MAI a emis încă o alertă pentru românii care vor să călătorească peste hotare! Care este țara cu risc pentru securitate

Publicat: 22/08/2020 | 16:37
MAI a emis încă o alertă pentru românii care vor să călătorească peste hotare! Care este țara cu risc pentru securitate

Reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe (MAI) au emis o alertă de călătorie pentru românii care sunt deja în afara granițelor țării sau își doresc să călătorească peste hotare într-o țară unde este pusă în pericol securitatea fiecărui individ. 

Citește și: Avertismentul unui medic român: “Mulți s-au îmbolnăvit după ce au băut bere la cutie”. Despre ce maladie este vorba

MAI, o alertă pentru românii care vor să călătorească în Republica Belarus

În prezent, Republica Belarus traversează cea mai mare criză politică de după destrămarea Uniunii Sovietice, iar pe teritoriul său s-au petrecut incidente cu zeci de mii de protestatari care consideră că alegerile prezidenţiale de pe 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko a câştigat un nou mandat, au fost fraudate şi ilegale. Și, pentru că lucrurile nu par să se liniștească, oficialii din cadrul MAI au dat publicității un comunicat prin care îi avertizează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belarus că pot să apară situaţii, inclusiv manifestaţii, care să perturbe buna desfăşurare a călătoriilor.

“Se recomandă cetățenilor români să amâne călătoriile neesențiale, iar celor care sunt prezenți în Republica Belarus în perioada următoare să urmărească regulat anunțurile mass-media pentru a se informa cu privire la evoluțiile locale, să manifeste prudență și să își programeze călătoriile pe teritoriul țării în consecință.

De asemenea, există posibilitatea înăspririi controalelor la punctele de frontieră terestre şi aeroportuare ale Republicii Belarus şi multiplicarea cazurilor de interzicere a accesului persoanelor care nu pot justifica în mod întemeiat scopul călătoriei, inclusiv a jurnaliștilor străini fără o acreditare oficială”, se arată în comunicatul făcut publice de oficialii din cadrul MAI, relatează antena3.ro.

Nu rata: Fost ofiţer CIA, acuzat și arestat pentru spionaj în favoarea Chinei

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Minsk: +375(17)2927499 şi +375(17)2927399, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Belarus +375291060090.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://minsk.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Descoperă și: Coronavirus România, 22 august. Tocmai a fost făcut anunțul: au murit!

Apelul lui președintelui Aleksandr Lukaşenko

Aleksandr Lukaşenko, ce conduce Republica Belarus din 1994, a declarat că protestele trebuie oprite și granițele întărite. În plus, liderul de la Minsk a spus că nu vor fi noi alegeri prezidenţiale, în pofida apelurilor opoziţiei şi a protestelor şi grevelor organizate la nivel naţional.

Sursa foto simbol: pixabay.com