Feraru a ajuns celebru in SUA, iar Barack Obama l-a premiat pentru intraga cariera artistica!

De: Cancan 08/02/2014 | 00:54
Maestrul Nicoale Feraru, alaturi de fiul sau Laurentiu si Jean Dinca

Nicolae Feraru este un tambalist de succes pe “taramul fagaduintei”. El vorbit in exclusivitate pentru CANCAN.ro despre Barack Obama si Bill Clinton, dar si despre distinctia unica oferita de presedintele Statelor Unite unui artist roman.

Artistul roman a sustinut un recital la Libraria Congresului, la care a participat si Joe Biden
Artistul roman a sustinut un recital la Libraria Congresului, la care a participat si Joe Biden

A plecat din Romania de peste 25 de ani, dar „casa” spune tot tarii noastre. Nicolae Feraru este un tambalist de succes pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar acest lucru este confrimat si de distinctia primita anul trecut de la presedintele Barack Obama. De asemenea, el este unul dintre singurii romani care se pot mandri ca a dat mana cu Bill Clinton, Barack Obama si Joe Biden.

Timbalistul romana alaturi de Joan Shigekawa
Timbalistul romana alaturi de Joan Shigekawa

“Sunt stabilit impreuna cu familia de 25 de ani in SUA, eu cant cu tambalul, cantam in comunitatile romanesti de acolo. (…) Am cantat impreuna cu formatia mea, cu fiul meu, cu Sile Dorel pentru mari personalitati din Statele Unite ale Americii printre care se numara si fostul presedinte, domnul Bill Clinton, domnului primar, guvernator de acolo, precum si alte oficialitati foarte mari. (…) Toate acestea pelegrinari artistice pe care noi le-am facut in timp au adus la cunostiinta faptul ca eu sunt o personalitate artistica in Statele Unite ale Americii si vreau sa mentionez ca atat guvernul american, cat si poporul american stiu sa aprecieze foarte mult valorile artistice, neavand importanta din ce tara sunt ele. Cu atat mai mult aducem o onoare si cinste acestei tari binecuvantate de Dumnezeu”, a spus in exclusivitate pentru CANCAN.ro maestrul Nicolae Feraru. El ne-a spus ca pe Obama l-a cunoscut inainte sa ajunga presedinte, pe cand era senator de Illinois.

Scrisoarea pe care a primit-o de la Barack Obama a inramat-o si o poarta mereu cu el
Scrisoarea pe care a primit-o de la Barack Obama a inramat-o si o poarta mereu cu el


“Am primit o scirsoare de felicitare de la Barack Obama”

Putini artisti romani se pot lauda ca au cantat in fata celor mai puternici oameni din lume. Tambalistul Nicolae Feraru este unul dintre ei. De asemenea, artistul roman ne-a spus ca a primit o scrisoare de felicitare de la Barack Obama, iar alaturi de alti artisti straini a primit o placheta pentru intreaga activitate artistica.

Nicolae Feraru alaturi de senatorii Dick Durbin si Mark Kirk
Nicolae Feraru alaturi de senatorii Dick Durbin si Mark Kirk

“Anul trecut in februarie am fost anuntat oficial ca am primit acest premiu de execelenta pentru intreaga activitate artistica si am fost invintat la Washington in perioada 23-29 septembrie impreuna cu formatia mea, din care face parte fiul meu Laurentiu Feraru, ginerele meu Sile Dorel si un pianist de exceptie Bane Georgevici. Acest anunt a fost pentru mine ceva cutremurator, nu m-am gandit niciodata. Am primit o scrisoare de felicitare de la Barack Obama, pe 23 am avut o primire extraordinara acolo (nr. la Washington). Decernarea premiilor a avut loc la Libraria Congresului. Distinctia mi-a fost inmanata de ministrul Culturii din America. La acest eveniment foarte important, cel putin din punct de vedere al americanilor, au participat congresmani, senatori, care m-au felicitat si mi-au multumit. A participat si vicepresedintele SUA, Joe Biden, iar pe 27 am avut si concertul, care s-a bucurat de un imens success”, ne-a mai povestit, mandru, Nicolae Feraru.

Diploma pe care a primit-o artistul roman
Diploma pe care a primit-o artistul roman

Mandru ca este roman, mandru ca este tigan!
El ne-a spus, fara nicio retinere, ca este mandru ca este roman si tigan, iar pentru el este o mandrie ca a reusit sa arate lumii ca tiganii pot face si lucruri bune. De asemenea, el nu intelege de ce unii spun despre ei ca nu sunt lautari, ci muzicanti, cand cei mai mari artisti tigani s-au considerat lautari.
“In primul rand nu mi-a fost rusine sa spun ca sunt tigan, pentru faptul ca prin meseria noastra artistica, asa cum e si colegul meu cu care am colaborat o viata intreaga maestrul Jean Dinca (contrabas), (…) si insisi jurnalistii americanii au spus ca un tigan a fost onorat cu aceasta diploma, pentru ca noi muzicantii suntem considerati, cu ghilimele de rigoare, tigani de matase. Pentru faptul ca noi intotdeauna stim sa avem un caracter deosebit comparativ cu ceilalti. Chiar mi-e rusine sa spun ca ei ne fac de ras in multe momente, iar eu unul m-am simtit foarte onorat si am vrut sa demonstrez ca prin contributia mea, ca nu e numai latura cealalta, rea si ca exista si o latura buna a tiganilor. Cel mai mare violinist al lumii, care a fost maestrul Ion Voicu e tigan. Cateodata stau si ma intreb singur, dar eu nu is lautar, sunt muzicant, daca maestrul Grigoras Dinicu, care a creat Ciocarlia si Hora Stacato, si-a permis sa spuna ca e lautar, de ce nu am spune si noi ca suntem lautari. E foarte benefica treaba sa fii lautar, dar in acelasi timp sa canti si muzica clasica”, a mai spus maestrul Nicoale Feraru.

Artistul roman a ajuns si in presa de peste ocean
Artistul roman a ajuns si in presa de peste ocean


Vrea sa lanseze un disc in Romania

Maestrul, impreuna cu fiul sau, Laurentiu, au fost in tara pentru a lansa un disc, primul de pe piata romanesca. De asemenea, artistul ne-a spus ca vizita din Romania i-a lasat un gust amar, dar nu il lasa inima sa povesteasca americanilor ce se intampla in Romania.
“ Am venit in Romania cu niste proiecte impreuna cu fiul meu, avem de realizat un disc. Ma asteptam la mult mai mult de la cei care sunt in drept in Romania. Daca cel mai puternic presedinte al lumii a avut timp sa-mi trimita mie o scrisoare, oare din Romania nu s-a gasit nimeni sa spuna vino sa facem ceva, ce ai de gand sa faci?”, ne-a mai spus artistul. De asemenea, el a mai adaugat ca un journalist din SUA l-a rugat cand se intoarce sa povesteasca despre impresiile din tara si potentialul ei turistic. “Nu ma lasa inima sa spun asa ceva, e mandria mea de a fi roman, chiar daca sunt tigan, eu sunt nascut in Romania. Chiar daca is tigan eu cant tot muzica romaneasca si chiar daca sunt tigan am dus pe cele mai inalte culmi steagul romanesc”, ne-a mai explicat timbalistul.

 


A invatat arta tambalului de la tatal sau

Nicolae Feraru ne-a povestit ca arta de a canta la tambal a invatat-o de la tatal sau, dar acest drum nu a fost lipsit de peripetii. Artistul ne-a spus ca a mancat multa bataie de la parintele sau ca a ales acest instrument, deoarece in acele vremuri era foarte greu pentru lautarii tambalisti. Fiul sau Laurentiu a inceput cu vioara, dar pana la urma a ajuns tot la tambal. De asemenea, Laurentiu este si asistent medical, iar el spune ca muzica si medicina merg foarte bine impreuna, ele bazandu-se pe finete si dedicatie.

(Sursa foto/video facebook.com, Michael G. Stewart, Tom Pich, arhiva personala)

(Alex Saulea)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Acest bărbat a aruncat o cameră de filmat, într-o gaură adâncă de 93 de metri, sub ANTARCTICA, și a făcut o descoperire ireală. Iată imaginile!
Acest bărbat a aruncat o cameră de filmat, într-o gaură adâncă de 93 de metri,...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE RESPIRAȚIA
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Imagini sfâșietoare cu văduva lui Costel Corduneanu. Femeia nu s-a putut dezlipi de sicriul soțului ei. Fostul luptător a fost condus pe ultimul drum de familie și cunoscuți
Imagini sfâșietoare cu văduva lui Costel Corduneanu. Femeia nu s-a putut dezlipi de sicriul soțului...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de locuri de muncă
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de...
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le...
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
BANC | „Bulă, poți să-mi împrumuți 500 de lei până la salariu?”
BANC | „Bulă, poți să-mi împrumuți 500 de lei până la salariu?”
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi împlinit 84 de ani
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
Gabriela Cristea le-a răspuns haterilor din online. De ce nu livrează celebrii cozonaci la timp: „Nu este o tragedie”
Gabriela Cristea le-a răspuns haterilor din online. De ce nu livrează celebrii cozonaci la timp:...
Filmul care e foarte popular pe Netflix. Are o poveste unică, a rupt topul în întreaga lume și e la mare căutare și în România
Filmul care e foarte popular pe Netflix. Are o poveste unică, a rupt topul în...
Ai cont și card la Raiffeisen Bank România? Gigantul a făcut un anunț important pentru toți clienții. Ce nu mai ai voie să faci
Ai cont și card la Raiffeisen Bank România? Gigantul a făcut un anunț important pentru...