Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » Meteo: Risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali

Meteo: Risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali

De: Eliza Popescu 25/12/2021 | 19:26
Meteo: Risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Meteo. Este risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali. Ce arată buletinul nivometeorologic postat de meteoromania.ro, pentru perioada 25 decembrie – 27 decembrie 2021, până la orele 20:00.

Este risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Carpații Orientali, după ce, în această perioadă, a nins la munte. Până în data de 27 decembrie, la orele 20:00, se vor înregistra temperaturi mai ridicate față de cele normale ale acestei perioade și, de asemenea, se vor înregistra și precipitații mixte și ninsori la altitudinea de peste 1800 de metri.

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Făgăraș

În partea superioară a stratului regăsim un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 30-40 cm și care are stabilitate și rezistență reduse, dar și numeroase plăci de vânt pe versanții sudici, estici și sud-estici, în zona crestelor. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc 2 m. Stratul instabil din partea superioară poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3). Sub 1800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, zăpada find umedă, cât și la supraîncărcări.

La altitudini mai mici de 1500 de metri, pe fondul vremii mai calde și al precipitațiile mixte, stratul va continua să se topească lent. Pe pantele mai înclinate, la supraîncărcări mari, se pot declanșa izolat avalanșe de mici dimensiuni, în zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă.

Vezi și ANUNȚUL FĂCUT DE METEOROLOGI! TEMPERATURI RIDICATE DE CRĂCIUN: ”VREMEA VA FI MAI CALDĂ DECÂT ÎN MOD OBIȘNUIT”

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Bucegi

Pe versanții sudici, estici și sud-estici, în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în perioada precedentă. Stratul de zăpadă are dimensiuni importante pentru luna decembrie în zona înaltă, îndeosebi pe versanții nordici, iar vântul puternic din perioada precedentă a transportat cantități importante de zăpadă pe văi, acolo unde riscul este mai crescut. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate, care depășesc 2 m.

Stratul instabil de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse și poate ceda mai ales la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3). Sub 1800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă are dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, iar riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici sau medii este și aici însemnat (3). Sub 1500 m, stratul va înregistra scăderi, pe fondul vremii mai calde, însoțite de precipitațiile mixte.

Vezi și PROGNOZA METEO. CE TEMPERATURI ȘI CE CANTITĂȚI DE PRECIPITAȚII VOR FI ÎN ROMÂNIA, ÎN URMĂTOARELE PATRU SĂPTĂMÂNI

Sursă: meteoromania.ro

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Rodnei

În ultimele două zile zile s-au semnalat ninsori însemnate cantitativ, iar stratul de zăpadă a crescut semnificativ la peste 1800 m. În zona de creastă regăsim plăci de vânt pe versanții sudici, estici și sud-estici. La peste 1800 m, în partea superioară a stratului, întâlnim un strat de zăpadă relativ recentă, ce depășește pe alocuri 40-50 cm și care va mai crește în zilele următoare. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari. Va continua să ningă și sub 1800 m , iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente, în special în etajul altitudinal 1500-1800 m.

Vezi și SUPRIZĂ DE LA METEO! CUM VA FI VREMEA DE REVELION

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Parâng-Șureanu

În ultimele două zile a nins în general slab în zona înaltă, iar stratul a mai crescut cu 5-10 cm. Vântul puternic a creat multiple plăci de vânt în zona de creastă, pe versanții estici, sudici și sud-estici. În partea superioară a stratului regăsim un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 30-40 cm și care are stabilitate și rezistență reduse, mai consistent pe versanții nordici. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt prezente în apropierea crestelor. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse și este umezit puternic, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici, pe pantele mai înclinate.

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Țarcu-Godeanu

Stratul de zăpadă este parțial stabilizat, dar precipitațiile însemnate cantitativ din următoarea perioadă vor aduce un strat consistent de zăpadă proaspătă la peste 1800 m. În zona crestelor regăsim plăci de vânt, îndeosebi de pe versanții estici, sudici și sud-estici. Depozitele mai consistente de zăpadă se întâlnesc pe văi. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni mici și izolat medii, pe pantele cele mai înclinate. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe umede de dimensiuni mici și izolat medii. Sub 1500 m stratul va continua să se topească.

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Călimani-Bistriței-Ceahlău

La peste 1800 m, în ultimele zile, s-au înregistrat ninsori moderate, iar vântul puternic a dus la formarea de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții estici, sudici și sud-estici și a transportat zăpada pe văi, unde sunt depozite mai consistente decât în zona de creastă. Ninsori importante sunt așteptate și în zilele următoare, iar stratul va continua să crească, atât la peste 1800 m, cât și sub acestă altitudine. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni mici și medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat atât de plăcile de vânt prezente, cât și de stratul de zăpadă recentă, care depășește pe alocuri 30-40 cm și care va continua să crească. Va continua să ningă și sub 1800 m, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii.

Grosimea stratului de zăpadă în 25.12.2021, ora 14:
Carpaţii Meridionali: 173 cm la Bâlea-Lac, 114 cm la Vf. Omu, 43 cm Vf. Țarcu, 40 cm la Păltiniș, 29 cm la Parâng, 23 cm la Sinaia, 19 cm la Predeal, 17 cm la Cuntu și 8 cm la Fundata.
Carpaţii Orientali: 62 cm la Lăcăuți, 47 cm la Vf. Călimani, 46 cm la Ceahlău-Toaca, 41 cm la Bucin, 34 cm la Penteleu și 21 cm la Vf. Iezer(zăpadă viscolită).
Carpaţii Occidentali: 63 cm la Semenic, 52 cm la Stâna de Vale, 29 cm la Băișoara, 17 cm la Vf. Vlădeasa 1800 și 3 cm la Roșia Montană.

Vezi și ALERTĂ METEO! COD PORTOCALIU DE PLOI ABUNDENTE ÎN PRIMA ZI DE CRĂCIUN. CARE SUNT ZONELE VIZATE

Cum va fi vremea la munte, în perioada următoare

Vremea va fi în general închisă, iar temperaturile mai ridicate decât cele normale ale acestei perioade. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații mixte, ninsori la peste 1800 m în Meridionali, iar în Carpații Orientali și la altitudini joase. Sub 1800 m altitudine se vor semnala temporar lapovițe sau ploi, îndeosebi în cursul după-amiezelor, mai ales în Carpații Meridionali și Occidentali. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai importante în Carpații Occidentali și în vestul celor Meridionali, unde se vor depăși local 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp, în nordul celor Orientali, unde se vor depăși local 25-35 l/mp, iar în restul masivelor vor depăși local 20-25 l/mp prin cumulare. Vântul va avea, azi, intensificări temporare din sector vestic de 40-50 km/h în majoritatea masivelor și de peste 80-100 km/h pe crestele din Meridionali și Orientali, viscolind și spulberând zăpada, iar la noapte și mâine va slăbi în intensitate, cu intensificări de 60-70 km/h pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură. În cursul zilei de luni, 27 decembrie, vântul se va intensifica din sector sud-vestic, cu rafale de 80-90 km/h pe crestele din Meridionali. Local se va semnala ceaţă asociată și cu depuneri de chiciură pe creste. Stratul de zăpadă va crește în special la peste 1800 m, îndeosebi în nordul Carpaților Orientali și în vestul Meridionalilor.

Sursă info: meteoromania.ro

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Fiica ei e una dintre cele mai sexy artiste, însă nici mama sa nu se lasă mai prejos! Imagini incendiare cu Denise Iacobescu
Fiica ei e una dintre cele mai sexy artiste, însă nici mama sa nu se...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de la decesul artistului: „Nu fac parastas, las pe seama văduvei, a fost coană preoteasă”. Cum își alină dorul și suferința
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de...
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
Un român și-a ucis soția pe o stradă din Palma de Mallorca. În mașină era și fetița lor de 2 ani. Femeia avea ordin de protecție
Un român și-a ucis soția pe o stradă din Palma de Mallorca. În mașină era...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Au fost activate forțele aeriene
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top”
Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit sfârșitul mult prea devreme. Prietenii și apropiații sunt încă în stare de șoc
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a arătat, de fapt, din ce e format prânzul ei. „E foarte greu, dar să știți că reușesc.”
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au fost filmate
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a fotografiat dezbrăcată în zăpadă: „Are un efect sedativ și...”. Explicația care i-a surprins pe toți
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a...
Mesajul astrelor pentru zodii, 14 decembrie 2024. Fecioara e iritată. Săgetătorul încheie o etapă
Mesajul astrelor pentru zodii, 14 decembrie 2024. Fecioara e iritată. Săgetătorul încheie o etapă
Top 7 stațiuni montane din România. Ce alternative sunt la Valea Prahovei
Top 7 stațiuni montane din România. Ce alternative sunt la Valea Prahovei
Statul vrea banii românilor. Te execută pe loc. Românii sunt obligați să plătească impozit
Statul vrea banii românilor. Te execută pe loc. Românii sunt obligați să plătească impozit
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Decizie pentru românii care-și schimbă buletinul. Reguli noi la bancă din ianuarie 2025
Decizie pentru românii care-și schimbă buletinul. Reguli noi la bancă din ianuarie 2025
Weekend de coșmar în România. Ce e mai rău, acum urmează
Weekend de coșmar în România. Ce e mai rău, acum urmează
Cât costă ornamentele pentru bradul de Crăciun. Cât plătești pentru un brad artificial sau o instalație LED, în decembrie 2024
Cât costă ornamentele pentru bradul de Crăciun. Cât plătești pentru un brad artificial sau o...
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el:
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
Alina Bădic anunță ce persoane sunt ajutate de Pluto și la ce trebuie să fim atenți. E important să știm asta
Alina Bădic anunță ce persoane sunt ajutate de Pluto și la ce trebuie să fim...
Creatura care a fost văzută în părțile României. Trăiește numai în Siberia. „Este o specie extrem de rară”
Creatura care a fost văzută în părțile României. Trăiește numai în Siberia. „Este o specie...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×