Viorica, o femeie din Iași, este una dintre numeroasele credincioase pentru care Sfânta Parascheva a făcut o minune, după ce a atins racla în care se află moaștele Cuvioasei și s-a rugat din tot sufletul pentru cei trei copii pe care îi are. Aceasta a dezvăluit ce a găsit în buzunarul hainei, imediat după ce a lăsat o monedă în racla cu semintele celei care este considerată ocrotitoarea Moldovei.
Minunea trăită de Viorica s-a petrecut la scurt timp după Revoluție; pe atunci, copiii săi erau mici și se descurca foarte greu din punct de vedere financiar.
“Într-o zi, după ce m-am închinat la Sfânta Parascheva, m-am gândit că ar fi bine să las şi eu un bănuţ pentru ajutor – pe atunci se puneau pomelnice şi bani chiar în racla sfintei. După ce am scos banul din buzunar, mă gândeam: «Să-l las pentru pâine sau să-l pun la Sfânta?». În cele din urmă, i l-am dăruit Sfintei, zicând în gândul meu că o să mă ajute să-mi cumpăr pâine la copii. Când ies din Catedrală şi bag mâna în buzunar, m-am blocat: bănuţul era la loc”, a povestit Viorica în cadrul unui interviu, relatează doxologia.ro.
Pe 13 iunie 2019 s-au împlinit 378 ani de când au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași. “A stat 160 de ani în Bulgaria, 125 de ani în Serbia și aproape tot atâta vreme în Constantinopol, însă cea mai mare parte a timpului, Sfânta Parascheva a petrecut-o și o petrece alături de înaintașii noștri, de noi și nădăjduim că și alături de urmașii noștri, ocrotind Moldova”, a mărturisit părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie “Dumitru Stăniloae” din Iași, conform crestinortodox.ro.
Domnica Ivan este una dintre credincioasele care a ajuns deja la pelerinajul pentru Sfânta Parascheva 2019. În cadrul unui interviu, femeia de 50 de ani a dezvăluit miracolul de care s-a bucurat prin rugăciune și ieri, ea i-a mulțumit Cuvioasei pentru tot ce are și tot ce primește.
“Acum șapte ani, eu nu am mai putut să mă mișc. Am fost la patru neurochirurgi, am făcut un tratament și au zis că dacă nu mă operez la picior, o să îmi paralizeze piciorul. Și vă spun că: prin rugăciuni, credință, uitați-mă, sunt în picioare și nu sunt operată”, a declarat Domnica Ivan pentru stirileprotv.ro.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană de 378 ani și reprezintă un izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu. Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăznuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cunoscută în popor cu numele “Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost numită, mai cu seamă în Moldova, “Vinerea Mare”, potrivit doxologia.ro. Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și viază întru aceeași credință. Mărturie despre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul “Cuvioasa Parascheva” nu numai în Moldova, dar și în Transilvania și în Țara Românească. Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea.