Încă un focar de pestă porcină în comuna Balta Albă, din județul Buzău

Publicat: 27/10/2018 | 21:40
Încă un focar de pestă porcină în comuna Balta Albă, din județul Buzău

Pesta porcină africană se extinde în județul Buzău, după ce, sâmbătă, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină, în satul Amara, din comuna Balta Albă, județul Buzău, la o distanță de doar patru case de un alt focar confirmat la jumătatea lunii octombrie.

Prefectura Buzău a transmis, sâmbătă seara, că laboratorul din București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la un animal dintr-o gospodărie situată în apropierea primului focar apărut la jumătatea acestei luni în satul Amara, comuna Balta Albă. (VEZI ȘI: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ S-A RĂSPÂNDIT ÎN 227 LOCALITĂȚI DIN 13 JUDEȚE)

„Proprietarul animalului bolnav a sesizat ieri (vineri – n.r.) situația veterinarului din localitate, iar acesta a solicitat deplasarea unei echipe DSVSA Buzău. Dată fiind apropierea de primul focar (distanță de 4 case), s-a decis sacrificarea preventivă a animalului, trimiterea de probe biologice pentru analize și evaluarea în vederea acordării despăgubirii. S-a efectuat dezinfecția temeinică a gospodăriei și a zonei învecinate”, au transmis reprezentanții Prefecturii Buzău.

În județ se mențin măsurile dispuse anterior, respectiv filtre dezinfectoare, restricții privind transportul animalelor, zonele de protecție și supraveghere anunțate.

Un alt focar confirmat în satul Amara

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat, luni seara, în satul Amara, județul Buzău, unde un porc dintr-o gospodărie a murit, acesta fiind al patrulea focar întregistrat în județ.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Buzău, virusul pestei porcine africane a fost confirmat la un porc găsit mort într-o gospodărie din satul Amara, comuna Balta Albă. Confirmarea virsului a fost făcută de laboratorul din Ploiești și au fost trimise probe și la București. (CITEȘTE ȘI: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ S-A RĂSPÂNDIT ÎN 227 LOCALITĂȚI DIN 13 JUDEȚE)

„În gospodăria respectivă există un număr de trei suine. Un al doilea porc care a murit în aceeași gospodărie nu prezintă semne de infestare cu pestă porcină africană, iar al treilea, de asemenea fără simptome de pestă porcină africană, a fost sacrificat preventiv”, a transmis, luni seara, Prefectura Buzău.

S-a făcut o dezinfecție totală

Potrivit sursei citate, s-a făcut dezinfecția totală atât în gospodăria unde a fost găsit porcul mort, cât și în cele învecinate, au fost amplasate două dezinfectoare rutiere și pietonale în apropierea gospodăriei, iar zona e supravegheată de către polițiști și jandarmi, pentru prevenirea transportului clandestin de porci sau carne și produse din carne. În plus, marți va avea loc o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor pentru luarea tuturor măsurilor necesare în cazul noului focar. (VEZI ȘI: PAȘII DE URMAT PENTRU A OBȚINE DESPĂGUBIRI LA PESTA PORCINĂ. CUM SE CALCULEAZĂ SUMELE CUVENITE)

„În acest moment, DSVSA Buzău informează că nu se impune sacrificarea preventivă a suinelor din zona de proximitate a focarului”, a mai arătat sursa citată.

Acesta este al patrulea focar de pestă porcină africană întegistrat în județul Buzău.