Acasă » Știri » Știri interne » Nicuşor Dan, denunţat pentru fapte de corupţie. Campania USB, finanţată ilegal

Nicuşor Dan, denunţat pentru fapte de corupţie. Campania USB, finanţată ilegal

De: Cancan 04/02/2017 | 13:17
Nicuşor Dan, denunţat pentru fapte de corupţie. Campania USB, finanţată ilegal

Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi România (anterior al Uniunii Salvaţi Bucureştiul), a fost denunţat la Parchet în baza unui raport al Autorităţii Electorale Permanente, cu privire la fapte din campania electorală pentru alegerile locale din 2016 şi din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016, informează stiripesurse.ro. Raportul AEP asupra finanţării campaniei USB relevă o serie de ilegalităţi sancţionate contravenţional, cărora li se adaugă două infracţiuni de care este suspectat preşedintele formaţiunii, Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a fost denunţat în baza articolului 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: „Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.”

În plus, preşedintele USB (în prezent USR) a fost denunţat pentru conflict de interese şi încălcarea regimului incompatibilităţilor din Legea 161/2003, relatează stiripesurse.ro.

Prima faptă se referă la folosirea în scopuri personale a unor donaţii primite de Uniunea Salvaţi Bucureştiul, iar cea de-a doua faptă se referă la închirierea contra cost a unui spaţiu de către USB de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, asociaţie al cărui membru fondator este Nicuşor Dan.

Lista ilegalităţilor din campania electorală a USB

Nicuşor Dan, în calitate de candidat al USB la Primăria Capitalei, a primit o donaţie de 90.000 de lei de la Bogdan Stroe, candidat al USB la funcţie de consilier general. Contractul de donaţie, autentificat pe 24 mai 2016 la Societatea Profesională Notarială Confides, stipula clar că banii sunt destinaţi campaniei electorale pentru funcţia de primar general. Cu toate acestea, doar 70.000 de lei din cei 90.000 au fost depuşi în contul de campanie deschis la Garanti Bank, iar pentru sumele rămase nu au fost prezentate documente justificative, rezultând că au fost cheltuite în scop personal. AEP a solicitat informaţii suplimentare de la băncile la care au deschise conturile personale Nicuşor Dan şi Bogdan Stroe, BCR şi ING. BCR a refuzat să pună la dispoziţia AEP datele solicitate, invocând secretul bancar.

De altfel, pentru că niciun candidat al USB nu a depus integral extrasele de cont pentru conturile în care au fost încasate donaţiile, AEP a trimis adrese la 39 de bănci, pentru eliberarea extraselor de cont aparţinând formaţiunii politice, solicitând şi informaţii despre eventuale conturi nedeclarate.

O altă problemă o reprezintă donaţiile primite prin intermediul platformei www.salvatorii.ro, gestionate de Asociaţia G2. Colectarea s-a făcut înainte şi în timpul campaniei electorale, dar a continuat şi după alegeri, până în prezent. Pentru a lămuri situaţia veniturilor din contul central de campanie, AEP a solicitat Garanti Bank extrasul de cont. „Din verificările efectuate rezultă că în perioada 09.05 – 03.06.2016, deci în campania electorală, dl. Nicuşor Dan a beneficiat de un cuantum total de 101.938,80 lei, sume depuse de Asociaţia G2 în contul bancar personal al candidatului. În extrasul de cont se evidenţiază şi mişcare unor sume din donaţii în interes personal sau transferate în alt cont drept cheltuieli personale (peste 8000 de lei), chiar dacă sumele în cauză reprezentau donaţii pentru campania electorală”, se arată în raportul AEP.

În contractele încheiate de Asociaţia G2 cu USB, se stipulează un comision de 5% încasat de asociaţie pentru sumele colectate, sume pentru ca nu sunt emise documente financiar contabile justificative. Mai mult, chiar dacă operează această comisionare, suma este reîntregită la momentul depunerii în contul de campanie, fără a fi indicate sursele. Alte probleme în privinţa colaborării cu Asociaţia G2 vizează existenţa unei copii a cărţii de identitate a donatorilor, fără semnătură, ceea ce lasă loc unor posibile donaţii fictive, continuarea virării banilor în contul USB şi în campanie, în loc ca sumele să fie virate în conturile de campanie ale candidaţilor, aşa cum prevede legea, virarea sumelor în conturile personale ale candidaţilor şi folosirea în campanie a unor sume care puteau fi legal folosite doar la activitatea curentă a USB.

„În această situaţie, se poate constata fără dubiu că formaţiunea politică a folosit în campania electorală alte surse de finanţare faţă de cele prevăzute de lege”, inclusiv prin faptul că Asociaţia G2 este persoană juridică, este concluzia AEP. Se dispune în acest caz o amendă între 10.000 şi 50.000 de lei, precum şi confiscarea sumelor care au făcut obiectul contravenţiei.

Problemele au existat şi cu finanţarea publicităţii pe Facebook. Din verificări a rezultat că pentru suma de 215.310,36 lei formaţiunea politică nu a efectuat nicio înregistrare contabilă. Din documentele verificate, nu s-a putut stabili din ce sursă de finanţare şi prin ce cont a fost achitată această sumă. AEP invocă suspiciunea că plata a fost efectuată prin conturi paralele, altele decât cele declarate şi înregistrate la AEP. Suspiciunea este confirmată de extrasele de cont remise de Garanti Bank. În cauză sunt şase conturi deschide personal de Nicuşor Dan la Agenţia Magheru a băncii, la data de 11 martie 2016.

Din totalul de 686.703,95 lei din cererea de rambursare depusă de USB la AEP, suma de 135.821,94 de lei nu a fost validată, reprezentând cheltuieli ilegale. Pe lângă sumele primite ilegal prin intermediul Asociaţiei G2 de către Nicuşor Dan, alte donaţii prezintă probleme prin faptul că nu se cunoaşte modul în care s-a efectuat donaţia şi nu există niciun act de predare sau acceptare a donaţiei. Vizaţi sunt Elena Iancu (candidat la funcţia de consilier local sector 4 – 4800 de lei), Dumitru Dobrev (candidat la funcţia de primar sector 4 – 8250 lei), Mihai Daneş (candidat la funcţia de primar sector 6 – 5000 de lei), Adrian Alexandru (candidat la funcţia de consilier local sector 2 – 1500 de lei).

Alte sancţiuni contravenţionale au vizat neinscripţionarea materialelor electorale, o donaţie de 20.000 de lei făcută de soţul lui Clotilde Armand în contul de campanie, deşi acesta nu avea nicio calitate oficială pentru a putea face acest lucru legal,  o donaţie de 500 de lei de la un cetăţean străin şi o donaţie online anonimă. Lista ilegalităţilor din raportul de zeci de pagini al AEP continuă cu alte proceduri pentru care USB a fost sancţionată contravenţional.

Campania electorală pentru parlamentare şi denunţul penal

Verificarea AEP pentru campania USB de la alegerile locale s-a desfăşurat pe mai multe luni şi s-a încheiat exact în perioada în care şefa instituţiei, Ana Maria Pătru, a fost reţinută de DNA. Verificările făcute şi asupra campaniei USR de la alegerile parlamentare au arătat o continuare a practicilor ilegale. Pe baza constatărilor, s-a formulat un denunţ penal cu privire la operaţiunile din cele două campanii, în baza articolului 13 din Legea 78/2000, cel vizat fiind Nicuşor Dan, ca preşedinte al formaţiunii.

„În ce priveşte sumele efective, utilizate în campanie, aşa cum apar ele declarate la AEP, s-a constat deja că au fost utilizate conturi paralele, şi nu toate sursele de finanţare au fost şi declarate în mod legal. Ceea ce poate duce la concluzia unei finanţări paralele, nedeclarate. Această concluzie este întărită şi de faptul că preşedintele USR, dl. Nicuşor Dan, nu a depus declaraţiile de avere şi de interese, deşi în derularea contractului de colectare online a donaţiilor cel puţin pentru alegerile locale de către Asociaţia G2, a fost desemnat ca beneficiar al unor sume colectate. Modul de utilizare al acestor sume, care pot fi reale ca şi sursă, deşi modul de încasare nu asigură nici o verificare a sursei, este discreţionar, fiind pur şi simplu redirecţionate conform indicaţiilor competitorului electoral, respectiv USR. Deşi destinaţia iniţială şi declarată este una, respectiv campania electorală, unele sume au putut fi redirecţionate în conturi personale, urmând acelaşi mecanism ca la alegerile locale. Deşi donaţiile trebuiau înregistrate la nivelul candidaţilor, o simplă lecturare a declaraţiilor de avere depuse de parlamentarii USR denotă lipsa oricăror menţiuni privind înregistrarea sau declararea de donaţii către aceştia, ceea ce înseamnă că aceste sume au fost operate/redirecţionate în alte conturi bancare, în afara celor de campanie. Modalitatea de a prezenta ca fiind reale anumite operaţiuni, doar pentru a obţine rambursarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli electorale nereale, nu poate fi imputată decât reprezentantului legal al formaţiunii politice, conform statutului, respectiv preşedintelui de partid care asigură relaţia cu terţii”, se arată în denunţ.

Raportul AEP precizează şi temeiul pentru denunţul cu privire la un posibil conflict de interese: „În timpul campaniei electorale, Uniunea Salvaţi Bucureştiul – Organizaţia municipiului Bucureşti a închiriat un spaţiu pentru organizări de eveimente de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pentru care a plătit suma de 350 de lei. Având în vedere că dl. Nicuşor Daniel Dan este membru fondator al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, considerăm că în situaţia existentă se poate crea o stare de conflict de interese.”

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva...”
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața:...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția! Cum a răsfățat-o pe Ioana Năstase, după ce femeia a dezvăluit că relația lor o face să trăiască în minciună și durere
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Fratele Mădălinei Manole tună și fulgeră după ce micuța Rebeca, sosia regretatei artiste, nu ar fi ajuns în semifinala Românii au talent: „E mafie acolo! I-ați tăiat aripile unui înger de copil! Rușine!”
Fratele Mădălinei Manole tună și fulgeră după ce micuța Rebeca, sosia regretatei artiste, nu ar...
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:...
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din Cluj-Napoca a precizat cu ce se confruntă: „Situația era a unui pacient cu septicemie”
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să suplinească lipsa acestuia. „Nu am beneficiat de prezența lui.”
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală. Medicii trebuie să îi stabilească tratamentul în orele următoare
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Mihaela Bilic spune ce să faci cu mâncarea de la Paști. Așa vei evita risipa și vei economisi bani
Mihaela Bilic spune ce să faci cu mâncarea de la Paști. Așa vei evita risipa...
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o poate face acasă
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o poate face...
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Irinel Columbeanu arată ca o stafie, imagini cutremurătoare după Paşte cu fostul dandy de Izvorani
Irinel Columbeanu arată ca o stafie, imagini cutremurătoare după Paşte cu fostul dandy de Izvorani
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc o întâlnire a consiliului miniştrilor ţării
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc...
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
BANC | ”E prima oară când fac asta”
BANC | ”E prima oară când fac asta”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: Unele nu ştiu limita
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din scenă”  | VIDEO
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit, în plin proces de divorț
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
Florin Piersic are septicemie. Medicii din Cluj trag un semnal de alarmă: „Situația sa este gravă”
Florin Piersic are septicemie. Medicii din Cluj trag un semnal de alarmă: „Situația sa este...
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader și pistă de biciclete
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader...
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane o fac și care poate distruge hainele
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane...
×