Acasă » Știri » Știri externe » Motivul ascuns de la care a plecat războiul dintre Israel și Hamas. Ce se întâmplă, de fapt, în cea mai fierbinte zonă de pe glob

Motivul ascuns de la care a plecat războiul dintre Israel și Hamas. Ce se întâmplă, de fapt, în cea mai fierbinte zonă de pe glob

De: Dan Mlădinoiu 09/10/2023 | 15:07
Motivul ascuns de la care a plecat războiul dintre Israel și Hamas. Ce se întâmplă, de fapt, în cea mai fierbinte zonă de pe glob
/ sursă foto: IDF - Forțele de Apărare israeliene

Se poate construi o paralelă, în sensul duratei și nu doar, între Războiul de 100 de Ani desfășurat cu multe veacuri în urmă și ce se întâmplă azi în Orientul Mijlociu. Atunci, beligeranții erau Anglia și Franța (1337-1453), însă nu a fost un conflict continuu, ci o serie de ostilități întrerupte pe perioade lungi de pace. Se băteau în lupte, parcă interminabile, Casa de Plantagenet, conducători ai Regatului Britanic și Casa de Valois, asupra dreptului de a conduce Regatul Franței. Fiecare dintre părți a atras mulți aliați. A fost unul dintre cele mai sângeroase conflicte militare din Evul Mediu, în care cinci generații de regi din două dinastii rivale au luptat pentru tronul celui mai mare regat din Europa de vest.

Sângeroase puncte de inflexiune în Orientul Mijlociu

Azi, în acest punct al mapamondului, sufletele oamenilor sunt atroce. Sunt otrăvite cu o ură care consumă enorm. Fac răul cu o indiferență morală stupefiantă și, în urma actului, nu au remușcări, ci numai resentimente. Care reintră într-un joc al morții, iar și iar. Unii fac istoria, alții o îndură. Fatalmente, nimeni nu înțelege și nimeni nu poate explica faptul că libertatea este un act cu rost mai prețios ca orice. Aici, în Orientul Mijlociu, există un vulcan noroios, ce pare că nu se va stinge niciodată și a cărui “magmă” de sânge se scurge fără contenire pe versanții săi. Nu există note de subsol. Trăiești sau mori. Stabilitatea este ca varul pe morminte. Ca întotdeauna, istoria nu își amintește sângele, reține doar nume. În prezent, Israel și țările arabe. Cu rădăcini încă din perioada otomană, conflictul israelo-palestinian continuă și astăzi a fi unul dintre cele mai dificil de soluționat din lume.

Fâșia Gaza este o mică regiune, parte a Palestinei istorice în sudul coastei de est a Mării Mediterane, care conform Acordului de la Oslo este-teoretic- una din cele două componente teritoriale ale Autorității Palestiniene- și de facto, după eliminarra fizică a partidelor concurente, o bază autonomă aflată sub dictatura islamistă a Hamasului. Gaza este unul dintre teritoriile cu cea mai mare densitate de populație de pe glob. De acolo au fost lansate, acum două zile o grindină de rachete care au lovit Israelul.

Premise

Spuneam că văpăile conflictului au apărut înainte ca Turcia să devină republică. Apariția ca stat a Israelului în 1948, cu ajutorul grupurilor de lobby evreiești din Congresul Statelor Unite, conform historia.ro, i-a transformat pe palestinieni într-o populație “tolerată”. Examinând harta inițială a teritoriilor palestiniene, se poate observa că de-a lungul timpului acestea au început să se răstrângă ca efect al acțiunilor militare și a colonizărilor organizate de statul israelian. Mii de palestinieni au fost expulzați din teritoriile lor ori să ia calea exilului, în urma unor reale politici de epurare etnică promovată de Israel. Conturat încă din secolul al XIX-lea în rândul burgheziei evreiești ca mișcare politică și religioasă, potrivit site-ului menționat, sionismul a militat pentru întemeierea unui stat evreu pe teritoriul Palestinei. Ad litteram, conflictul israelo-palestinian a debutat în 1920, odată cu violențele interetnice dintr-o Palestină aflată sub administrație britanică. Apoi, totul s-a acutizat, transformându-se treptat într-un conflict general de proporții, în perioada 1947-1949. Cursul nedorit al antisemitismului din Europa a grăbit apariția statului evreu independent, în 1948. Atacurile teroriste ale Hamasului, cum au fost cele recente, sau ale Jihadului Islamic au intensificat operațiunile militare ale Israelului în spațiile ocupate palestiniene. Hamasul este unul dintre principalii vinovați ai eșuării procesului de pace în Palestina.

Lui i s-a adăugat, în urmă cu două zile, o altă grupare paramilitară din Liban, Hezbollah. Aceasta din urmă a lansat aproape simultan cu Hamas, un atac cu rachete asupra nordului israelian. Totuși, trebuie menționat că acesta a fost un răspuns la bombardamentul efectuat de Israel asupra sudului Libanului. În acest moment, întregul Israel se află sub alertă aeriană. Peste 130 de ostatici se află în custodia Hamasului, în vreme ce, în contrapartidă, 80 de palestinieni au fost capturați de forțele de la Tel Aviv. Gruparea radicală militară palestiniană a atacat de pe mare teritoriul inamic.

Calendar cu file stacojii

O succintă trecere în revistă a acestui terifiant volum ne spune că în aprilie 1920, Conferința de la San Remo creează Mandatul Britanic asupra Palestinei, aprobat de Societatea Națiunilor, viitoarea ONU. Între 1936-1939 au loc revolte ale arabilor împotriva imigrației evreiești reprimate aspru de către trupele colonial britanice. În perioada ’45-’47 imigrația evreiască, adeseori ilegală, ia amploare, majoritatea fiind supraviețuitori ai Holocaustului european. În noiembrie 1947, ONU votează partiția Palestinei într-un stat arab palestinian și un mandat internațional asupra Ierusalimului, fapt acceptat de evrei, dar respins de arabi. Un an mai târziu, după proclamarea independenței, Israelul este atacat de armatele a șapte state arabe, în ceea ce a devenit primul război arabo-israelian.

1949 este anul în care Israel și țările arabe semnează armistiții ce delimitau teritoriul primului, în frontierele recunoscute azi și cele palestiniene. La mijlocul anului 1967, între 5-10 iunie, în ceea ce ste cunoscut ca Războiul de 6 Zile, Israel atacă și distruge o parte din aviația egipteană, iordaniană și siriană. Cele trei ripostează, însă Israel învinge. De această dată, ocupă ținuturile palestiniene Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de est cu locurile sfinte ale evreilor, musulmanilor și creștinilor, controlate de Iordania și Gaza aflat sub dominație egipteană, Peninsula Sinai și Înățimile Golan ale Siriei.

În toamna lui 1973, are loc Războiul de Yom Kippur. Egiptul și Siria iau cu asalt Israelul în cea mai sfântă zi a sa. Forțele israeliene își asigură victoria, dar cu foarte grele pierderi. În Gaza anului 1987 ia naștere Mișcarea de Rezistență Hamas, organizațiie palestiniană fundamentalist islamică, agresorul de azi, ce are ca scopuri supreme distrugerea din temelii a statului Israel și crearea unui stat independent pe teritoriul fostei Palestine. 2005 este anul în care Israelul se retrage total din Gaza, nu și din Cisiordania. Între 2008 și 2014, s-au desfășurat o mulțime reciprocă de acte de război între palestinieni și israelieni, pentru ca în primăvara lui 2021Hamas să lovească Țara Sfântă, inclusiv Tel Aviv- ul, cu peste 1000 de rachete. Israelul a ripostat cu raiduri aeriene, amplasându-și trupe în jurul Fâșiei Gaza. Azi, după cum știe o planetă întreaga limbile de foc ale războiului se ridică, din nou, până la cer.

Cum a fost posibilă această agresiune în desfășurare

Mossadul, una dintre cele mai eficiente și bine puse la punct servicii de intelligence din lume a fost prins pe contre pied. Se aștepta și era concentrat pe acțiunile dușmanului său ireductibil, Iran. Țară care are ca slogan, încă de pe vremea președintelui său Ahmadinejab, “raderea de pe suprafața pământului a Israelului”. Apoi, la urma-urmei, nu e simplu deloc să fii o insulă într-o alertă 24/7, înconjurată de rechini pregătiți să-ți reteze carotida.

Dar varianta Putin?

O ipoteză ce nu poate fi exclusă din niciun scenariu geopolitic este acela privitor al criminalului cu bârlogul la Kremlin. Pentru el, actualul război aflat în plină secerare de vieți, este o oportunitate. Anume, sprijnul militar acordat de Unchiul Sam nepotului de la Tel Aviv este egal cu o diminuare a ajutorului acordat Ucrainei. Dacă adăugăm, unele voci din Congresul american, tot mai reticente în suportul financiar și logistic cu destinația Kiev, plus atitudinea iliberală a Ungariei și crâcnelile Austriei și Slovaciei, pot fi luate în seamă ca fisuri, la care Putin nu poate decât să exulte.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva toate problemele
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei doi, după diagnosticul de cancer. Un expert regal face dezvăluiri: ”Nu va fi ușoară”
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile...
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei...
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află „EPICENTRUL” Apocalipsei
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află...
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux la 20 de ani
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă de soțul ei: „În viață nu e totul roz”
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă...
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen,...
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște...