Pericol. Specialistii avertizeaza ca cel mai mare risc exista in cazul ambalarii mezelurilor si al branzeturilor, pentru ca se pot transmite stafilococi, salmonela si chiar microbul care duce la dizenterie Alexandra Ariciu Desi, in ultima vreme, s-au inmultit controalele in randul magazinelor alimentare, un lucru pare sa le scape inspectorilor sanitari. Specialistii avertizeaza ca hartia de impachetat folosita in patiseriile si in magazinele alimentare de cartier poate duce la aparitia unor boli grave. „Orice hartie care nu este cerata este considerata nealimentara si prezinta un pericol pentru consumatori, deoarece se umezeste repede si permite accesul microbilor spre produs, de regula mezeluri sau branzeturi. Microbii ajung pe hartie de la vanzatorii cu mainile murdare. De exemplu, in cazul branzeturilor, daca s-a udat hartia, deja este prea tarziu, produsul putand fi infectat”, ne-a declarat Adriana Radu, medic primar de laborator. De pe hartia nealimentara, consumatorii se pot molipsi cu diverse tipuri de stafilococi, salmonela sau, mai rau, cu microbul care provoaca dizenterie. Bolile care se pot contracta in acest mod sunt, printre altele, enteritele virale si diareea estivala. Singurele alimente care, impachetate in hartie necerata, ofera, totusi, siguranta sunt cele uscate (bomboane, alune, covrigei, etc.). Afectiunile provocate de microbii de pe hartia necerata necesita, in cele mai multe cazuri, un tratament indelungat.