Ludovic Orban a anunțat noua Ordonanță de Urgență! Măsurile au intrat deja în vigoare

Publicat: 08/09/2020 | 19:24
Ludovic Orban a anunțat noua Ordonanță de Urgență! Măsurile au intrat deja în vigoare

Executivul a luat mai multe măsuri, care au intrat deja în vigoare de ieri, iar astăzi au fost publicate în Monitorul Oficial.

Iată mai jos ce prevede una dintre ordonanțele de urgență care a intrat în vigoare ieri.

„Dezvoltarea teritorială a localităților urbane și rurale din România reprezintă o prioritate strategică la nivel național în vederea îmbunătățirii calității vieții și asigurării standardelor de locuit necesare populației, la un nivel calitativ superior, în conformitate cu prevederile Noii Agende Urbane, cu politicile Uniunii Europene, dar și cu politicile naționale, în diferite domenii precum: mobilitate urbană, regenerare urbană, servicii publice de utilități, eficiență energetică, educație și sănătate și alte domenii similare. Dezvoltarea teritorială a localităților urbane este de asemenea esențială pentru dezvoltarea localităților rurale limitrofe ca o soluție pentru creșterea oportunităților economice și pentru descongestionarea traficului sau a rezolvării problemelor privind accesul populației la serviciile publice edilitare și sociale”, scrie în ordonanță. 

Valoarea proiectelor contractate de unitățile administrativ-teritoriale urbane este de 5,29 miliarde euro

„În acest sens, fondurile externe nerambursabile reprezintă principala sursă de finanțare a dezvoltării și investițiilor la nivel local. Astfel, dintr-un total de 8.860 de contracte de finanțare aferente programelor operaționale semnate la 1 august 2020, 2.928 sunt implementate de unități administrativ-teritoriale de tip comună, oraș, municipiu, județ sau parteneriate între acestea. Valoarea proiectelor contractate de unitățile administrativ-teritoriale urbane este de 5,29 miliarde euro, iar la nivelul unităților administrativ-teritoriale rurale, valoarea proiectelor contractate în cadrul politicii de coeziune este de aproximativ 470 milioane euro. Localitățile urbane, dar și cele rurale au ca principală sursă de finanțare pentru dezvoltarea și pentru susținerea proiectelor de investiții publice fondurile externe nerambursabile, împreună cu cofinanțarea națională aferentă”, mai e prevăzut în document.

Citește aici textul integral al ordonanței.