Must de struguri. Preparare și beneficii

Autor:
Publicat: 20/09/2019 | 07:46
Must de struguri. Preparare și beneficii

Rețeta de must de struguri este poate una foarte cunoscută, dar nu toată lumea știe cum poate fi păstrat dulce, peste iarnă și nici care sunt beneficiile nebănuite ale sucului de struguri. 

Rețeta de sirop de struguri sau must de struguri este una foarte simplă, ce poate fi făcută cu ușurință acasă. În plus, mustul de struguri este benefic pentru organism, conține vitaminele A, B1, B2 şi minerale, stimulează sistemul nervos, reduce retenţia de apă şi energizează organismul.

Must de struguri. Beneficii

Mustul de struguri este diuretic și laxativ, deci este recomandat în cazurile de constipație, dar și pentru a regla tensiunea arterială.

Un alt beneficiu important adus de must este faptul că ajută la stimularea activității creierului și a stării de luciditate. Tocmai din acest motiv este indicat în perioadele de stres, surmenaj și astenie.

Mustul poate fi folosit şi în curele de slăbire. Pe lângă kilogramele nedorite, se elimină din organism şi toxinele. Atenţie, însă, dacă este consumat în cantităţi mari, mustul are efectul invers, îngraşă.

Mai mult, ca și alte fructe și legume de toamnă care întăresc imunitatea, și strugurii au acest efect datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale.

Must de struguri. Beneficii pentru ten

Mustul  aplicat pe o compresă şi apoi pe faţă va ajuta la o reîmprospătare a tenului. De asemenea, sucul de struguri pus pe tifon ajută la refacerea pielii, iar cojile strugurilor îi redau elasticitatea. Capacităţile tonice sunt mai puternice la strugurii roşii decât la cei albi, mai spun nutriţioniştii.

Must de struguri. Foto pahare cu must pe masa, nuci si struguri
Mustul de struguri, o bautura delicioasa si sanatoasa

Must de struguri. Rețetă pentru iarnă

Pe lângă mustul de casă care se face în mod normal pentru prepararea vinului, se mai poate face și must de casă, special pentru a fi băut ca atare și pentru a rezista mai mult timp fără să fermenteze.

Ingrediente must de struguri pentru iarnă

  • 2 kg boabe de struguri negri
  • 500 gr zahăr

Mod de preparare must struguri pentru iarnă

Se storc boabele de struguri și se pune sucul de la struguri la fiert impreună cu zahărul.  Sucul de struguri se pune imediat la fiert, nu se lasă stors o perioadă mai lungă de timp. Se fierbe timp de o oră la foc mic, adunând mereu spumă formată deasupra. Se lasă apoi mustul la răcit, după care se pune în sticle curate și uscate de 0,5l sau 1l, care se închid ermetic. Trebuie să aibă consistență unui sirop relativ gros și dulce și poate fi consumat în timpul iernii cu sifon sau apă minerală.

Conservarea mustului de struguri

  • Cu conservant. Dacă vrei ca mustul să rămână dulce mai mult timp și să nu fermeneteze, atunci trebuie să folosești conservant. La 1 litru de must se folosește 1 gram de conservant. Pentru conservare, se scoate 10% din cantitatea de must obținută și se pune într-o altă oală, care se așează pe foc și se încălzește, fără să se ajungă la fierbere. În acel must se dizolvă cantitatea de conservant folosită pentru tot mustul. Apoi se va amesteca cu restul de must, pentru o ultimă omogenizare. Conservarea se face la mustul obținut fără fierbere.
  • Fără conservat. Dacă nu vrei să folosești conservant pentru a menține dulce și gutos mustul de struguri, îl poți ține foarte bine în sticle de plastic, la congelator. Așa va rezista foarte și te vei putea bucura de el ori de câte ori dorești.

Citește și: CE ÎNSEAMNĂ CÂND VISEZI STRUGURI