Lacul din România unde s-ar produce fenomene stranii. Mulți susțin că au fost martori la scene bizare care s-au transformat în legende de-a lungul anilor.
La sfârșitul anilor ’50, Lacul Cinciș a inundat satele Cinciș și Cerna și a făcut prăpăd în cătunele Baia Craiului, Moara Ungurului, Valea Ploștii și Bălana, risipite pe Valea Cernei, din Hunedoara. Circa 1000 de oameni locuiau în zona respectivă până ca apa să distrugă tot. Cei mai mulți locuitori au pierdut agoniseala de-o viață și o bună parte din vestigiile antice și medievale păstrate. Au fost nevoiți să-și lase în urmă casele distruse și să ia materialele rămase, pentru a putea să-și ridice altele. Zeci de morminte și biserici vechi au rămas devastate.
Oamenii s-au mutat de pe Valea Cernei pe dealul Iuba din vecinătatea barajului. În 1962 s-a înființat acolo satul Cinciș Cerna. Pe o suprafață de 250 de hectare, în doar câteva luni, au fost ridicate mai bine de 100 de gospodării. Odată cu trecerea anilor, au apărut tot mai multe legende stranii referitoare la acest lac. Multe persoane și-au pierdut viața în adâncimea lacului Cinciș.
“S-au strămutat aici cu morţii şi cu viii. Unii şi-au luat cu ei cărămizile din zidurile caselor si anexelor, alții chiar și lațurile din garduri”, potrivit unui document din arhivă, notează Adevărul.
Trupurile neînsuflețite ale unor oameni nu au mai fost găsite niciodată. Altele au fost descoperite doar cu ajutorul scafandrilor, care au căutat fără încetare în apa cu vizibilitate redusă. Multe cadavre au rămas blocate în nămolul de pe fundul apei. Oamenii din zonă sunt de părere că lacul este blestemat de cei care au pierit în el și tocmai din acest motiv s-ar întâmpla decesele. Nici varianta creaturilor marine înfricoșătoare nu lipsește din mintea românilor.
La un moment dat, cineva povestea că a văzut un cerc de lumină deasupra apei. “Mă aflam pe malul Tătăușului, la pescuit, seara, și am observat atunci, împreună cu tatăl meu, un cerc luminos de diametru relativ mare, care s-a înălţat deasupra pădurii şi a rămas mult timp nemişcat, aproximativ o oră, după care a dispărut.
În prima fază am crezut că a luat foc pădurea, după care ne-am dat seama că e un cerc de foc care s-a delimitat de lizieră. Sunt convins că am văzut un OZN sau un fenomen al naturii foarte ciudat, pe care nu l-am mai semnalat de atunci niciodată în zona respectivă”, spunea un locuitor din județul Hunedoara.
Alții spun că au văzut fantome și că au auzit voci necunoscute în jurul lacului. “Noaptea venea să se aştearnă pe dealurile dinspre Ghelar, ca şi pe apa lacului din spatele barajului, când dintr-o dată mi s-a părut că aud un murmur de clopote şi glasuri de rugă. Vântul se apucă să sufle mai aspru şi apa lacului să se învolbureze. Ruga căpătă un timbru mai grav şi începu să semene a blestem.
Muzica pe care o ascultam sau îmi părea că o ascult pe malul lacului Popeasca semăna mai mult cu o imprecaţie decât cu o rugă. Era parcă o voce gravă de bărbat. Să fi fost a lui Voicu, ctitorul supărat? Supărat că un monument care datează de la mijlocul secolului al XV-lea a putut fi cu atâta uşurinţă părăsit”, era povestea fostului publicist şi demnitar comunist Constantin Prisnea (1914 – 1968). Episodul marcant a fost povestit chiar în cartea “Catedrala Scufundată”.