SPECIAL! George Maior, despre evaluarea sa de către MAE: „Mă aştept ca această evaluare să fie foarte bună”

Publicat: 23/03/2018 | 15:58
SPECIAL! George Maior, despre evaluarea sa de către MAE: „Mă aştept ca această evaluare să fie foarte bună”

George Cristian Maior, ambasadorul României la Washington, a declarat într-un interviu acordat Agerpres, că anul 2017 a reprezentat un punct culminant în evoluţia relaţiilor româno-americane și că, din acest punct de vedere, se aşteaptă evaluarea sa să fie foarte bună.

Ministerul de Externe român realizează permanent analize asupra prestaţiei ambasadelor şi misiunilor diplomatice, iar acest lucru este firesc. Având în vedere dinamica din 2017, faptul că a fost un an cu un punct culminant în evoluţia relaţiilor româno-americane, mă aştept ca această evaluare să fie foarte bună.

Este firesc să fie aşa având în vedere, de exemplu, faptul că, după aproape o jumătate de secol, preşedintele României a avut o conferinţă de presă în Rose Garden cu preşedintele SUA, cea mai importantă putere mondială”, a declarat Maior.

Ambasadorul României la Washington mai susține că relația dintre cele două state a înregistrat, în ultimul an, evoluţiile notabile în domeniul securităţii, dar și din punct de vedere economic şi cultural.

Schimburile comerciale dintre România şi SUA au crescut (un trend în istoria relaţiei bilaterale) în anul 2017 cu 18,5% faţă de 2016, ajungând în prezent la 3.149,4 milioane USD. Balanţa comercială arată că România a exportat în SUA bunuri în valoare de 2.201,3 milioane USD şi a importat bunuri în valoare de 948,1 milioane de USD.

Deci, excedentul comercial în favoarea României a fost de 1.253,21 milioane USD. Creşterea record a nivelului schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii arată clar, fără echivoc, consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări”, susține George Maior.

George Maior a vorbit și despre importanța Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, pe care îl consideră un instrument de a contracara agresivitatea Rusiei.

Parteneriatul Strategic constituie şi o platformă pentru a contracara inteligent în regiune elemente agresive ale Rusiei, în Europa Centrală şi de Est şi pe flancul estic al NATO.

Există o permanentă cooperare manifestată în schimb de analize şi poziţionări în raport de aceste evoluţii, iar Parteneriatul are şi un rol constructiv în extinderea de stabilitate într-o regiune destul de incertă din acest punct de vedere, ţinând cont de evoluţiile din Ucraina, din Balcani, din arealul extins al Mării Negre”, a precizat Maior.

Reamintim că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat, săptămâna trecută, că așteaptă de la ministrul de Externe o analiză din care să rezulte ce avantaje a adus statului român fiecare șef de misiune sau atașat comercial.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, joi, că a început evaluarea ambasadorilor României, menționând că a primit toate materialele solicitate și va face o evaluare „cantitativă și calitativă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că aşteaptă ca evaluarea ambasadorilor să fie realizată de MAE ca şi până acum, arătând că în cazul în care ministrul de Externe îi va sesiza că lucrurile nu merg bine într-o anumită ambasadă, va lua decizia după ce îşi va face o părere despre acel caz.

Citește și...