Ioan Rus, intr-o discutie interceptata cu Dobre, din stenogramele M.A.I: „Eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!”

Publicat: 10/08/2012 | 00:00
Ioan Rus, intr-o discutie interceptata cu Dobre, din stenogramele M.A.I: „Eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!”
Fostul ministru de Interne Ioan Rus si Victor Paul Dobre, au fost intercetati intr-o discutie despre listele electorale, in 4 august, in care Rus spunea ca el nu semneaza "niciun singur om in plus sau in minus", pentru ca "eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!.

Ioan Rus ii spunea lui Victor Paul Dobre ca li se cere sa se demonstreze faptul ca referendumul este valid si ca ei trebuie sa faca „cvorumul ala”.

„Pai, de unde…sa-l facem?”, ii spunea Rus lui Dobre intr-o discutie telefonica din seara zilei de 4 august, potrivit referatului prin care procurorii cer avizul de urmarire penala pentru fostul ministru al Administratiei Victor Paul Dobre.

Fostul ministru al Internelor mai spunea ca a vorbit cu premierul si ca a transmis ca vine in 6 august in Capitala. In cazul cvorumului, Rus spunea ca le-a transmis ca „daca exista aceasta posibilitate”, el nu are nicio problema, dar „noi zicem, in tampenia noastra ca nu se poate, deci, tampenia noastra nu are cu ce sa va incurce!”.

Rus mai spunea ca sunt unt unii care sustin ca ei se opun, ca el este omul presedintelui si Dobre s-a „convertit”.

Fostul ministru de Interne ii mai spunea lui Dobre ca el nu semneaza „niciun singur om in plus sau in minus! Si cu asta basta! (…) Ca nu inteleg, ca asta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!”.

Procurorii redau discutia telefonica dintre Rus si Dobre, care a avut loc in 4 august, la ora 18:19, cu doua zile inainte ca ministrul de Interne sa isi dea semisia.

„Rus Ioan: Luni cred ca vor fi doua hartii! Nu stiu exact. Ma mai vad cu premierul si cu…dar asa se profileaza.

Dobre Victor Paul: Ati apucat sa vorbiti cu el?

Rus Ioan: Da, am vorbit, dar ei vor, in primul rand vor sa fie minus 1.600 de aia, ori…asa ceva nu…i-am spus ca nu sunt, fizic si nu sunt dispus la niciun fel de…nimic si atunci nu cred ca va fi alta solutie!

Dobre Victor Paul: Ihi.

Rus Ioan: Deci, ei tin, neaparat, sa fie asa, deci sa fie…sa se demonstreze faptul ca nu…ca ala e valid si ca majoritatea, cvorumul, e asta si noi trebuie sa facem cvorumul ala. Punct. Pai, de unde…sa-l facem?

Dobre Victor Paul: Ihi.

Rus Ioan: Ca sunt unii care zic ca asa este si ca noi ne opunem sau eu ma opun, ca-s omul presedintelui si dumneata te-ai convertit. Am zis: Mai, deci, e in regula, numai ca voi vreti sa ne invatati…ce? Ca suntem tampiti amandoi, eu si cu omul ala! Om fi prosti, dar chiar tampiti nu suntem! Am bagat si noi de seama cati sunt, cum sunt, iar eu nu semnez niciun singur om in plus sau in minus! Si cu asta basta! Daca sunt care cred ca stiu ei mai bine ca noi si stiu ei sa numere asa, incat asa sa fie, n-am nicio impotriveala sa incurc pe cineva. Ca nu inteleg, ca asta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!

Dobre Victor Paul: Acum nu stiu ce sa fac, sa-i dau si eu un telefon sa-i spun? Nici nu stiu cum e mai bine!

Rus Ioan: Poti sa-i dai un telefon. Eu i-am spus: Mai, gandeste-te… nu stiu ce, maine seara ajung la capitala, luni dimineata sunt acolo si, daca chiar exista aceasta posibilitate eu nu am nicio…chiar nu am nicio problema. Asta e, inteleg ca e un imperativ major care voi ziceti ca poate fi sustinut, noi zicem, in tampenia noastra ca nu poate, deci, tampenia noastra nu are cu ce sa va incurce!

Dobre Victor Paul: Atunci, zic asa, trec eu maine pe acolo, inainte de a pleca, scriu ce a am de scris si o las la dumneavoastra si o gasiti de dimineata.”